Na prvi seji nove hrvaške vlade že napovedi o rekonstrukciji

Novo vlado je že zapustil prvi minister – s položaja je odstopil minister za veterane Mijo Crnoja.
Objavljeno
28. januar 2016 20.01
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik

Zagreb – Nova vlada pod vodstvom kanadskega Hrvata­ Tihomirja Oreškovića se ni niti ogrela, pa je že stopila­ v sršenje­ gnezdo. Afera­ z ministrom za veterane­ je napoved,­ da bržkone to ne bo edina afera.­ Napoved o zamenjavi­ šefa hrvaške varnostno-obveščevalne službe pa je najbrž­ napoved kadrovskega cunamija.

Ko je v začetku tedna minister za veterane Mijo Crnoja, ki je dobil medijsko pozornost z napovedjo objave registra izdajalcev nacionalnih interesov, prevzel posle na ministrstvu, je njega in ministrstvo za veterane blagoslovil župnik. Zaželel mu je mir, vse dobro in »naj ga varuje«. Vendar mu to ni pomagalo, saj je Crnoja ostal v medijskem središču, danes pa je napovedal svoj odstop, s pojasnilom, da noče biti breme tej vladi.

Nanj so leteli očitki, da je bil priveden v zagrebški zapor Remetinec, da je prijavil bivališče v leseni kolibi v Samoborju, veliki 10 kvadratnih metrov, ki je neustrezna za življenje. Samoborski naslov je objavil tudi v uradnem življenjepisu za poslanca in nato ministrskega kandidata ter na volilnem seznamu HDZ v volilni enoti za Hrvate v tujini. Očitali so mu tudi, da kot veteran ni spoštoval zakonov pri pridobitvi brezplačnega zemljišča za gradnjo hiše kot tudi namenskega stanovanjskega posojila.

Kanadski Hrvat v breme vladi?

Vse obtožbe je minister zavrnil – nemalokrat tudi s protislovnimi trditvami –, v sredo pa jih je zavrnil tudi na sestanku, na katerem so bili hrvaški premier Tihomir Orešković, oba podpredsednika vlade, Tomislav Karamarko (HDZ), ki je Crnojo osebno predlagal za ministrski položaj, njegov prvi odziv pa je bil, da je to »javni linč«, in Božo Petrov (Most). Enajst ur naj bi trajal sestanek, na katerem­ naj bi se odločili, kaj in kako, pa so se odločili le, da Crnoje ne bo na prvo uradno sejo nove vlade pod vodstvom kanadskega Hrvata Oreškovića. Pa tudi, da bodo v vladi odločili, kaj s Crnojo.

Tihomir Orešković, Tomislav Karamarko in Božo Petrov. Foto: Antonio Bronic/Reuters

»Tudi če bi bil najbolj nedolžen, je vseeno v breme novi vladi, ki si ne sme dovoliti, da bi se še dneve ukvarjala z ministrom, ki je postal 'afera na dveh nogah',« meni kolegica Iva Puljić - Šego.

Človek s takšno preteklostjo ne bi smel postati minister za veterane, meni hrvaška javnost, in dodaja, da bo Mijo Crnoja bržkone postal hrvaški rekorder med ministri z najkrajšim stažem. In ni se zmotila, Crnoja je danes novinarjem sporočil, da noče biti breme tej vladi, zato odstopa. Mimogrede: doslej sta ministrska rekorderja Osman Muftić in Slavko Degoricija, prvi kot minister za znanost in tehnologijo, drugi kot minister brez listnice, v takratni vladi preživela le 14 dni, in sicer leta 1991.

Zdi se, da bi utegnila prav veteranska zgodba imeti precejšen vpliv na dogajanje in obstoj »kanadske vlade«, kot ji pravijo na Hrvaškem. Vse glasnejše so zahteve po reviziji tako imenovane veteranske politike, ne le iz opozicije oziroma SDP, da je treba prevetriti dobrih 20 let stare odločitve HDZ, ki je več let po domovinski vojni s socialnimi politikami razširjala ugodnosti vojnim veteranom, s čimer je povečevala svojo volilno bazo; predvsem na območjih, najbolj izpostavljenih vojni.

Tako je ustvarila model prevelike odvisnosti prebivalstva iz nerazvitih krajev od socialne pomoči in pomoči veteranom, ki zdaj hočejo zadržati vse ugodnosti, na vsako pobudo za spremembo pa povzročijo – revolt. Posebna zgodba je register branilcev, ki ga je ministrstvo za veterane hrvaške domovinske vojne sestavilo leta 2008. Takrat so našteli kar pol milijona branilcev, a so se veterani oglasili in dejali, da je vse »nad številko 350.000 ­nesmisel«.

Začetek kadrovskega cunamija

Po hrvaškem aktualnem trenutku se »plazi« še ena afera, ki po mnenju tamkajšnjih analitikov napoveduje kadrovski cunami. Gre za spremembo na vrhu varnostno-obveščevalne službe (SOA). Odstavili naj bi dosedanjega šefa Dragana Lozančića, ki mu pravijo tudi hrvaški James Bond, agent 007. Ne­imenovani viri iz predsedničinega urada so namreč za hrvaške medije pojasnili, da Lozančić ni opozoril Kolinde Grabar Kitarović, »da se ji nameravajo približati osebe, ki jih spremljajo varnostne službe. Lozančić naj bi dovolil stike predsednice in sumljivih oseb, da bi imel material za kompromitiranje predsednice«.

Šlo naj bi za stike Kolinde Grabar Kitarović z izvršnim predsednikom nogometnega moštva Dinamo Zdravkom Mamićem, ki je osumljen več kaznivih dejanj in naj bi konec aprila lani v svoji hiši v Zagrebu pripravil proslavo predsedničinega 47. rojstnega dne, takrat pa naj bi najmočnejši osebi v hrvaškem nogometu in enemu finančnih sponzorjev HDZ že prisluškovali. Predsednica naj bi bila »kolateralna žrtev«.

Sprememba naj bi se zgodila kmalu, menda takoj po predsedničini vrnitvi s službenega obiska na Poljskem. Seja sveta za nacionalno varnost, katere vodja je Kolinda Grabar Kitarović, »hrvaški agent 007« pa je le član, je prav tako že sklicana za prihodnji teden.