Začetek ofenzive na zadnjo utrdbo Islamske države v Iraku

Borci skrajne Islamske države se nahajajo le še na zahodu države blizu meje s Sirijo.

Ka. M., STA, De. P.
čet, 26.10.2017, 08:56; spremenjen: 15:38

Bagdad − Iraške sile ob podpori mednarodnega zavezništva pod vodstvom ZDA so danes začele ofenzivo za osvoboditev krajev Al Kaim in Rava ter okoliških vasi na zahodu države. Gre za zadnje utrdbe skrajne islamistične skupine Islamska država (IS) v Iraku, kjer je osvobojenega 90 odstokov ozemlja, ki so ga skrajneži zajeli v letu 2014, piše francoska tiskovna agencija AFP.

»Pripadniki IS nimajo druge možnosti, kot da umrejo ali se predajo,« je ofenzivo komentiral iraški premier Haider al Abadi, ki se sicer mudi na uradnem obisku v sosednjem Iranu, kjer bosta z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem razpravljala o varnostnih vprašanjih regije.

Iraška oblast domneva, da so številni borci IS po nedavnih vladnih ofenzivah proti skrajnežem na severu države zbežali v Al Kaim. Islamska država je v zadnjih mesecih v Iraku doživela vrsto vojaških porazov in izgubila večji del ozemlja. Pred kratkim so iraške sile skrajneže pregnale iz kraja Havidža, njihovega zadnjega oporišča na severu Iraka.

Bagdad krepi ofenzivo proti Kurdom

Vladne sile in z njo povezane paravojaške enote so okrepile tudi operacijo proti kurdskim silam v pokrajini Nineve na skrajnem severu države blizu meje s Turčijo. Kot so danes sporočili kurdski pristojni, iraške sile s topništvom napadajo položaje pešmerg severozahodno od Mosula. Deli pokrajine Nineve severno in zahodno od Mosula so zadnja območja pod nadzorom kurdskih sil zunaj iraškega Kurdistana.

Zavrnili kurdsko ponudbo zamrznitve rezultatov referenduma

Iraški premier Abadi je danes zavrnil ponudbo iraške avtonomne pokrajine Kurdistan, da zamrzne izide nedavnega referenduma o neodvisnosti, zaradi katerega so se zaostrili odnosi med Bagdadom in Erbilom. Kot je dejal Abadi, bodo sprejeli samo »razveljavitev referenduma in spoštovanje ustave«.

Na spornem referendumu se je 92 odstotkov volivcev izreklo za neodvisnost. Kot povračilo so iraške sile minuli teden vdrle v z nafto bogato provinco Kirkuk ter tako tam kot tudi v delih provinc Ninive in Dijala ponovno prevzele nadzor iz rok Kurdov.

Z izgubo ogromnih naftnih polj so možnosti, da Kurdistan postane samostojna država, ki bi bila gospodarsko sposobna preživeti, bolj ali manj izginile.

Podporo Abadijevim ukrepom zoper Kurde in boju proti IS je danes med njegovim obiskom v Iranu irazil tudi vrhovni verski voditelj ajatlola Hamenej. Iran je sicer z močno podporo šiitski paravojaški milici pomemben zaveznik iraškim silam v boju proti IS in ima odločno stališče glede osamosvojitve Kurdistana – enako kot, med drugim, Ankara, tudi Teheran zavrača veljavnost kurdskega referenduma o neodvisnosti.

Današnje srečanje iraškega premierja Haiderja al Abadija in ajatole Hameneja. Foto: AFP


Prijavi sovražni govor