Navedbe o ponovni uvedbi nadzora na italijansko-slovenski meji ne držijo

Italijanske oblasti Slovenije doslej niso obvestile o tovrstni nameri na italijansko-slovenski meji.
Objavljeno
05. januar 2016 13.56
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Rim − Italija je pripravila načrt za morebitno ponovno uvedbo nadzora na meji s Slovenijo, piše Slovenska tiskovna agencija, ki se sklicuje na časnik Corriere della Sera.

V skladu z vnovičnim nadzorom na mejah bi ob naraščajočem valu prebežnikov italijanski obmejni policisti preverjali dokumente vseh, ki bodo prečkali mejo. To naj bi veljalo tudi za potnike na vlakih.

Italijanske oblasti so načrt menda pripravile po velikem povečanju števila prebežnikov zadnje tedne, ki v Italijo prihajajo iz Slovenije − na teden jih menda vstopi od 300 do 400. Kot navaja italijanski časnik, ki se sklicuje na notranje ministrstvo v Rimu, so to tujci, ki jih lokalna policija ne registrira in se odločijo, da bodo vstopili v Italijo, da bi tam dobili zatočišče.

V Rimu se bojijo, da bi se pritisk na Italijo še povečal, odkar je Švedska ponovno uvedla nadzor na meji z Dansko, čemur je sledila še danska uvedba nadzora na meji z Nemčijo, piše STA. »Če bi se število vstopov še povečevalo, bi se Italija morala temu prilagoditi, sicer bi plačala višjo ceno,« navaja Corriere izjavo neimenovanega vira pri italijanskem notranjem ministrstvu. Zato je pristojni direktorat italijanskega ministrstva pripravil omenjeni »intervencijski načrt«, ki ga je že predložil notranjemu ministru Angelinu Alfanu, piše STA.

Načrt bo postal operativen, če se bo povečalo število vstopov migrantov in »še posebej če ne bi bilo ozračja sodelovanja, ki je bilo obljubljeno še poleti«, piše Corriere. Pri tem dodaja, da je dogovorjena skupna evropska politika do premeščanja beguncev ostala mrtva črka na papirju.