Oče črnogorskega naroda spet zmagal v pokru

Črnogorska vlada ni padla. Premešali sta se zgolj 
vladajoča koalicija in opozicija.

čet, 28.01.2016, 08:14; spremenjen: 19:17

Črnogorska vlada je v sredo »pet pred polnočjo« preživela glasovanje o zaupnici. Socialisti­ so se razšli s socialdemokrati,­ Milo Đukanović pa se je obdržal­ na premierskem stolčku­ po zaslugi Pozitivne Črne gore. Kljub spremenjeni vladajoči koaliciji se v državi ne bo zgodilo nič usodnega.

Milo Đukanović bo lahko pred jesenskimi volitvami, ki bi po ustavi morale biti najkasneje oktobra, v miru proslavil 10. obletnico razglasitve neodvisnosti in parkiral državo, če se ne bo kaj zalomilo, pod streho Nata. Njegovo roko opoziciji, naj prevzame štiri ministrska mesta, med njimi položaja notranjega ministra in podpredsednika vlade, je očitno sprejela Pozitivna Črna gora. Đukanović se je menda odločil za ta korak, ker je ocenil, da so največji problem volilni seznami ter zloraba slabo nadzorovanih državnih resursov med volilnim procesom. Po njegovih besedah se mu ni niti sanjalo, da vlada ne bo padla, ker pred glasovanjem o nezaupnici ni preverjal, ali ima zadostno podporo ali ne.

Črnogorska opozicija nima prepoznavne platforme, ki bi jih združila proti vladi in vladajoči Đukanovićevi Demokratični stranki socialistov. To priložnost je nazadnje zapravil neodvisni predsedniški kandidat Miodrag Lekić, ki je bil pobudnik oblikovanja opozicijskega zavezništva. V vladi bo socialdemokrate Ranka Krivokapića zamenjala Pozitivna Črna gora Darka Pajovića, ki živi v iluzijah, če ne gre le za pretvezo za kravjo kupčijo, da bo čez noč vzpostavila nadzor nad vladajočimi socialisti in zagotovila svobodne in poštene parlamentarne volitve. V vsakem primeru bo lahko Đukanović po njihovi zaslugi utišal kritike, da vodi nelegitimno vlado, ki nima zadostne politične podpore.

Evropska unija 
popušča Đukanoviću

Đukanovićevo vlado je podprlo 42 od 80 poslancev, 20 jih je bilo proti, poslanci največje opozicijske Demokratske fronte pa so tri dni razprave o nezaupnici protestirali pred parlamentom. Poleg razveze med socialisti in socialdemokrati, ki se bodo s prihodom Pozitivne Črne gore v vladajočo koalicijo selili v opozicijo, bo zaupnica vladi­ verjetno odnesla Krivokapića s funkcije predsednika parlamenta.­ Oče naroda je napovedal, da bodo socialisti preverili, ali še uživa podporo v parlamentu.

Socialisti in socialdemokrati so skupaj nastopali na volitvah in vladali 18 let. Krivokapić je obtožil socialiste, da so prvič v zadnjega četrt stoletja izpeljali parlamentarni udar, ker obstaja utemeljen sum, da si je vlada prvič zagotovila večino s politično korupcijo.

Po poročilu ameriške nevladne organizacije za človekove pravice­ Freedom House je EU umazala svojo podobo, ker popušča Đukanoviću in dopušča pregon neodvisnih medijev. Kar zadeva politične pravice in omejevanje svobode mirnega zbiranja, je Črna gora na lestvici od 1 do 7 ocenjena s 3. Na lestvici je padla zaradi spopadov med policijo in udeleženci protesta Demokratične fronte v Podgorici ter maltretiranja in diskriminacije istospolno usmerjenih oseb in odlaganja parade ponosa.

Prijavi sovražni govor