Protest proti obsodbi prvega kosovskega Srba

Eulex se izgovarja, da ni dokazov zoper krvnike potnikov avtobusa pri Podujevu in morilce otrok v Goraždevcu.
Objavljeno
29. januar 2016 17.08
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Čeprav je direktor srbskega urada za Kosovo Marko Đurić napovedal, da bo Beograd v nadaljevanju dialoga s Prištino problematiziral sodbo Oliverju Ivanoviću, obsodba prvega kosovskega Srba ni bila na dnevnem redu v Bruslju. So pa danes pristaši bivšega srbskega državnega sekretarja za Kosovo protestirali v Kosovski Mitrovici.

Premierja Srbije in Kosova Aleksandar Vučič in Isa Mustafa sta se v dobrem vzdušju, kot je sporočila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, dogovorila za začetek pogovorov o vzpostavitvi neposrednih železniških in letalskih povezav med Srbijo in Kosovom. Na nasprotnih bregovih sta ostala glede oblikovanja skupnosti srbskih občin na Kosovu, o sodbi Eulexa zoper predsednika državljanske pobude Srbija, demokracija, pravičnost (SDP) in enega od nekdanjih političnih voditeljev kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića pa nista izmenjala besede, čeprav si je Beograd postavljal vprašanje o smislu nadaljevanja pogajanj s Prištino.

Pest v obraz srbskemu narodu in Srbiji

Udeleženci protesta na Trgu Šumadija v severnem delu Kosovske Mitrovice so zahtevali od Eulexa, naj nemudoma in brezpogojno izpusti Ivanovića na prostost. Nosili so transparente z napisi »Sodite po pravu in ne s silo« in »Svoboda za Oliverja«, protest pa je minil brez incidentov. Po njihovem gre za sramotno in kvazi obsodbo, ker lahko Eulex na Kosovu vedno najde nekaj prič ali listov papirja, ki jih potrebuje, da bi obsodil nedolžne. Beograd so pozvali, naj uvede recipročne ukrepe proti Eulexu ter prekine pogajanja s Prištino, ker bo v nasprotnem primeru Srbe na Kosovu doletela enako usoda kot je Srbe na Hrvaškem.

Pomočnik srbskega urada za Kosovo Dušan Kozarev je izpostavil, da se Srbi zelo dobro zavedajo, kaj sta pravo in pravica in sicer veliko dlje kot tisti, ki danes delijo pravico. Kako je mogoče govoriti o pravici, se je vprašal Kozarev, če je na eni strani Eulex obsodil Ivanovića brez pravih dokazov na devet let zapora, na drugi pa se izgovarja, da ni dokazov zoper krvnike potnikov avtobusa, ki so ga dvignili v zrak pri Podujevu, in morilce otrok v Goraždevcu. Kozarev je obljubil, da bo Srbija poskrbela za pravico tudi za Ivanovića ter sklenil z besedami, da je njegova obsodba tako klofuta vsem Srbom v Kosovski Mitrovici kot pest v obraz srbskemu narodu in Srbiji.