Srbski parlament po maratonski seji potrdil proračun za 2015

Novi proračun predvideva velike reze v stroške države, zlasti na strani plač javnih uslužbencev in pokojnin.

Objavljeno
25. december 2014 14.19
SERBIA-POLITICS-VOTE
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Beograd - Srbski parlament je danes v zgodnjih jutranjih urah po več kot 20 urah razprave le potrdil novi proračun za leto 2015, ki predvideva velike reze v stroške države, zlasti na strani plač javnih uslužbencev in pokojnin. A kljub temu bo proračunski primanjkljaj še vedno znašal okoli 4 odstotke bruto domačega proizvoda (BDP).

Srbska država v letu 2015 načrtuje za 924,4 milijarde dinarjev (7,47 milijarde evrov) prihodkov in 1115,7 milijarde dinarjev (9,02 milijarde evrov) odhodkov. V odhodke v proračunu so letos prvič vključili tudi državne garancije, poročata srbski tiskovni agenciji Beta in Tanjug.

Proračunski primanjkljaj bo tako znašal nekaj več kot 191 milijard dinarjev oz. okoli 4 odstotke BDP. Primanjkljaj konsolidiranega proračuna bo sicer še nekoliko večji in sicer okoli 6 odstotkov BDP.

Proračunski načrt je bil narejen na predpostavki, da se bo srbsko gospodarstvo v prihodnjem letu še skrčilo za 0,5 odstotka, inflacija pa povečala z 4 odstotke. Predvideno odstopanje je 1,5 odstotka.

Na koncu je za tak predlog proračuna glasovalo 160 poslancev, proti pa jih je bilo pet. Pred tem so sprejeli še drugi rebalans proračuna za leto 2014, na oba predloga pa so sprejeli več kot 240 amandmajev.

Zatem so ob 5. uri zjutraj začeli novo sejo, na kateri so potrdili še paket finančnih zakonov, ki spremljajo proračun za prihodnje leto, še poroča Beta.