Na Hrvaškem predstavili seznam ministrov nove vlade

Kandidat za zunanjega ministra je dosedanji mednarodni tajnik HDZ Miro Kovač.
Objavljeno
21. januar 2016 10.23
reut*Oreskovic CROATIA-POLITICS
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Zagreb − Mandatar za sestavo nove hrvaške vlade Tihomir Orešković je danes objavil seznam s predlogi za ministre, ki jih bo v petek predlagal saboru. Poleg dveh podpredsednikov bo imela nova hrvaška desna vlada 20 ministrov, poroča Slovenska tiskovna agencija

Orešković je v kratki izjavi v zagrebškem hotelu Sheraton dejal, da gre za zelo kakovosten »Timov tim«, na katerega je zelo ponosen. Poudaril je, da je imel danes prvo skupno srečanje z ministrskimi kandidati, ki je bilo po njegovih besedah zelo pozitivno in z veliko energije. Vsi, ki so vstopili v ekipo, so pripravljeni na vsakršne izzive, ki so pred nami, je dejal.

Povedal je, da se je v pretekih dneh pogovarjal z več kot 60 potencialnimi kandidati in da se je odločil za »zdravo mešanico« mladih in novih ljudi iz poslovnega sveta, akademske skupnosti in javnega sektorja. Pričakuje, da bo v petek v saboru dobil zaupnico svoji vladi.

Novinarska vprašanja niso bila predvidena, je pa novinarjem razdelil papirje z imeni ministrskih kandidatov, med katerimi so bila tudi imena, ki jih hrvaški mediji niso predvidevali v ugibanjih o sestavi vlade.

Župani, nekdanja nuna, dekan, zdravnik ...

Kot so danes uradno obvestili novinarje, bo predsednik HDZ in vodja Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko prvi podpredsednik vlade s pooblastili namestnika premierja, medtem ko bo predsednik stranke Most neodvisnih list Božo Petrov zasedel drugi podpredsedniški položaj.

Hrvaške finance naj bi zaupali enemu od izvršnih direktorjev v družbi Agorkor Zdravku Mariću, ki je pred tem nabiral izkušnje tudi kot državni sekretar na finančnem ministrstvu. Minister za gospodarstvo bo župan občine Tompojevci Tomislav Panenić (Most).

Eno največjih hrvaških ministrstev, ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo bo vodil dosedanji župan mesta Novi Vinodolski Oleg Butković (HDZ), medtem ko bo najpomembnejšo hrvaško gospodarsko panogo, turizem, v rokah podjetnika iz hrvaške Istre Antona Klimana (HDZ).

Kot so mediji pravilno napovedali, bo zunanji minister hrvaški diplomat Kovač, medtem ko bo ministrstvo za regionalni razvoj in sklade EU prevzel dosedanji vodja virovitiško-podravske županije Tomislav Tolušić (HDZ).

HDZ je predlagala tudi ministra za obrambo Josipa Buljevića (HDZ), ki je vodil hrvaške obveščevalne službe v času afere s prisluškovanjem in izsiljevanjem novinarke Helene Puljiz. Vladi naj bi se pridružil s položaja svetovalca predsednice Kolinde Grabar-Kitarović za obrambo in nacionalno varnost.

Vodenje notranjega ministrstva so namenili Vlahu Orepiću (Most) iz Ploč, ki je v javnosti najbolj znan po aktivističnem nasprotovanju izgradnje tamkajšnje termoelektrarne. Most je dobil tudi ministrstva za pravosodje, upravo, kmetijstvo in varstvo okolja, ki jih bodo vodili Ante Šprlje, Dubravka Jurlina Alibegović, Davor Romić in Slaven Dobrović.

Minister za zdravje bo zadrski zdravnik Dario Nakić (HDZ), za znanost, izobraževanje in šport bivši dekan reške filozofske fakultete Predrag Šustar (HDZ), za kulturo pa zgodovinar Zlatko Hasanbegović (HDZ).

HDZ je predlagal tudi ministrico za delo in pokojninski sistem Nado Šikić, ki je vodila podoben odbor v HDZ, ministra za gradbeništvo in prostorsko ureditev Lovra Kušćevića, ki je župan občine Nerežišća, ter ministra za podjetništvo in obrt Darka Horvata, dosedanjega predsednika odbora HDZ za okolje in energetiko.

Ministrstvo za socialno politiko in mlade so namenili nekdanji nuni Bernardici Juretić, ki se je v javnosti potrdila s svojimi prizadevanji za rehabilitacijo zasvojencev z mamili. Ministrstvo za veterane bo prevzel upokojeni polkovnik hrvaške vojske Mijo Crnoja, ki je že napovedal, da bodo objavili sporni register »izdajalcev nacionalnih interesov«.

Most je za popoldan napovedal novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili svoje kandidate za ministre, še piše STA.