Nekdanjega šefa madžarske tovarne oprostili krivde za strupeni izliv

Zaradi velike industrijske in ekološke katastrofe je izgubilo življenje deset ljudi, še več kot 150 jih je utrpelo hude opekline.

Ma. Ja., STA
čet, 28.01.2016, 13:56

Veszprem − Madžarsko sodišče v kraju Veszprem je oprostilo nekdanjega šefa tovarne aluminija Mal na zahodu Madžarske, iz katere je oktobra 2010 izteklo več kto 1,1 milijona kubičnih metrov strupene rdeče gošče, piše Slovenska tiskovna agencija.

Nekdanjega direktorja tovarne Mal v mestu Ajka Zoltana Bakonyija in še 14 drugih zaposlenih so oprostili obtožb o malomarnosti in škodovanju okolja ter obtožb o kršitvah pravil upravljanja odpadkov. Tožilstvo je sicer zahtevalo zaporne kazni za vse obtožene, piše STA.

Velika industrijska in ekološka katastrofa je Madžarsko pretresla 4. oktobra 2010, ko je v tovarni Mal popustila stena velikega rezervoarja, ki je zadrževal ogromne količine strupene alkalne gošče, ki nastaja ob proizvodnji aluminija. Rdeča gošča je dobesedno preplavila kraje Kolontar, Devecser in Somlovasarhely na zahodu Madžarske in tako rekoč uničila življenje na območju, piše STA. V nesreči je izgubilo življenje deset ljudi, še več kot 150 pa jih je utrpelo hude kemične opekline.

Poleg tega je v nesreči več kot 300 družin izgubilo streho nad glavo. Madžarska vlada je razglasila izredne razmere in evakuirala okoli 8000 ljudi.

Tovarni Mal so leta 2011 dosodili plačilo 472 milijonov evrov odškodnine regionalnim okoljskim oblastem, piše STA. Kljub milijonom evrov, namenjenih odpravljanju okoljskih posledic nesreče, več sto hektarov površin ni več uporabnih za kmetijstvo.

Prijavi sovražni govor