Srbske čokoladice za hrvaške otroke

Izbruhnil je škandal, ker je hrvaška predsednica otrokom v Dubrovniku razdelila čokoladice srbskega proizvajalca.

čet, 08.12.2016, 12:36

Bil je le še eden v nizu protokolarnih obiskov hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović. Otroci veseli, straši še bolj. Sprehod po Dubrovniku je bil le še pika na i. Predsednica je otrokom v tamkajšnjem vrtcu razdelila vesele in sladke pakete, v katerih so bile poleg predsedničine fotografije (predsedničin urad je že pred časom dal narediti fotografije Grabar-Kitarovićeve z njenim podpisom, ki jih delijo ljudem, ker, kot pravijo, »ljudje prosijo za njen podpis«) in poleg nekaterih drugih malenkosti tudi čokoladice.

Potem je eden od staršev opazil, da so čokoladice izdelane v Srbiji. V Subotici. Bil je razočaran, še posebej ker je bil predsedničin obisk prav na dan 25. obletnice napadov Jugoslovanske ljudske armade ter Teritorialne obrambe Črne gore in specialcev črnogorskega ministrstva za notranje zadeve na Dubrovnik in ob dnevu dubrovniških veteranov vojne za Hrvaško, slabo voljo zaradi tega pa je razširil v obliki sporočila na družabnem omrežju.

Na predsedničin odziv ni bilo treba dolgo čakati. »Žal mi je! Nikoli se več ne bo zgodilo, da bom otrokom delila čokoladice srbskega proizvajalca,« je zapisala v sporočilu, zagotovila, da je presenečena in da je venomer bila zagovornica akcije »kupujmo hrvaško«. Napovedala je tudi ustanovitev posebne komisije, ki bo raziskala, kako se je  »škandal« sploh zgodil.

Čokoladice z nacionalnim predznakom

Je pa omenjeni »škandal« najbrž le še eden v vrsti skoraj vsakdanjih napetosti med Zagrebom in Beogradom, ki nikakor ne moreta brez nagajanj. Številni državljani, ki so se na dogodek odzvali na družabnem omrežju, menijo, da gre za povsem neprimeren odziv, saj Hrvaška ni v vojni s Srbijo, navsezadnje pa »vsi skupaj živimo v 21. stoletju«. Ali imajo čokoladice nacionalnost, se je vprašal nekdo drug.

Oglasili so se tudi iz tovarne, v kateri izdelujejo omenjene čokoladice, ki so namesto oznake »sladke« dobile predznak »nacionalistične«. Iz tovarne, ki deluje v okviru družbe Pionir iz Subotice, so sporočili, da ne razumejo, zakaj je škandal sploh izbruhnil, pa tudi, da je v tovarni zaposlenih najmanj 20 odstotkov Hrvatov. Poleg tega je distributer paketov, ki jih je delila predsednica, podjetje iz Vukovarja, zaposleni pa so zgolj ljudje iz Vukovarja.

Prijavi sovražni govor