Vučić obiskal srbsko manjšino na Hrvaškem

Kot je povedal srbski predsednik, »s Hrvaško nima nobenih ozemeljskih težav«.

Ma. F., STA
tor, 13.02.2018, 16:34

Zagreb – Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je drugi dan uradnega obiska na Hrvaškem srečal s člani srbske skupnosti v sisaško-moslavški županiji. V pogovoru z novinarji je zanikal, da bi leta 1995 spodbujal Srbe na Hrvaškem k uresničenju »velike Srbije«. Povedal je, da »s Hrvaško nima nobenih ozemeljskih težav«.

Vučić se je v Vrginmostu srečal s prebivalci srbske narodnosti, ki jim je povedal, da v Srbiji uživajo veliko spoštovanje ter da lahko računajo na finančno pomoč Srbije v določenih okvirih. Med drugim je lokalni osnovni šoli z manj kot 100 učenci podaril deset prenosnikov.

Hrvaške novinarje je zanimalo, ali odnose s Hrvaško obremenjujejo tudi njegove izjave med vojno na Hrvaškem iz leta 1995, ko je v mestu Glina, nedaleč od Vrginmosta, tamkajšnjim Srbom dejal, naj se borijo proti »ustaškim oblastem« v Zagrebu, da bodo živeli v »veliki Srbiji« ter da to območje nikoli ne bo Hrvaško.

Zavrnil je, da je takrat govoril o »veliki Srbiji«, kljub avtentičnim posnetkom njegovega spornega nagovora, na katere se sklicujejo novinarji. Sporne posnetke so v preteklih dneh velikokrat predvajali v televizijskih programih na Hrvaškem.

Vučić je ponovil, da obstajajo različni pogledi na zgodovinske dogodke ter novinarje obtožil, da s takšnimi vprašanji in trditvami želijo osebno ponižati srbskega predsednika. A kot je dejal, jim ne bo uspelo.

Novinarjem je povedal, da je svojo hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović povabil na uradni obisk v Srbijo, kar bi se lahko zgodilo do poletja. Izpostavil je, da takrat ne bo nobene histerije v Srbiji, kakršna je bila med njegovim obiskom na Hrvaškem.

Vučić bo danes končal dvodnevni uradni obisk na Hrvaškem z udeležbo na veliki skupščini krovne organizacije Srbov na Hrvaškem, srbskega narodnega sveta (SNV), ki bo v zagrebški dvorani Vatroslav Lisinski. Udeležbo je potrdila tudi Grabar-Kitarovićeva, ki je v javnosti tarča številnih kritik, ker je Vučića povabila na uradni obisk.

Niti v hrvaški vladi niso bili zadovoljni z izbiro termina za Vučićev obisk, a se je hrvaški premier Andrej Plenković srečal z Vučićem na delovnem kosilu v ponedeljek. Plenković se je potem izognil slovesni večerji, ki jo je hrvaška predsednica pripravila v ponedeljek za Vučića in srbsko delegacijo.

Hrvaški premier je novinarjem danes komentiral svoje srečanje z Vučićem in dejal, da je treba reševati probleme, ki izhajajo iz časov razpada nekdanje Jugoslavije, agresije režima Slobodana Miloševića in okupacije dela hrvaškega ozemlja.

Prijavi sovražni govor