Delo 2020 v Prekmurju: okrogla miza o prehranski oskrbi Slovenije

Danes vas vabimo v Moravske Toplice, kjer bomo poskušali odgovoriti na vprašanje, ali imamo v Sloveniji napačen občutek izobilja.

Objavljeno
13. junij 2011 17.49
M. Do., delo.si
M. Do., delo.si
Tokratna okrogla miza bo danes, ob 17. uri v hotelu Livada Prestige v Moravskih toplicah. Naši gostje bodo: Dejan Židan, minister za kmetijstvo; Tatjana Zagorc, direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Slovenije, Branko Virag, direktor družbe Panvita Kmetijstvo, Toni Balažič, predsednik uprave Žita, Roman Glaser, predsednik uprave in generalni direktor Perutnine Ptuj in Bernardka Hlebič, direktorica Pomurskih mlekarn.

O čem se bomo pogovarjali?

S krizo na globalnem prehranskem trgu, ki se ob naraščajočih cenah osnovnih surovin in energije še ne misli upehati, se bo zanesljivo zviševala tudi cena doma  pridelani hrani. Poleg tega pa smo v pičlih dveh desetletjih z 90-odstotne stopnje  samooskrbe po nekaterih podatkih zdrsnili na zgolj 40 odstotkov.

Ali v Sloveniji živimo v varljivem občutku izobilja? Ali bodo gozdovi še naprej  zaraščali kmetijske površine, mi pa postajali vedno bolj odvisni od uvoza hrane? Ali pa bomo povečali količino domače pridelave, okrepili njeno promocijo in vrnili  stopnjo samooskrbe s kakovostno, domačo hrano, na nekdanjo raven? Vse to bodo izhodišča naše razprave, ki jo bo povezovala novinarka Dela Marjeta Šoštarič, pred samim začetkom razprave pa bo goste nagovorila tudi pomočnica odgovorne urednice časnika Delo Mateja Babič.