Avstrijci po zaprtju balkanske begunske poti umikajo osebje iz Špilja

Določeno število osebja je Avstrija premestila za nadzor zelene meje. V povprečju pride okoli sto migrantov na dan.
Objavljeno
24. marec 2016 14.37
Š. P., STA
Š. P., STA
Gradec − Zaradi zaprtja balkanske migracijske poti je Avstrija znatno zmanjšala število osebja za mejnem prehodu Špilje, je danes potrdilo avstrijsko ministrstvo za notranje zadeve. A obenem je določeno število osebja Avstrija premestila za nadzor zelene meje, ob sklicevanju na navedbe ministrstva poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nazadnje so več sto policistov iz drugih avstrijskih zveznih dežel umaknili z avstrijske Štajerske, so sporočili predstavniki notranjega ministrstva. Migracijski tok čez Špilje pa je po nedavnih ukrepih za zajezitev migracij vzdolž balkanske poti usahnil, zato tudi tam ni več potreb po tako visokem številu osebja, so pojasnili na ministrstvu.

A deloma so to osebje premestili na zeleno mejo. Čeprav tam trenutno ni opaziti znatnega porasta prihodov migrantov, je »treba biti pripravljen«, opozarjajo na avstrijskem ministrstvu za notranje zadeve.

Tudi avstrijska vojska je zmanjšala število osebja. Na obrambnem ministrstvu na Dunaju so pojasnili, da se prilagajajo potrebam policije, ki pa so trenutno manjše. Trenutno policijo podpira okoli 850 vojakov.

Migranti sicer še vedno prihajajo v Avstrijo, a zdaj ne več po enotni poti. Tako rekoč vsi, ki pridejo v Avstrijo, prosijo tudi za azil. V povprečju je teh migrantov na dan okoli sto, so še dodali na notranjem ministrstvu.