Hrvati bi mejni spor reševali dvostransko, brez sodišča

Nova hrvaška vlada očitno ne bo privolila v kakršnekoli odločitve arbitražnega sodišča.
Objavljeno
10. februar 2016 19.26
Bolj kot varovanje morja politike skrbi meja s Hrvaško
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik

Zagreb - Miro Kovač, hrvaški zunanji minister je za hrvaški Media servis izjavil, da bo »mejni spor s Slovenijo reševal dvostransko oziroma na bilateralen način«. In s tem še enkrat dal vedeti, da hrvaška zunanja politika in nova hrvaška oblast ne bo privolila v kakršnekoli odločitve arbitražnega sodišča, ki mu Hrvaška, po lanskem enostranskem odstopu od arbitraže in arbitražnega sporazuma, odvzema vso kredibilnost ter zaupanje vanj.

S tem je pravzaprav »povozil« svojo izjavo, ki jo je dal še kot kandidat za ministra in v svojstvu mednarodnega tajnika HDZ, ko je optimistično in pomirljivo napovedoval, da bo treba mejni spor s Slovenijo »rešiti na podlagi mednarodnega prava in v duhu prijateljskih odnosov.

Tako se duh »prijateljskih odnosov,« ki jih je napovedoval zdajšnji šef hrvaške diplomacije Miro Kovač, po obisku Tihomirja Oreškovića v Sloveniji - na Hrvaškem sicer vztrajno ponavljajo, da bo prvi uradni obisk hrvaškega premiera v tujino bržkone Berlin - vse bolj izgublja. Vse bolj pa že zdaj, komaj nekaj »ur« po tem, ko je hrvaška vlada začela vladati, postaja jasno, da Oreškovićeva vlada še zdaleč ne bo tista, ki ji bo uspelo urediti vprašanje meje s Slovenijo, kaj šele z BiH, ČG ali Srbijo.