Hrvaška javnost: Haag je odločil v slovensko korist

Tretjina meni, da bo Hrvaška na koncu le upoštevala arbitražno sodbo.
Objavljeno
17. julij 2017 20.59
S. H., STA
S. H., STA
Ljubljana – Več kot polovica hrvaških državljanov, 56 odstotkov, meni, da je stalno arbitražno sodišče pri določanju kopenske in morske meje med državama presodilo v prid Sloveniji, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je objavila hrvaška Nova TV.

Le 12 odstotkov vprašanih meni, da je razsodba ugodnejša za Hrvaško, da sta obe vpleteni državi dobili približno enako, je prepričanih pet odstotkov. Da sodba ni ugodna za nobeno stran, pravi osem odstotkov anketiranih, petina se jih o vprašanju ni izrekla.

Odločitev hrvaških poslancev iz leta 2015, ko so po prisluškovalni aferi, v katero sta se ujela slovenska agentka in arbiter, soglasno potrdili, da država izstopi iz arbitražnega postopka in da odločitve sodišče ne bo sprejela, podpirata dve tretjini vprašanih. Skoraj četrtina državljanov vladnega stališča o ignoriranju razsodbe haaških sodnikov ne podpira. Desetina se o vsebini ni mogla odločiti.

Približno 40 odstotkov vprašanih je menilo, da bosta državi, kljub pritiskom iz evropske komisije in Nemčije, naj Hrvaška implementira razsodbo, dosegli novo, dvostransko rešitev. Nekaj manj kot tretjina, 31 odstotkov, jih pričakuje, da bo Hrvaška vendarle ublažila stališča in sodbo sprejela. Dobra petina pa je prepričanih, da za to ni možnosti. Dve tretjini vprašanih še menita, da je Slovenija Evropski uniji bolj uspešno posredovala svoja stališča. Hrvaška je bolje lobirala po mnenju 14 odstotkov vprašanih.

V raziskavi, ki jo je objavila hrvaška komercialna televizija, pripravila pa agencija Ipsos, je prejšnji četrtek in petek sodelovalo 612 anketirancev.