Makedonija zaprla mejo za Afganistance

Makedonske oblasti od danes v državo iz Grčije več ne dovolijo afganistanskim prebežnikom.
Objavljeno
21. februar 2016 18.14
B. F. Ž., STA
B. F. Ž., STA

Skopje ukrep utemeljuje z enakim ukrepom Srbije. Beograd to zanika. Kot je povedal grški policijski vir na glavnem grško-makedonskem mejnem prehodu Idomeni-Gevgelija, so afganistanske pribežnike na makedonski meji vrnili v Grčijo, vstop pa so dovolili le Sircem in Iračanom. Navedbe je francoski tiskovni agenciji AFP potrdil tudi grški vladni vir, ki je ob tem obsodil enostranske ukrepe pri obvladovanju migrantske krize. Dodal je, da jih Skopje uradno o tej odločitvi ni obvestilo.

 

Dokler se stvari ne razjasnijo, bo grška policija Afganistancem, ki so preko grških otokov prišli do Aten, preprečila, da bi prišli do makedonske meje. S tem želijo preprečiti, da bi bili tam blokirani, je za AFP povedal isti vir. Makedonija je sicer od lanskega novembra v državo dovolila samo prosilcem za azil iz Afganistana, Sirije in Iraka. Državljane drugih držav makedonske oblasti štejejo za ekonomske migrante in jih vrnejo v Grčijo.

 

V tranzitnem sprejemnem v centru v Idomeniju je bilo danes 200 Afganistancev, ki niso smeli čez mejo, je povedal Aleksander Vulgaris, predstavnik Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR). Po podatkih grškega vira je danes dopoldne na grški strani meje pri mejnem prehodu Idomeni na vstop v Makedonijo čakalo skupno skoraj 4000 beguncev.

 

Predstavnik makedonske nevladne organizacije LEGIS Jasmin Rexhepi je za AFP potrdil, da so Afganistance na meji ustavili, ker je na severu Makedonije blokiranih 700 Afganistancev, ker je Srbija zanje zaprla svojo mejo."Makedonija je danes zjutraj začela izvajati to selekcijo, potem ko je videla, da ti afganistanski migranti ne bodo mogli oditi iz države,"je dodal.

 

Srbski minister za delo Aleksandar Vulin, ki je pristojen za migracije, je sicer danes zanikal, da bi Srbija na kakršenkoli način zaprla mejo z Makedonijo, Bolgarijo ali katero drugo državo.

 

Dodal je, da bodo od polnoči na makedonsko-grški meji začeli izvajati nov sistem registracije beguncev, kot so se minuli teden dogovorili šefi policij na balkanski migrantski poti."Na naših mejah se nič ne spreminja, a bodo predstavniki vseh držav, ki so podpisali dogovor, izvajali skupen nadzor nad migranti na grško-makedonski meji,"je dejal. Tam pa bodo po njegovih besedah zadrževali ljudi, ki iz katerega od razlogov na morejo priti do svoje končne destinacije in to v skladu s politiko držav na migrantski poti, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Gre za Avstrijo, Slovenijo, Hrvaško, Srbijo in Makedonijo. AFP sicer navaja, da je dejal, da"se ima vsakdo pravico gibati na našem ozemlju v skladu s pravili, ki sta jih postavili Avstrija in Slovenija".

 

Tanjug je dopoldne poročal, da 2750 beguncev na grški strani meje čaka v avtobusih na prehod meje. Makedonija je po poročanju Tanjuga v soboto zvečer uvedla tudi preverjanje potnih listov in osebne preglede; doslej naj bi za prehod meje zadoščal dokument, ki so ga izdali v žariščnih točkah Grčiji, v katerem je bilo navedeno, da je oseba prijavljena kot begunec.

 

Ker niso imeli potnih listov, so danes zavrnili okoli 15 iraških Kurdov, še navaja AFP. V 24 urah so do danes do 6. ure zjutraj v Makedonijo dovolili le 310 prebežnikom iz Grčije, še navaja Tanjug.