Aretacija enega najbolj vplivnih bošnjaških politikov

Fahrudin Radončić osumljen zaviranja preiskave proti voditelju balkanske kriminalne združbe Naserju Kelmendiju.
Objavljeno
27. januar 2016 16.45
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Po mnenju analitikov bo aretacija vplivnega politika, podjetnika in bivšega ministra za varnost Fahrudina Radončića povzročila tektonske premike na bosansko-hercegovski politični sceni. Najbolj nevarna je teza, da so Srbi podtaknili afero Bošnjakom.

Kot navajajo bosanski mediji, je državna policijska agencija prijela enega najbolj vplivnih politikov v Bosni in Hercegovini, ustanovitelja časnika Dnevni avaz, ustanovitelja in predsednika Zveze za boljšo prihodnost BiH (SBB BiH) ter poslanca v Domu narodov parlamenta BiH Fahrudina Radončića iz istih razlogov kot vplivna funkcionarja SBB BiH Bakirja Dautbašića in Bilsena Šahmana.

Pred zakonom ni nedotakljivih

Vsi trije naj bi bili osumljeni, da so zavirali preiskavo proti Naserju Kelmendiju, ki velja za voditelja ene najbolj zloglasnih kriminalnih združb na Balkanu, ki je vpletena v trgovino z drogo, izsiljevanje in vsaj en umor. Proces proti njemu poteka v Prištini, ker je pred aretacijo pobegnil iz BiH, osumljeni pa naj bi skušali vplivati na priče. Tožilstvo BiH je predlagalo sodišču, naj zoper Radončića odredi 30 dnevni pripor, pri čemer je tudi opozorilo javnost, da so vsi državljani enaki pred zakonom, da postopek vodijo skladno z njim in da ni nedotakljivih. Zato ne bodo popustili pred političnimi ali medijskimi pritiski.

Poznavalci so prepričani, da bodo zaradi aretacije Radončića razprave o gospodarskih, socialnih in političnih reformah v Federaciji BiH končale na stranskem tiru. Vodstvo SBB BiH je poudarilo, da gre za očitno zlorabo pravne države s strani posameznikov iz pravosodne mafije. Po mnenju podpredsednika stranke Mirsada Đonlagaća je Radončić žrtev politične montaže, medtem ko politični analitik Adnan Huskić predvideva, da ima pravosodje na voljo dovolj dokazov, ki bodo upravičili njihovo potezo.

Napoved aretacije velikih rib

Da je aretacija odnesla vsako upanje o normalizaciji politične scene v BiH, je prepričan analitik Vlastimir Mijović. Po njegovem bodo postale razmere še bolj nestabilne, kot so bile pred sklenitvijo koalicije Stranke demokratične akcije (SDA) in SBB. Če bo namreč Radončić končal v zaporu, bo njegova stranka izgubila kredibilnost, če ga bodo izpustili na prostost, pa bo vso energijo porabil za obračun s tistimi, ki so ga neupravičeno aretirali in osmešili v javnosti.

Aretacije velikih rib je konec lanskega leta napovedal minister za varnost BiH Dragan Mektić. Po aretaciji Radončića se je v javnosti takoj pojavila teza, da so v njenem ozadju Srbi, ki bi radi preprečili nastajanje nacionalne enotnosti v bošnjaškem narodu. Poznavalci opozarjajo, da bi lahko takšne teze še poslabšale že tako slabe mednacionalne odnose in da gre za eksplozijo granate, katere delci bodo na daljši rok ranili vse morebitne poskuse, da se oblast in država stabilizirata.

Predsedavajoči Predsedstva BiH Dragan Čović je prepričan, da bo njegov prijatelj Radončić, ki je slutil scenarij, ki se mu pripravlja, kos preizkušnji. Član Predsedstva BiH in predsednik SDA Bakir Izetbegović je menil, da se mora Radončić braniti na prostosti. Po njegovem prijetje Radonjića predstavlja velik udarec za koalicijo, kar lahko slabo vpliva na razmere v državi in v bošnjaškem korpusu, ki ta hip nima druge resne alternative kot da ohrani koalicijo. Bosanska javnost doživlja Radončića, ki je ostro kritiziral radikalizacijo bosansko-hercegovskih in balkanskih muslimanov, kot pragmatičnega politika.