»Hrvaška vlada se v celoti zaveda obveznosti«

Krepi se zavedanje, da brez tesnega sodelovanja še zdaleč ni mogoče biti kos begunskemu izzivu.
Objavljeno
22. februar 2016 19.14
jer-Begunci v Sloveniji
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb − Nekaj manj kot teden dni po srečanju šefov policij Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije v Zagrebu sta se zdaj srečala še slovenska ministrica za notranje zadeve Vesna Gyrörkös Žnidar in njen hrvaški kolega Vlaho Orepić. Osrednja tema: begunska kriza.

Da je treba tok prebežnikov upočasniti in omejiti, za to pa je potrebno sodelovanje vseh držav, je ugotovitev, ki se je vse bolj zavedajo države na t. i. balkanski begunski poti. Zato nedavne izjave, da tako sodelovanje kot spoštovanju pravil Evropske unije pričakujejo tudi od Hrvaške. Slednja se je namreč kar nekaj časa obnašala, kot da se to nje ne tiče prav veliko. Zato še do nedavnega (v času prejšnje vlade, ki jo je vodil Zoran Milanović) tudi ni manjkalo kratkih stikov in nerazumevanja med Slovenijo in Hrvaško glede vprašanja migracij in kompleksnosti problema. Ta zagotovo presega bilateralne odnose med sosedama (čeprav je Milanovićeva vlada na vsak način želela tudi na tem vprašanju nabirati notranjepolitične točke). Zdaj se razmere obračajo, saj se, vsaj tako izgleda, v zagrebški administraciji krepi zavedanje, da brez tesnega sodelovanja še zdaleč ni mogoče biti kos begunskemu izzivu, ki počasi prerašča to besedo in postaja kriza precejšnjih razsežnosti.

Tako je novi hrvaški premier Tihomir Orešković že dal javno vedeti, da je »sodelovanje nujno«, poleg njega pa je tudi zunanji minister Miro Kovač že kar nekajkrat poudaril, da je treba sodelovati s prijatelji iz Avstrije in Slovenije ter iz Srbije in Makedonije pri reševanju krize s prebežniki.

Po minulotedenskem zagrebškem srečanju šefov policij, sta se zdaj srečala še slovenska ministrica za notranje zadeve Vesna Gyrörkös Žnidar in njen hrvaški kolega Vlaho Orepić, kar je bilo navsezadnje tudi prvo srečanje notranjih ministrov Slovenije in Hrvaške, odkar je Orepić konec januarja zasedel položaj. V skupni izjavi po srečanju sta ministra dejala, da sta se med drugim pogovarjala o pobudi premierja Mira Cerarja za pomoč Makedoniji pri nadzoru njene meje z Grčijo in o omejevanju števila prihodov prebežnikov. Orepić je po ministričinih besedah pobudo podprl kot konkreten predlog za reševanje nastale situacije.

»Hrvaška je članica EU in njena naloga je, da zavaruje zunanje meje EU. Prav tako je kandidatka za vstop v schengensko območje in zato me veseli, da se nova hrvaška vlada v celoti zaveda pomena teh obveznosti,« je po srečanju še povedala slovenska ministrica. Dodala je, da jo veseli odziv Orepića, ki je zagotovil, da bo nadaljnje sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško zaznamovalo pravočasno obveščanje in pretok informacij.