Odprtje sezone sojenj domnevnim džihadistom

V Gradcu 13 obtoženih na štirih procesih.

tor, 02.02.2016, 18:33

»Nikamor nisem nikogar poslal. Nisem član nobene teroristične organizacije ali mreže,« je danes na sodišču v Gradcu povedal 50-letni v Bosni rojeni avstrijski državljan Fikret B., ki ga je tožilec med drugim obtožil, da se je odpravljal v Sirijo, kjer se je hotel priključiti teroristični organizaciji Islamska država.

Sojenje proti Fikretu B., ki so ga decembra 2014 na podlagi avstrijske tiralice prijeli na Hrvaškem, je le prvi od štirih procesov proti vsega skopaj trinajstim domnevnim džihadistom, ki se bodo v kratkem pričeli v prestolnici avstrijske Štajerske.

V petek se bodo na zatožni klopi znašli še trije domnevni pripadniki Islamske države, začetka sojenja dvema obtoženima še niso določili, največ pozornosti pa bo vsekakor pritegnil proces proti 34-letnemu Mirsadu Omeroviću, bolj znanem po nadimku Ebu Tejma. Ta salafistični pridigar, ki se je rodil v Sandžaku, do aretacije novembra 2014 pa je živel na Dunaju, ni obtožen le članstva v teroristični organizaciji in novačenja rekrutov, temveč tudi pozivanja k poboju nevernikov. Eden od njegovih domnevnih učencev je pribežnik iz Čečenije Mučarbek T., ki se bo prav tako znašel na zatožni klopi, ker naj bi decembra 2013 in januarja 2014 v Siriji »namerno ubil« »še ne povsem znano število« civilistov.

V času sojenja so pred sodiščem in v sami zgradbi zelo poostrili varnost. Na pomoč so poklicali posebne policijske enote Cobra, tik pred začetkom obravnave pa so s psom še enkrat preverili, če je kdo podtaknili razstrelivo.

Po podatkih zveznega urada za zaščito ustave in boj proti terorizmu se je iz severne sosede na pomoč Islamski državi v Sirijo in Irak odpravilo okoli 250 džihadistov, od tega petina žensk. Oblastem jih je 37 uspelo zaustaviti še pred avstrijsko mejo, vsaj 42 jih je bilo ubitih na bližnjevzhodnih bojiščih, okoli 80 oblastem znanih »avstrijskih« pripadnikov Islamske države pa se je že vrnilo domov - ti so vsi pod ključem ali nadzorom. Na Dunaju pravijo, da večina »avstrodžihadistov« nima avstrijskega državljanstva, vsaj pol pa da jih je prišlekov iz Čečenije z ruskimi potnimi listi.

Prijavi sovražni govor