Alkotesti hrvaških politikov: pogosto so napihali, a nikoli odstopili

Ministri, župani, poslanci …, kar precej so jih policijske kontrole ujele z nekaj promili preveč alkohola v izdihanem zraku.
Objavljeno
10. marec 2016 09.23
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb – »Ne pij, če voziš,« je dejal Zlatko Komadina, podpredsednik hrvaške socialdemokracije (SDP), ko so ga vprašali, kaj meni o alkoholiziranosti predsednika zagrebške SDP Davorja Bernardića. Tega so namreč policisti ustavili in pri njem opravili preizkus z alkotestom, rezultat pa je pokazal, da je »partijski šef Zagreba« vozil pod vplivom alkohola.

Bilo je, kot je povedal Davor Bernardić, okoli polnoči, ko se je vračal s srečanja mladih socialdemokratov, združenih v Forumu mladih socialdemokratov Zagreba, ki se ga je udeležil tudi Zlatko Komadina. Policisti so ga ustavili v rutinskem nadzoru prometa sredi Zagreba, je še dejal, opravili so preizkus z alkotestom in rezultat je pokazal 0,94 promila. »To se mi je zgodilo prvič. Vem, to je neodgovorno od mene, naredil sem napako in zaradi tega se javno opravičujem,« se je pokesal Bernardić. In si prislužil veliko črno piko v svoji biografiji.

Na kratko zapišimo širši kontekst njegovega političnega delovanja. Zagreb je že dolgo časa tako imenovano rdeče mesto, v katerem je SDP skoraj vedno zagotovljena večina glasov volivcev. Milan Bandić je bil še do nedavnega njegov nesporni vladar, vse dokler ni prišel v spor v lastni stranki in z Zoranom Milanovićem, predsednikom Socialdemokratske stranke SDP. Bandić je kariero nato nadaljeval samostojno, vendar se je zelo na glas in dokaj očitno zavzemal za ideje desnice oziroma HDZ. A to je druga zgodba. Še bolj pa se je zapletlo, ko je vodenje mestne skupščine prevzel mladi in perspektivni član SDP Davor Bernardić, ki ga je kot politično nadarjenega prepoznal že pokojni Ivica Račan, povsem pa mu je zaupal tudi zdajšnji šef SDP in predsednik vlade Zoran Milanović. Pozneje so se njuni pogledi na razvoj socialdemokracije na Hrvaškem in na vodenje SDP začeli zelo razlikovati.

Večkrat so jih že zasačili

Zdaj, ko v vrstah SDP poteka ogorčena bitka za vodenje stranke med zdajšnjim šefom Milanovićem in Zlatkom Komadino, ki je podpredsednik stranke, se je Bernardić namreč odločil, da bo v tej tekmi branil barve Komadine. To, da je napihal 0,94 promila, seveda nima prav nikakršne zveze z dejstvom, da se je mladi Bernardić odločil, da v znotrajstrankarski bitki podpre Komadino, a teorij zarote, ugibanj in podtikanj na hrvaškem političnem parketu nikoli ne zmanjka.

Politikom tudi na Hrvaškem alkohol ni nič tujega. Ministri, župani, poslanci …, kar precej so jih policijske kontrole ujele z nekaj promili preveč alkohola v izdihanem zraku. Nekateri so imeli srečo in so se iz zagate izvili le z denarno kaznijo, drugi so imeli nesrečo, saj so ob vsem alkoholu v sebi za povrhu povzročili še prometno nesrečo. Vsi skupaj pa so imeli srečo, da nobeden ni ostal brez funkcije.

Med zadnjimi je primer nekdanjega ministra za kulturo v vladi Zorana Milanovića Berislava Šipuša, ki so ga policisti ustavili, ko je vozil službeni avto, v rutinski prometni kontroli pa so ga preverili tudi z alkotestom. Napihal je 0,7 promila alkohola v izdihanem zraku, plačal 100 evrov kazni, za dogodek pa se dolgo časa sploh ni izvedelo. Pozneje je le prišel na dan. Minister se je opravičil in življenje je teklo naprej.

Precej vika in krika pa je povzročila prometna nesreča prvega moža Varaždina Gorana Habuša, člana Hrvaške narodne stranke in stranke, ki je bila v koaliciji kukuriku, na čelu katere so bili Zoran Milanović in njegovi socialdemokrati. Habuš je napihal krepkih 1,6 promila, poznejša analiza krvi pa je odmerek še povečala. Ostal je brez vozniškega dovoljenja, plačal kazen, odstopil kot kandidat za poslanca hrvaškega sabora na zadnjih parlamentarnih volitvah, ostal pa je župan Varaždina. Tudi župan Osiješko-baranjske županije Vladimir Šišljagić je zaradi preveč alkohola ostal brez vozniškega dovoljenja; prav tako prvi mož Poreča Edi Štifanić, ki je povzročil prometno nesrečo in napihal 1,69 promila.

Bandićevi nedolžni brizganci

Med vsemi tovrstnimi primeri pa je po mnenju mnogih v novejši politični zgodovini Hrvaške najbolj znana alkozgodbica zdajšnjega župana Zagreba Milana Bandića.

Leta 2002 se je Bandić s terenskim avtomobilom zaletel v neko drugo vozilo in pobegnil. »Vračal sem se z obhajila, kjer sem popil nekaj brizgancev, ampak saj veste, da jaz sicer sploh ne pijem. No, vmes sem jedel čebulo, po težki hrani pa vedno uporabim osvežilec daha na bazi alkohola. Špricarji pa niso vplivali na sposobnost vožnje,« je takrat zatrjeval Bandić in sprožal salve smeha v javnosti, ki mu je venomer – oproščala.

Zanimivo je, da je policist, ki je vodil postopek proti njemu, skoraj nemudoma ostal brez službe, po pritiskih javnosti pa so ga pozneje le spet zaposlili. Pritiski javnosti so vplivali tudi na Bandića, ki je odstopil kot župan glavnega mesta, ostal v stranki, leta 2005 pa so ga Zagrebčani znova izvolili za župana. To je še zdaj, afere in aferice mu ne pridejo do živega.

Zaradi tega, ker so bili ujeti s preveč alkohola v krvi med vožnjo, pa tudi zaradi povzročitve prometne nesreče vsaj doslej še nihče ni odstopil s političnega položaja niti ni odstopa ponudil.