Hrvaška vlada potrdila možnost napotitve vojakov na mejo

V vladi so poudarili, da bodo vojaške sile na meji posredovale le izjemoma in po navodilih policije.

Ma. Ja., STA
pet, 04.03.2016, 12:25

Zagreb − Hrvaška vlada je na današnji seji potrdila spremembe zakonov o nadzoru državne meje in obrambi, ki hrvaški vojski omogočajo, da v izjemnih varnostnih in humanitarnih primerih pomagajo policiji pri nadzoru meje, piše Slovenska tiskovna agencija. Kot so poudarili v vladi, bodo vojaške sile na meji posredovale le izjemoma in po navodilih policije.

Današnja odločitev je odziv na begunsko krizo in na razmere v soseščini, je dejal hrvaški notranji minister Vlaho Orepić. Poudaril je, da zakonske spremembe obravnavajo izredne situacije, ko je treba pomagati policijskim enotam pri nadzoru meje, piše STA.

»Izjemoma, ko ministrstvo ali predsednik vlade oceni, da je to potrebno iz varnostnih ali humanitarnih razlogov, lahko oborožene sile pomagajo pri varovanju državne meje, in sicer po predpisih iz zakona o obrambi,« je Orepić prebral spremenjeno besedilo zakona o nadzoru državne meje. Odločitev o uporabi vojske na meji sprejme hrvaška vlada na predlog ministra za obrambo ob predhodnem soglasju predsednika republike, piše STA.

Premier Tihomir Orešković je zatrdil, da bo vlada vojake na mejo napotila le, če bo policija potrebovala pomoč. Spomnil je, da je Slovenija že angažirala svoje vojake ob meji in da imajo tudi v Srbiji možnost uporabe vojske na meji. »To ne pomeni, da bomo že jutri aktivirali vojake, ampak zakonske spremembe omogočajo uporabo vojske, če bo treba pomagati policiji ob meji,« je dejal.

Izpostavil je tudi dobro koordinacijo in komunikacijo med Avstrijo, Slovenijo, Hrvaško, Srbijo in Makedonijo pri spoprijemanju z begunsko krizo. Pojasnil je, da ni bilo nobenih napetosti, ko sta Avstrija in Slovenija omejili število vstopov beguncev na svoje ozemlje, dodaja STA.

Na ponedeljkovem vrhu EU s Turčijo Orešković pričakuje spremembo strategije, ki naj bi v prihodnjih tednih prinesla občutno zmanjšanje begunskega vala v Evropo, še piše STA.

Prijavi sovražni govor