Plenković s predsedniki parlamentarnih strank o odnosih s Slovenijo

Hrvaški premier se pripravlja na obisk slovenskega premierja Mira Cerarja v Zagrebu, do katerega naj naj bi prišlo septembra.
Objavljeno
13. september 2017 22.46
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Zagreb - Hrvaški premier Andrej Plenković je za četrtek sklical sestanek s predsedniki parlamentarnih strank o odnosih med Hrvaško in Slovenijo. Kot so danes sporočili iz Banskih dvorov, so posvetovanje pripravili v okviru priprav za nadaljevanje političnih pogovorov s Slovenijo.

»Hrvaški premier bo predsednike parlamentarnih strank seznanil o trenutnem stanju v odnosih s Slovenijo,« je napovedala hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić v pogovoru za komercialno Novo TV. »Trenutno se pogovarjamo, odprli smo dialog. Še vedno imamo različna stališča, ko gre za odprto vprašanje o meji,« je opisala stanje v odnosnih med državama.

Ponovila je, da želi hrvaška vlada nadaljevati dialog s Slovenijo o reševanju spora o meji kot tudi o drugih odprtih vprašanjih. Ocenila je tudi, da se ne bodo uresničile napovedi iz Slovenije o blokadi vstopa Hrvaške v območje schengna.

Plenković se pripravlja na obisk slovenskega premierja Mira Cerarja v Zagrebu, do katerega naj naj bi v skladu z njunim dogovorom na julijskem srečanju v Ljubljani prišlo septembra. Napovedal je, da pričakuje Cerarja v Zagrebu v tednu, ko se bo vrnil z zasedanja generalne skupščine ZN v New Yorku. Plenković bo v ZDA med 18. in 21. septembrom, so potrdili v hrvaški vladi.

Hrvaški premier je večkrat dejal, da diplomaciji obeh držav v rednih stikih pripravljata srečanje v Zagrebu ter da bosta do sredine meseca določili točen datum Cerarjevega obiska.

Medtem ko v Ljubljani poudarjajo, da so pogovori možni samo o uveljavitvi junijske arbitražne sodbe, na Hrvaškem velja konsenz vseh parlamentarnih strank, da je Slovenija kršila arbitražni postopek. Zato zavračajo uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča o meji med državama.

Plenković bo na četrtkovem srečanju z vodji parlamentarnih strank iskal podporo za pogajanja s Slovenijo o dvostranskem sporazumu o meji, je danes na svoji spletni strani poročal Večernji list. Kot dodaja, so neuradno izvedeli, da bo podlaga za morebitni dogovor junijska odločitev arbitražnega sodišča, čeprav Hrvaška sodbe ne priznava.

Kot so zvedeli iz »krogov, ki so tesno povezani z vlado«, se bodo s Slovenijo poskusili dogovoriti za poseben režim za hrvaške ribiče v Piranskemu zalivu. Ali bo do takšnega sporazuma tudi prišlo, bo odvisno od širine pasu, v katerem bo Slovenija pripravljena dovoliti takšen režim, še piše zagrebški časnik.