Pravoslavni verniki bodo nocoj vstopili v novo leto

Velik del pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar.

STA
ned, 14.01.2018, 10:00

Ljubljana - Pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, bodo nocoj ob polnoči vstopili v novo leto. Posebnih obredov v pravoslavnih cerkvah v ta namen ne bo, bodo pa novoletne zabave, tudi v Sloveniji, pripravili nekateri gostinci.

V Srbiji pravoslavno novo leto, ki ga imenujejo tudi Srbsko novo leto ali Julijansko novo leto, verniki običajno pričakajo pred hramom sv. Save v Beogradu, eni največjih pravoslavnih cerkev v regiji, kjer pripravijo tudi ognjemet. V nekaterih mestih pa pripravijo praznovanja na mestnih trgih.

Velik del pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za našim, gregorijanskim zaostaja za 13 dni. Poleg Srbske pravoslavne cerkve bodo opolnoči v novo leto vstopili verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu.

Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka oziroma okoli 45.000 ljudi. V Sloveniji se sicer med Vzhodne pravoslavne cerkve prištevata Srbska pravoslavna cerkev in Makedonska pravoslavna skupnost v Sloveniji.

Povezane novice

Pravoslavni verniki se danes veselijo božiča
6. januar ob 07:00
Za pravoslavne vernike sta ta sobota in nedelja velik praznik, saj saj sta pred njimi badnji, božični večer in božič.
Prijavi sovražni govor