Zgodbe iz Švicarije (3. del)

Izseljeni umetniki se zdaj sprašujejo, kje bodo po novem ustvarjali.

pet, 23.03.2012, 21:00

Aleksander Prokofjev je bolje znan kot Alek. Je samostojni kulturni delavec in samouk. Rojen je bil v nekdanji Švicariji, zgradbi Hotela Tivoli. Ustvarjati je začel že v mladih letih - v sedmem letu starosti. Danes je grafik, kipar in slikar. 

Svoje stanovanje in atelje, v katerem je dolga leta ustvarjal, je moral nedavno zapustiti. Prav takšna usoda je doletela tudi druge umetnike, ki so imeli atelje v prostorih zgradbe. Med njimi tudi Jakova Brdarja.

Umetniki se zdaj sprašujejo, kje bodo po novem ustvarjali.

Po Alekovih besedah naj bi prostore, ki so del Cekinovega gradu uredili v ateljeje za tuje umetnike. Tako kaže, da MOL in Slovenija ne spoštujeta in ne cenita domačih umetnikov, ker dajeta priložnosti tujim.

Alek je v zameno za svoje stanovanje, v katerem je živel vse življenje (63 let), dobil manjšega, velikega 35 m2, kar je, kolikor vidim, občutno premalo za ustvarjanje.

Ker od mestne občine ni dobil primernega prostora za ustvarjanje, se bo boril za svoj prostor in nadaljeval z likovnim ustvarjanjem. Kot večina umetnikov z negativnimi čustvi zapušča zgradbo, kjer zadnje tedne ni bilo elektrike in vode.

Zgradba tako postaja prazna, tiha in temačna.

Povezane novice

Zgodbe iz Švicarije (1.del)
14. marec ob 18:00
Ste vedeli, da so v njej živeli tudi Ivan Cankar, Drago Tršar, Ivan Zajc, Jakov Brdar, Sergej Kapus? Kmalu ne bo nikogar več.
Prijavi sovražni govor