Sin turškega predsednika pod drobnogledom italijanskega tožilstva

Bilala Erdoğana je italijanskim oblastem zaradi suma pranja denarja prijavil turški podjetnik in nasprotnik predsednika.

Mo. B., STA
sre, 17.02.2016, 14:20

Rim – Bilala Erdoğana, sina turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana, v Italiji preiskujejo zaradi suma pranja denarja, so italijanski pravosodni viri danes potrdili nemški tiskovni agenciji DPA, ki jo povzema STA. Bilal se je z družino septembra lani preselil v Bologno. Takrat je zatrdil, da želi dokončati doktorat na tamkajšnji veji Univerze Johns Hopkins.

Bolonjsko tožilstvo preiskuje trditve turškega podjetnika in nasprotnika Erdoğana, da je Bilal v Italijo nezakonito prinesel ogromno količino sumljivo pridobljenega denarja.

Tožilstvo te preiskave ni potrdilo, a je odvetnik poslovneža Murata Hakana Uzana za DPA povedal, da je Bilala prijavil oblastem. Še drug pravosodni vir pa je za DPA potrdil, da so preiskavo sprožili na osnovi te prijave. A je vir istočasno poudaril, da je preiskava še v zelo zgodnji fazi in morebiti sploh ne bo vodila v obtožnico.

Bilalov oče je v Turčiji na oblasti že od leta 2003, sprva kot premier, nato pa kot predsednik. V zadnjih letih so ga doleteli hudi očitki o korupciji in vse bolj avtoritarnem vodenju države, a je na domačih tleh kljub temu ostal zelo priljubljen, poroča STA.

Bilal je bil že leta 2013 tarča preiskav na domačih tleh zaradi očitkov o korupciji. Turška policija je decembra 2013 zaradi suma korupcije aretirala več deset ljudi, med njimi tudi sinove ministrov in Erdoğanove poslovne partnerje. V preiskavi se je znašel tudi Bilal. Iz nezakonito posnetih prisluhov naj bi bilo razvidno, da mu je oče naročil, naj se znebi 30 milijonov evrov gotovine. Turški predsednik je to označil za zlobno montažo.

Na Erdoğanovo družino pa so konec leta leteli očitki Rusije, da je vpletena v nezakonito trgovino z nafto s skrajno Islamsko državo in da ji pomaga pri tihotapljenju nafte. Bilal je decembra lani v intervjuju za italijanski časnik Corriere della Sera zanikal ruske obtožbe.

Prijavi sovražni govor