Tudi domoljubi, torej desničarski skrajneži so fejst fantje ...

... za državo ... za civilno družbo in Rimokatoliško cerkev ... za Simobil ... za Open ...

pet, 29.07.2011, 12:00
O AVTORICI:

Dr. Barbara Rajgelj je docentka za civilno in gospodarsko pravo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer predava temelje prava, delovno, socialno in gospodarsko pravo. Raziskovalno se ukvarja s pogodbenim pravom, mobilnostjo gospodarskih družb, pravnimi vidiki industrijske demokracije, v zadnjem času pa po sili razmer tudi s pravnim varstvom pravic otrok ter partnerk in partnerjev v istospolnih družinah. Je solastnica gejem in lezbijkam prijaznega lokala Cafe Open. Večkrat na dan se odloči, da ne bo tako zelo kritična, ker ve, da se pri svojih ugotovitvah, ocenah in sodbah lahko moti, pa tudi, da ji to lahko škoduje..., a ne more iz svoje kože.

... za državo

Tudi domoljubi so fejst fantje, zato jih država Republika Slovenija vabi na državne proslave. V sporočilu za javnost ob državni počastitvi 20. obletnice samostojnosti Slovenije lahko beremo: »Uvodni program se bo začel ob 20. uri s prenosom slavnostne seje Državnega zbora na velikih ekranih, prikazom posebnih postrojil Garde Slovenske vojske, ob 21. uri pa pričakujemo praporščake Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev.« In domoljubi so prišli. Glasno in s transparenti »Dol z vlado, za Slovenijo«. In zakaj ne bi prišli, če so bili vabljeni. Zdelo se je, da je politike in ostale udeležence motilo zgolj njihovo rjoveče skandiranje, ki je prekinjalo svečano vzhičenost, sporočilo, ki ga s svojo prisotnostjo reprezentirajo, pa ne. Sporočila in prisotnosti so se očitno že navadili, saj so na proslavi ob dnevu državnosti dobrodošli vsako leto. Leto za letom.


... za civilno družbo in Rimokatoliško cerkev

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je junija letos organizirala Shod v podporo družini. Shod je podprla tudi Rimokatoliška cerkev. V izjavi podpore shodu je ljubljanski nadškof Anton Stres zapisal, da je "družina, zgrajena na zakonski zvezi med možem in ženo, temeljna osebna in družbena vrednota, brez katere ni prihodnosti ne za narod, ne za državo, ne za Cerkev, in zato si zasluži vso našo podporo ter obrambo." Ker slovenski domoljubi vseh siceršnjih prepričanj delijo skupno skrb za narod, so prišli tudi domoljubni fantje s transparentom »Adam in Eva, ne Adam in Mitja«. Močni, postavni in brez dvomov v eno in edino resnico in svoj prav so namreč integralni del prizadevanj za nedeformirano družino, narod in državo. Vse do danes ni bilo zaslediti, da bi se od njihove prisotnosti distanciral katerikoli organizator ali podpornik shoda. In zakaj bi se sploh distancirali od miroljubno demonstrirajočih fejst fantov. Komu pa kaj hočejo, saj vendar zgolj izražajo svoje mnenje.

... za Si.mobil

Lani je Si.mobil oblikoval oglaševalsko akcijo z naslovom Izberite svoj trenutek. Zapisali so: »Čeprav se nam ljudem včasih zdi, da smo v življenje le potisnjeni, da obstaja izven ter okoli nas in da nas tok življenja nosi s svojo lastno vztrajnostjo, je resnica prav nasprotna. Mi smo tisti, ki ustvarjamo življenje; naše odločitve so tiste, ki ga oblikujejo. V središču nove komunikacijske akcije je tako odločitev. Življenje je neskončna vrsta trenutkov, in prav vsak med njimi je lahko odločitev, razcep, preokret.« Ob tem so posneli video oglas, v katerem gre sodelujočim vse narobe, vse dokler ne pride do preloma. Prelom pa je vezan na odločitev mladega obritoglavca, ki pribrca v gruči in pred sabo zagleda brezdomca, na tleh pa bankovec. Bankovec pobere in ga da brezdomcu. Čeprav fejst fant ugručeno odkoraka naprej po isti poti, se od tega trenutka vsa življenja spremenijo na bolje. Iz oglasna nikjer ni razvidna obsodba in odmik od nasilja, agresije in zastraševanja, sprememba poti. Zato ga ni mogoče razumeti drugače kot: »Tudi skini so fejst fantje, ki lahko komu polepšajo dan«. In s tem kot komercializacijo in legitimizacijo nasilnih in sovražnih praks.

... za Open

Maja 2009, kakšen mesec pred napadom na udeležence in udeleženke literarnega večera so pred Open prišli štirje domoljubni fantje, da bi preverili, koliko strahu lahko posejejo. V svoji naivnosti sem bila prepričana, da se lahko z njimi pogovarjam toliko časa, da bodo mirno odšli. Medtem ko sem se silila v razumno prijaznost z vodjo skupine, sem ujela pogovor med najmlajšima, v katerem se je prvi sočutno čudil drugemu: »Pa stari, a ti misliš, da te bo kdo vzel v službo s temi tatuji na prstih?« Na prstih leve roke so bile črke: S-K-I-N. Na vsakem prstu svoja črka. Ja, tudi obritoglavci so samo eni izmed nas: brezposleni, šibki, razočarani, pogosto s socialnega roba. Taka srečanja mi pomagajo razumeti neopravičjivo, ki se je napovedalo v naslednjem trenutku in se potem še velikokrat manifestiralo. Po eni uri pregovarjanja o tem, ali ima v svobodni državi vsak pravico do piva, do svobode izražanja in do vstopa v lokal, ker gre za javni prostor, so se karte končno položile: »A ti veš, kaj je štajerska ikebana?«, mi je rekel najstarejši med njimi. V glavi se mi je pojavila slika prvonovembrskih cvetličaren in sem mu odgovorila: »Če ti meni groziš, ti lahko povem, da me ni strah.« In me ni bilo, vse dokler mi po prihodu policije, niso povedali, da je štejerska ikebana v hrbet zabodeno večje število nožev.

V Open domoljubi velikokrat pridejo. Razlika med nami in zgoraj naštetimi je, da jih ne vabimo, če slučajno pridejo, jim povemo, da niso dobrodošli in da se z njimi ne strinjamo ter pokličemo policijo, ker vemo, da so nevarni. Hkrati pa razumemo, da so produkt politike, dela civilne družbe in kapitala, ki jih vabijo, uporabljajo in zlorabljajo, v osnovi pa jim je zanje vseeno.

Povezane novice

Parada premaganega strahu
4. junij ob 09:04
200 nas bo, 99.800 nas ne bo, vsi bomo razmišljali, ali delamo prav s tem, ko smo ali nismo.
Prijavi sovražni govor