Hrvaška začela pošiljati pozive v vojsko

Hrvaška vlada uresničuje strategijo nacionalne varnosti, doslej je pozvala 18.000 vojaških obveznikov.

Šp. B., STA
tor, 24.10.2017, 12:49; spremenjen: 13:00

Zagreb − S hrvaškega ministrstva za obrambo so danes potrdili, da so poslali pozive 18.000 vojaškim obveznikom zaradi posodobitve vojaške evidence in vzpostavljanja šestih rezervnih pehotnih enot Hrvaške vojske. Hrvaški mediji so poročali, da se je pozivu odzvalo 12.000 vojaških obveznikov, v predvidenih šest enot pa jih bodo razvrstili 9000.

Niz pozivov vojaškim obveznikom do 55. leta starosti je v skladu z načrti hrvaškega obrambnega ministrstva, da bodo letos vzpostavili rezervne pehotne polke v Zagrebu, Pulju, Karlovcu, Osijeku, Splitu in Dubrovniku. Od 18.000 pozvanih vojaških obveznikov jih bo izbrana polovica. Kot so pojasnili v današnjem sporočilu za javnost, so rezervne vojaške sile namenjene temu, da bodo skupaj z aktivnimi vojaki sodelovali pri obrambi suverenosti in neodvisnosti države, prispevali k mednarodni varnosti in pomagali civilnim institucijam v primeru naravnih nesreč.

Ministrstvo za obrambo je bilo soočeno tudi s številnimi vprašanji vpoklicanih vojaških obveznikov in njihovih delodajalcev o pravicah, ki jih imajo v primeru vojaških pozivov. Z ministrstva so pojasnili, da bodo zaposleni vojaški obvezniki obdržali vse delavske pravice, delodajalcem pa bodo izplačali nadomestilo za njihove delavce, medtem ko bodo ti opravljali vojaške naloge. Za vsak dan v vojaški rezervi pa bodo vpoklicani državljani dobili po 150 kun (20 evrov) dnevnic.

Jutranji list je danes poročal, da se je doslej odzvalo približno 12.000 oseb, ni znano, zakaj se preostalih 6000 ljudi (še) ni odzvalo. Obstaja domneva, da bodisi poziva niso dobili bodisi so spremenili naslov. Če se pozivu neupravičeno niso odzvali, bo sledila ovadba sodniku za prekrške. Ministrstvo za obrambo je tudi navedlo, da se na vpoklic v rezervne sile ni treba odzvati v več opravičenih primerih, kot so na primer družinski razlogi, bolezen, opravljanje izpitov ali starševski dopust. Priznali bodo tudi ugovor vesti, kar pomeni, da bo oseba lahko sodelovala v civilnih službah. Za zdaj je bilo 52 ugovorov vesti, je še poročal zagrebški časnik.

Hrvaško obrambno ministrstvo je potrdilo, da so v ponedeljek začeli urjenje rezervnih vojaških sil v Splitu, novembra pa bodo vaje na območjih Zagreba in Osijeka. Dejavnosti bodo nadaljevali tudi v prihodnjem letu. Hrvaška vlada je junija sprejela novo strategijo nacionalne varnosti, s katero so za zdaj opustili ponovno uvajanje obveznega vojaškega roka, a so začeli oblikovati rezervne enote. Letos se je več mladih prijavilo za prostovoljno služenje vojaškega roka. Do avgusta je uniformo obleklo 1165 oseb, kar je 115 več kot v istem obdobju lani, so objavili prejšnji mesec.

Obrambno ministrstvo načrtuje spremembe zakonodaje, da bi izboljšali statusne in materialne pravice profesionalnih vojakov. Prav tako so začeli projekt vrnitve vojaških enot v mesta Sinj, Vukovar, Varaždin in Ploče. Hrvaška vojska ima trenutno nekaj več kot 14.500 aktivnih vojakov.

Prijavi sovražni govor