Avstrija začasno odpravila schengen

Avstrijski kancler je v pogovoru za avstrijski časnik Österreich napovedal, da bo Avstrija na meji povečala nadzor za vse.
Objavljeno
17. januar 2016 11.24
Mo. B., Ma. F., STA
Mo. B., Ma. F., STA
Dunaj – Avstrijski kancler Werner Faymann je v pogovoru za avstrijski časnik Österreich povedal, da je Avstrija začasno odpravila schengen, tako da na meji z Avstrijo velja obvezno izkazovanje identitete, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Če EU ne bo uspelo, da zavaruje svoje zunanje meje, bo pod vprašajem celoten schengen. Takrat bo morala vsaka država nadzorovati svoje nacionalne meje,« je v pogovoru na spletni strani časnika opozoril avstrijski kancler.

Ob tem je dodal, da je že sedaj v veljavi poostren nadzor nad begunci, ki želijo vstopiti v Avstrijo. »Kdor nima pravice do azila ali pa ne zaprosi za azil, želi pa v Skandinavijo ali drugam, je zavrnjen. V dogovoru z Nemčijo lahko v državo vstopijo tisti, ki imajo pri nas pravico do azila in jih Nemčija ne bo zavrnila,« je opozoril Faymann.

»Če Nemčija begunce, ki želijo recimo na Švedsko, ne bo več pustila v državo, bomo tudi mi, v natančnem dogovoru z Nemčijo, storili enako,« je še napovedal predsednik avstrijske vlade. »Storili smo že vse, da tiste, ki pri nas nimajo pravice do azila, v prihodnosti zavrnemo že na meji,« je še dejal.

Avstrijski kancler sicer zavrača, da bi določili zgornjo mejo za sprejem beguncev. Na vprašanje, koliko beguncev pričakuje v letošnje letu, je odgovoril, da bi lahko ob ustreznih ukrepih prišlo do bistvenega zmanjšanja njihovega števila. Stavi tudi na solidarnost pri reševanju begunske krize.

»Kdor ni solidaren pri reševanju begunske problematike, lahko računa na veto pri finančni pomoči v naslednjih leti. Solidarnost ni enosmerna cesta,« je še opozoril po poročanju STA.

Ukom: Gre za ukrep, ki velja že dlje časa

Na izjave avstrijskega kanclerja so se danes popoldan odzvali tudi v uradu vlade za komuniciranje (Ukom) in poudarili, da to, da Avstrija uvaja nadzor na svojih mejah, ni nov ukrep, ampak ukrep, ki velja že dlje časa. Po navedbah Ukoma Slovenija aktivno sodeluje pri iskanju rešitev in si še vedno prizadeva za skupen dogovor, vendar bo odločno in dosledno ukrepala, če bodo ogroženi interesi ali varnost Slovenije oziroma bo prišlo do napovedovanja enostranskih ukrepov.

»Slovenija se bo odzvala in nemudoma ukrepala, če bi Avstrija in Nemčija sprejeli kakršnekoli ukrepe, s katerimi bi začeli z zaostrovanjem in omejevanjem sprejema migrantov,« so poudarili v Ukomu.

Pojasnili so še, da lahko Avstrija uvede nadzor na svojih mejah v skladu s schengenskim pravnim redom, če oceni, da so podane okoliščine, ki to opravičujejo (zagotavljanje varnosti v državi), je pa uvedbo takega ukrepa treba napovedati vsem državam članicam in Evropski komisiji, ki tudi nadzira izpolnjevanje pogojev za tak ukrep.

Budimpešta: Gre za izsiljevanje Dunaja

V Budimpešti so se danes ostro odzvali na te Faymannove besede. Kot je v sporočilu za javnost ocenil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, gre za izsiljevanje Dunaja. »Madžarska je izpolnila vse zahteve za pomoč EU. Vse to nima povezave z nezakonitim priseljevanjem,« je še menil vodja madžarske diplomacije.

Faymannove izjave glede beguncev so v tujih medijih poskrbele za zmedo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. »Avstrija ukinja schengen,« so v soboto zvečer zapisali pri italijanski tiskovni agenciji Ansa. Podobno razburjeno so se odzvali tudi madžarski mediji.

Za razburjenje bi lahko poskrbele predvsem Faymannove besede, da Avstrija začasno odpravlja schengenska pravila, ob tem ugotavlja APA. Dejansko so ta odpravljena že od lanske jeseni, je za APA potrdil tiskovni predstavnik avstrijskega kanclerja.

Tudi Faymannovo mnenje glede mejnega nadzora ni nič novega, saj je to prejšnji teden povedal že za Kronen Zeitung, so še komentirali v kanclerjevem uradu. Tujim medijem že pojasnili stanje, so še povedali.