ZN opozarjajo na krvava grozodejstva v Iraku

V slabih dveh letih je bilo v državi ubitih več kot 18.800 ljudi, pripadniki IS so zasužnjili 3500 ljudi, predvsem žensk in otrok.
Objavljeno
19. januar 2016 16.11
Mo. B.
Mo. B.

Bagdad – »Nasilje, ki ga trpijo civilisti v Iraku, je pretresljivo,« v poročilu ugotavljajo predstavniki misije ZN za pomoč Iraku (UNAMI) in urada visokega komisarja ZN za človekove pravice (OHCHR). Po njihovih podatkih sta bila med januarjem 2014 in oktobrom 2015 ubita najmanj 18.802 človeka. V skoraj istem obdobju je v strahu za življenje svoj dom zapustilo več kot 3,2 milijona ljudi. Najmanj 3500 ljudi, predvsem žensk in otrok, je ugrabljenih in prisiljenih v suženjstvo.

Čeprav predstavniki UNMAMI in OHCHCR opozarjajo, da redno prejemajo poročila o zlorabah in kršitvah človekovih pravic, ki so jih zagrešili pripadniki iraške vojske in njihovih zaveznikov ter tudi sile iraških Kurdov, pešmerge, so za daleč najbolj okrutne in množične zlorabe odgovorni skrajneži samooklicane Islamske države.

Usmrčeni, ugrabljeni ...

V poročilu med drugim opisujejo večer, 10. julija 2015, v Mosulu, ko so skrajneži devet ljudi prisili, da so se ulegli na tla, nato pa je čeznje zapeljal buldožer. Usmrtitev deveterice, obtožene sodelovanja s pešmergami in iraškimi silami, je potekala javno in kot svarilo drugim. O podobnih brutalnih načinih zastraševanja lokalnega prebivalstva poročajo tudi iz drugih mest. Žrtve IS umirajo pred strelskimi vodi, mnoge so žive zažgali, jih vrgli s stavb, usmrtili z razstrelivom ...

Nič manjšega izživljanja niso deležni tisti, ki so jih zasužnjili. V njihovih rokah je najmanj 3500 ljudi, večina žensk in otrok ljudstva Jazidi. ZN so evidentirali primere, ko so ženske prodajali v spolno suženjstvo. Prav tako so vodje IS svoje borce nagrajevali z vdovami usmrčenih moških, spolne sužnje so bile tudi nagrada tekmovanja v recitiranju Korana, ki so ga napovedali 21. junija v Mosulu.

S tistimi, ki so se zlorabam uprle, so neusmiljeno obračunali − 8. maja lani so med begom ubili 24-letno jazidisko dekle, nekaj mesecev pozneje so usmrtili še 19 žensk, ki so niso hotele imeti spolnih odnosov s pripadniki IS.

Nobenega usmiljenja niso deležni niti otroci. Po ocenah ZN je bilo v Mosulu ugrabljenih med 800 in 900 otrok, prisilili so jih v urjenje in nato boj. Tiste, ki so si drznili zbežati, so prav tako usmrtili.

Žrtev najverjetneje veliko več

»Celo nespodobne številke žrtev natančno ne prikažejo, kako grozovito trpijo civilisti v Iraku. Številke zajemajo tiste, ki so jih ubili ali pa so bili pohabljeni v najbolj očitnem nasilju, ne zajemajo pa številnih drugih, ki so umrli zaradi pomanjkanja hrane, vode in zdravniške oskrbe,« je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP ob objavi poročila povedal visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Rad Al Husein, pri tem pa dodal, da poročilo razkriva »grozodejstva«, s katerimi so se soočali iraški begunci, ki so danes na begu.