Sneg je Dubrovnik pobelil prej kot Slovenijo

Snežna odeja je prekrila tudi Dubrovnik. V Istanbulu je zaradi snežnega kaosa letališče še vedno ohromljeno.

A. S. H., STA
sre, 11.01.2017, 12:00

Zagreb − Dubrovnik se je danes zbudil pod snežno odejo. Na ulicah je nekaj centimetrov snega, ki je povzročil preglavice predvsem voznikom avtomobilov brez zimske opreme. Lokalni mediji poročajo tudi o nekaj prometnih nesrečah zaradi zimskih pogojev na cestah. Težave so tudi v javnem mestnem prometu.

Dubrovniški štab civilne zaščite je pozval prebivalce, naj se ne vozijo z avtomobili brez ustrezne zimske opreme, a nasveta nekateri niso poslušali in zgodile so se lažje prometne nesreče z gmotno škodo in nekaj verižnih trčenj zaradi drsenja vozil, piše Slovenska tiskovna agencija.

Na nekaterih strmih ulicah je promet zaradi spolzkih vozišč celo ustavljen.

Težave imajo tudi v mestnem prevozniškem podjetju Libertas, ki je napovedalo, da bodo nastajale zamude in da ne bodo mogli povsem spoštovati voznega reda. Eden od mestnih avtobusov je zdrsnil s ceste, pri tem je bil menda poškodovan voznik.


Foto: Zaradi zaledenelih tal pod snežno odejo opozorila veljajo tudi za pešce. Avtor: Cropix

Iz mestne uprave so sporočili, da ceste plužijo, da pa imajo le dve vozili za čiščenje snega. Pozvali so tudi pešce k previdnosti, ker so tla pod snežno odejo zaledenela. Prejšnjo noč je bila temperatura v Dubrovniku pod ničlo.

V Dubrovniku poudarjajo, da imajo srečo, ker so otroci na zimskih šolskih počitnicah, tako da ni bilo dodatne prometne gneče v jutranjih urah.


Foto: Prometni kaos na dubrovniških cestah tudi zaradi neuporabe zimske opreme. Vir: Cropix

Uporabniki lokalnih spletnih portalov so objavljali fotografije zasneženega Dubrovnika in okolice, še najbolj idilične pa so podobe zasneženega otoka Lopud.

Snežni kaos v Istanbulu ohromil letališče

Zaradi snežnega kaosa je istanbulsko letališče Atatürk danes znova odpovedalo več sto letov, na letališču pa je zaradi močnega sneženja obtičalo več sto ljudi. V nekaterih delih velemesta je tudi več kot meter snega. Tokratno sneženje je bilo najmočnejše v Istanbulu v zadnjih 30 letih.

Po Sloveniji danes še zelo mrzlo, a že diši po snegu

Danes bo pretežno jasno z zelo nizkimi zimskimi temperaturami, burja na Primorskem bo sredi dneva postopoma ponehala. Jutri zvečer bo zapihal toplejši jugozahodni veter in padavine se bodo do petka od zahoda postopoma razširile nad večji del države. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo sprva večinoma deževalo, sredi dneva in popoldne pa bo dež od severa prešel v sneg. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Za konec tedna pa vremenoslovci napovedujejo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho vreme.

Avstralijo zajel vročinski val s temperaturami okoli 40 stopinj

Na drugem koncu sveta, v Avstraliji, pa v tem času merijo rekordne temperature in nov vročinski val. V Sydneyju so se temperature dvignile do 40 stopinj Celzija. Oblasti ljudi opozarjajo na nevarnost gozdnih požarov in na to, naj pijejo dovolj vode. Avstralski meteorologi napovedujejo, da se lahko v severnih predelih Novega Južnega Walesa temperature v prihodnjih dneh povzpnejo tudi do 47 stopinj Celzija.


Foto: V Avstraliji zaradi vročine opozarjajo ljudi, naj pijejo dovolj vode, da bi preprečili dehidracijo. Avtor: AFP

Oblasti so na več območjih izdale popolno prepoved kurjenja v naravi, neprofitna organizacija za reševanje iz vode Surf live saving pa je zaradi zvišanja temperatur prebivalce posvarila pred povečanim tveganjem dehidracije.

Prijavi sovražni govor