Kolumna bralke: Diskriminatorni govor ali po sledeh lastne izkušnje
tor, 07.02.2012, 18:00
Kolumna bralke: Diskriminatorni govor ali po sledeh lastne izkušnje
Prepričana sem, da bo zaradi svoje dinamičnosti kolumna vsaj dopadljiva, kjer sem se za las izognila eni krepki zidarski ...

Stopicamo v dolgi vrsti pred poštnim okencem. Kaže, da ima najmanj časa moški za mano, ki bi rad na hitro zaslužil (med prsti stiska pripravljen listek za loto). Delo poteka počasi, ker ima uslužbenka težave z računalniško povezavo.

Moški (nepotrpežljivo pogleduje na uro in proti poštni uslužbenki): »Daj, zmigi se že! ... A bo kaj do konca šihta?«

Poštna uslužbenka (očitno je, da se šele uvaja, v zadregi): »Se oproščam, ampak tale povezava s terminalom je grozno počas ...«

Moški (še bolj nestrpno, jo prekine): »Kaj terminal,  kriminal! Vsakič, ko pridem, je pri tebi isto, češ nagaja terminal! Ja, ja ... Ti že nis za šalter ... nimaš pojma.« Zlobno poblisne proti njej. »Upam, da te plačajo po efektu!«

Poštna uslužbenka (hoče protestirati, vendar si premisli in uradno vzvišeno ga le premeri): »Pomirite se, gospod, tudi drugi čakajo ... Niste edini.«

Vtem se je moški namenil mimo dveh najstnic preriniti  v ospredje, k okencu in takrat je iz vrste zavelo nedefinirano šelestenje. Vendar nihče ni dal glasu od sebe - razen mene, ki se mi je tudi malce že  mudilo.

Jaz: »Bomo že počakali,« taktično rečem in ga odločno pogledam. »Ampak v vrsti. A ne, gospod?«

Moški (sunkovito se obrne in me prestreli s pogledom): »Samo mirno, Fatima,« reče počasi. »Da si ne boš kaj nardila.«

Barbar, zamrmram sebi v brado in zaviham nos.

»Kva praviš?« se je moški preteče obrnil, čeprav sem bila prepričana, da moje opazke ni mogel slišati, saj je bila diskretna in tiha, skoraj kot vrsta, za katero sem še maloprej mislila, da ji pripadam.

»Nič,« hitro odvrnem. »Manjka mi vaše olike.« Zavijem z očmi in z vzdignjeno glavo odkorakam  ven iz pošte. Za mano pa so v sunkih privršale še besede, nekaj kot Poza ... bla si feredžo ...eee ... pa fesič ...za Suljota. HEH!Kolumna bralke: Diskriminatorni govor ali po sledeh lastne izkušnje

Fiksne telefone vse manj uporabljamo. Foto: Blaž Samec/Delo

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se