Konec politične kariere Vladimirja Šeksa

Kolindi Grabar Kitarović je razrešila »poosebljeno zgodovino odločitev, na katerih temelji Hrvaška«.
Objavljeno
04. februar 2016 19.41
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb – »Pomilostitveni paket, s katerim je hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović pomilostila več kot desetino posameznikov s sumljivo preteklostjo, bo imel precejšno vlogo na politično prizorišče,« je za Delo dejal visoko pozicioniran politik vladajoče hrvaške Domoljubne koalicije le nekaj trenutkov po objavi novice. Pozneje se je pokazalo, da je imel še kako prav.

Med posamezniki, ki jih je hrvaška predsednica pomilostila, je bil – poleg nekaj takšnih, ki jih javnost in mediji tesno povezujejo s HDZ pa tudi z donacijami, namenjenimi tej stranki za volitve – tudi razpečevalec mamil in orožja. Sprva so Vanjo Goldbergerja vsi spregledali, nato pa je počilo. Presenečenje je bilo precejšnje, začelo pa se je »dogajati« tudi na Pantovčaku, sedežu hrvaške predsednice, ki je odlok o pomilostitvi podpisala. Novinarska rekonstrukcija dogodkov kaže, da se je še najbolj zapletlo, ko so na Pantovčaku začeli zvoniti telefoni, novinarji pa so začeli spraševati, zakaj je med tistimi, ki jih je predsednica pomilostila, tudi Vanja Goldberger, malo čez 40 let star razpečevalec mamil in orožja. Še preden je predsednica karkoli izjavila, je javnost že izvedela, da ji je njen posebni svetovalec Vladimir Šeks ponudil svoj odstop. Kot se je pokazalo, je bil Goldberger v tesni povezavi s Šeksom, ko je bil ta predsednik sabora, Goldberger pa njegov svetovalec za medije. Pozneje so mladca obsodili zaradi nedovoljenega trgovanja z mamili in posedovanja orožja. Zdaj pa se je zgodilo, kar se je zgodilo: prvi paket pomilostitev, ki jih je morala podpisati Kolinda Grabar Kitarović, in prvi škandal.

Tudi Mesić je pomilostil preprodajalca mamil

Podobno se je zgodilo nekdanjemu hrvaškemu predsedniku Stjepanu Mesiću, ko je pomilostil sorodnika žene takratnega predsednika hrvaške vlade Ivice Račna. Mediji so »lajali«, karavana pa je šla svojo pot. Mesićevim trditvam, da gre za nepomembnega preprodajalca, so nekateri oporekali, saj naj bi šlo za skupino, pri kateri so odkrili in zaplenili več kot 5000 tablet ekstazija. Ta pomilostitvena epizoda Stjepana Mesića, ki se je zgodila ob nastopu njegovega prvega mandata (leta 2000), je zdaj pozabljena, a zgodila se je prav tako ob nastopu prvega mandata tudi Kolindi Grabar Kitarović.

Hrvaška predsednica je Vladimirja Šeksa razrešila takoj, ko ji je ta prinesel dokument, s katerim ji je svoj položaj postavil na razpolago. Javnost meni, da jo je zagotovo mogoče pohvaliti zaradi njene hitre odzivnosti, številnim pa še kar ni jasno, kako je lahko pomilostila razpečevalca mamil. Kdorkoli to že je. Vprašanj je precej, eno osrednjih pa se najbrž skriva v odnosu Vladimirja Šeksa do HDZ. In tudi s Kolindo Grabar Kitarović.

Omajati moč Grabar Kitarovićeve?

Vladimir Šeks se je pred časom razglasil za »poosebljeno zgodovino odločitev, na katerih temelji Hrvaška«. Tamkajšnji analitiki se strinjajo, da to povsem drži in da je tudi res, da je Šeks velik poznavalec politike, navsezadnje je bil v vseh sklicih sabora, ter hudo spreten in prebrisan politični spletkar, v saboru pa nepremagljiv mojster procedure in spreten igralec v zakulisju.

Ob prihodu Tomislava Karamarka na čelo stranke, ki si je pred štirimi leti za cilj zastavil postavitev HDZ na nove, drugačne temelje, je bil Šeks odstavljen na stranski tir. Šeks je v vrhu hrvaške politike več kot četrt stoletja, bil je eden osrednjih akterjev v času prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana, bil je osrednji pisec prve hrvaške ustave iz leta 1990, navsezadnje je tudi močno pomagal Tuđmanu, Ivu Sanaderju in pozneje Jadranki Kosor priti do oblasti. Karamarko je iz njega naredil politično »izgubo«, pravijo analitiki. Ko je bil povsem umaknjen iz vrst HDZ in od Karamarka, ga je k sebi vzela predsednica Kolinda Grabar Kitarović in mu dodelila status posebnega svetovalca. Bila sta dober tandem. Celo Šeks je enkrat dejal, da s predsednico »odlično sodelujeta«.

Nič manj nepomembno ni, da so v hrvaškem političnem zaodrju vse glasnejše govorice, kako je predsednica postala močnejša od HDZ, ki jo je pravzaprav ustoličil na položaj predsednice. Tako se odpira prostor za ugibanja, ali afera s pomilostitvenim paketom ni bila ustvarjena namenoma, da bi se le rešili neugodnega »mojstra procedure in spretnega igralca iz zakulisja«, vzporedno pa malce omajali moč Kolinde Grabar Kitarović, ki ji hrvaška javnost zaupa bolj kot stranki HDZ. Na Hrvaškem se je tako končala ena najdaljših političnih karier, kontroverzni Vladimir Šeks pa je že pred dvema letoma napovedal, da bo v knjigi popisal spomine na svojo politično pot. Gradiva za zadnje poglavje ima dovolj.