Ognjena ujma zajela tudi Split

Po poročanju hrvaških medijev je požar, ki ga razpihuje burja, zajel nekaj vzhodnih četrti največjega dalmatinskega mesta.

A. M., STA
pon, 17.07.2017, 22:23; spremenjen: 23:30
Požari divjajo tudi v sosednji Črni gori, najhuje je v bližini mesta Hercegnovog, kjer so morali pred ognjem evakuirati okoli sto turistov. Oblasti v Podgorici so sicer že zaprosile za mednarodno pomoč v okviru mehanizma EU za odziv ob naravnih nesrečah. Z ognjenimi zublji pa se borijo tudi v Italiji. Danes je med drugim zagorel borov gozd pri kraju Castelfusano, »zelenih pljučih« Rima. O požarih poročajo tudi iz Toskane in okolice Neaplja, z juga Francije in s Portugalske. 

Požar, ki se zaradi močne burje že od nedelje širi po Dalmaciji, je v ponedeljek zvečer dosegel tudi drugo največje hrvaško mesto Split. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je zajel stanovanjske četrti Dračevac, Mejaši in Kila. Z ognjem se borijo gasilci, vojaki in meščani, kljub temu se je ogenj razširil na trgovski center, ki so ga evakuirali.

Gori tudi okrog bencinske črpalke v četrti Dračevac, v bližini pa ogenj ogroža še poslopje sodišča. V mestu je bilo slišati eksplozije. Po neuradnih podatkih, ki jih povzema STA, je ogenj zajel smetarska vozila na splitskem odlagališču odpadkov Karepovac.

Po poročanju portala Index.hr se je požar začel v nedeljo v vasi Tugare nad Omišem, nato pa se je čez dan razširil proti dalmatinski »prestolnici«. Najprej je v popoldanskih urah zajel obronke Splita, nato pa se je razširil tudi na njegova predmestja. Izmučenim gasilcem so se v popoldanskih urah pridružili tudi vojaki, posebna letala za gašenje požarov (kanader) pa celo jutro niso mogla poleteti zaradi močne burje.

Od večernih ur je bilo nebo nad Splitom prekrito z gostim črnim dimom, zagorela je tudi bencinska črpalka v bližini Solina severovzhodno od Splita. Zelo napeto je bilo v splitski četrti Kamen, mestne oblasti so se namreč bale, da se bo požar z odlagališča Karepovac razširil prav tja.

Toda pozno zvečer so sporočili, da so gasilske ekipe ob pomoči prostovoljcev vendarle uspele obvladati ognjeno stihijo na odlagališču, pa tudi drugod po mestu. K temu je nedvomno prispevalo tudi dejstvo, da se je vmes umirila burja.

V Dalmaciji sicer zaradi močnih sunkov vetra niso uspeli pogasiti požarov, ki so izbruhnili v nedeljo, medtem pa je v noči na ponedeljek zagorelo tudi na drugih koncih obale.

Požar v bližini vasi Mravince severovzhodno od Splita. Foto: Antonio Bronić/Reuters

Prijavi sovražni govor