»Kraja mandatov in ne poslušam Thompsona«

Šef HDZ in prvi podpredsednik vlade Tomislav Karamarko pravi, da ima indice o domnevni kraji mandatov.

sre, 27.01.2016, 06:00

Zagreb – Ni miru v hrvaški politiki. Podpredsednik vlade Tomislav Karamarko je izjavil, da ima indice o domnevni kraji petih ali šestih mandatov Domoljubne koalicije v volilni noči z 8. na 9. novembra lani. Primer bo prevzelo državno tožilstvo.

Dokaj presenetljivo je zazvenela izjava Karamarka, sicer prvega moža desne HDZ, ko je na strankarskem srečanju v Imotskem izjavil, da ima indice o domnevni kraji petih ali šestih mandatov Domoljubne koalicije. Ni objavil nobenih dokazov, je pa napovedal preiskavo o dogodkih, ki so se zgodili pred nekaj manj kot tremi meseci.

Za domnevno volilno prevaro je obtožil državno agencijo Apis, ki opravlja informacijske storitve za hrvaško vlado in zagrebško mestno upravo ter skrbi za tehnično izvedbo vseh hrvaških volitev. Neuradno so v HDZ sicer pojasnili, da so imeli svoje opazovalce na voliščih, njihovi podatki o glasovanju pa se razlikujejo od tistih, ki jih je objavil Apis, kjer naj bi med zaposlenimi prevladovali člani SDP. Karamarko trdi, da ima Apis popoln nadzor nad volilnimi seznami in štetjem glasov. Iz Apisa so že sporočili, da zavračajo vse obtožbe in sume, sprožili pa bodo tudi preiskavo državnega tožilstva.

O Apisu najprej Bandić, zdaj še Karamarko

Zanimivo je, da se je državna agencija Apis, kot »obtoženka« pojavila še v enem primeru. Ko je hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), objavil, da so po opravljeni preiskavi vložili obtožnico proti dolgoletnemu zagrebškemu županu Milanu Bandiću in še 15 osebam v korupcijskem primeru Agram, je prvi mož Zagreba v enem od odzivov dejal, da se naj državno tožilstvo in Uskok raje pozabavata z družbo Apis, kjer je zaposlovanje potekalo zgolj na podlagi prijateljskih in strankarskih poznanstev. Gre pa za stranko SDP, je dejal Bandić. On je po novem del vladajoče koalicije, saj sta oba njegova poslanca (stranka Banić Milan 365 je na volitvah dobila dva sedeža v hrvaškem saboru) stopila na stran koalicije HDZ-Most. Za nekatere torej več kot očitna povezava Bandića in Karamarka.

Drugi menijo, da gre za Karamarkovo ideološko provociranje, ki si je pred volitvami »glasno in odločno« prizadeval za lustracijo in je med drugim objavil tudi svoj antikomunistični manifest, zdaj pa se še kar obnaša kot šef opozicije, ne pa kot podpredsednik hrvaške vlade. Karamarko se morda na samosvoj način pripravlja na znotrajstrankarske volitve v HDZ, ki naj bi bile maja letos. Seveda brez odziva šefa levice in SDP Zorana Milanovića ob vsem tem ni šlo. V svojem znanem, malce ciničnobahavem stilu je namreč dejal, da ima tudi on neke indice o domnevi, »da Zemljani v vesolju nismo sami«. Dodatni ideološki kamenček aktualnega hrvaškega trenutka pa je napoved novega ministra za veterane Mija Crnoje, da bodo objavili register izdajalcev nacionalnih interesov.

»Taborniki« s Savske 66 proti registru izdajalcev

»Če je kdo kršil hrvaške zakone in če je izdal nacionalne interese, ni razloga, da ne bi bil uvrščen v register,« je Crnoja izjavil za hrvaško televizijo. Podprl ga je tudi podpredsednik vlade Karamarko, ki je spet v maniri šefa opozicijskega vodje dal vedeti, da ne gre »za lov na ljudi, temveč za lov na resnico«. Je pa hrvaški premier Tihomir Orešković javno dal vedeti, da »register izdajalcev nacionalnih interesov ni v fokusu vlade, ki jo vodi«.

Napovedi novega ministra pa sicer ne podpira niti del veteranskih organizacij. Oglasil se je Đuro Glogoški, vodja »tabornikov s Savske 66,« oz. veteranov invalidov, ki že dlje kot leto dni »taborijo« pred ministrstvom za veterane v Zagrebu. Dejal je, da ima Hrvaške veliko težjih problemov, kamor je treba nameniti moči, pa tudi, da naj se z izdajalci nacionalnih interesov ukvarjajo uradne državne institucije.

Državljani prehiteli vlado

Umetniški kolektiv Skroz je objavil spletno stran www.registar-izdajnika.org, na kateri se je med izdajalce vpisalo več kot 5000 uporabnikov spleta. Poleg imen ali inicialk so vpisali tudi razloge, zaradi katerih so izdajalci. Zato, ker, so rodili otroke s pomočjo umetne oploditve, da ne poslušajo Thompsona, da so brali že nekaj časa ukinjeni splitski Feral Tribune, da so ateisti, homoseksualci, komunisti ali ženske, da so študirali v tujini, da niso volili HDZ niti Kolinde Grabar-Kitarović. Nekateri navajajo, da imajo radi Srbe, da so sami Srbi in Romi, da poznajo cirilico, da redno plačujejo davke, da so bili Titovi pionirji, da ne marajo ustašev, da niso bili rojeni leta 1991, da niso prosili za vojaško pokojnino …

Prijavi sovražni govor