Delova osebnost leta: Deseterica, ki je zaznamovala leto 2011

Predstavljamo nominacije uredništva. Končni izbor Delove osebnosti leta bomo izbrali z javnomnenjsko raziskavo.

Objavljeno
06. december 2011 19.38
Posodobljeno
07. december 2011 05.28
C. R.
C. R.

Ljubljana – Uredništvo Dela decembra tradicionalno (tokrat trinajstič) išče osebnosti, ki so najbolj zaznamovale iztekajoče leto. Ne gre le za najvplivnejše, najbolj izpostavljene posameznike, iščemo ljudi, ki so nam bili v navdih, ljudi, ki spreminjajo naša življenja in navdušujejo z osebnostnim zgledom. Iščemo tudi modrost in pogum. Med desetimi nominiranci po izbiri uredništva so:

Marjan Batagelj, večinski lastnik in predsednik uprave Postojnske jame. Njegov cilj – več kot pol milijona gostov – je bil dosežen že oktobra, zdaj si prizadeva za trajnostno upravljanje jame in zadovoljne obiskovalce.

Ivo Boscarol, direktor in lastnik Pipistrela, ki je lani postalo najbolj inovativno podjetje v Evropi, letos pa je majhna in zagnana ekipa s svojim taurusom G4 znova premagala vso svetovno elito na Nasinem natečaju za letalo prihodnosti.

Aleksander Doplihar, osemdesetletni zdravnik kot prostovoljec že osem let vodi ordinacijo Pro bono, brezplačno ambulanto s posvetovalnico za prebivalce brez zdravstvenega zavarovanja v Savskem naselju v Ljubljani.

Goran Klemenčič, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, ki se je v dobrem letu njegovega vodenja prelevila iz brezzobega tigra v spretnega in tihega plenilca. Pomembni državni funkcionarji ji zlepa ne uidejo.

Alen Kobilica, nekdanji vrhunski maneken. Pred tremi leti je po bolezni izgubil vid, a se ni vdal v usodo. Postal je vrhunski športnik, načrtuje udeležbo na paraolimpijskih igrah, ustanovil je center za slepe športnike Vidim cilj.

Anže Kopitar, prvi slovenski hokejski zvezdnik v Severni Ameriki. Star je 24 let, od jeseni 2006 živi v Los Angelesu, ob mojstrovinah na ledu pa navdušuje tudi z dejanji ob športnem igrišču.

Dr. Leon Meglič, zdravnik ginekolog, ki je skupaj z ekipo ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana omogočil rojstvo otroka bolnici z rakom. Tudi s tem se je Slovenija pridružila klubu najuspešnejših držav na področju medicine.

Anka Lipušček Miklavič je od leta 2006 uspešna direktorica zadružne Mlekarne Planika Kobarid. Po zapletih s hrvaškimi lastniki je nastala na pogorišču nekdanje Kraševe mlekarne, zdaj pa piše eno od uspešnejših zgodb na slovenskem prehranskem področju.

Akademik Zorko Simčič je osebnost brez primere v slovenskem kulturnem prostoru: begunec, politični emigrant, pričevalec o vojnem in povojnem dogajanju v Sloveniji, klasik slovenske literature, zagovornik sprave. Letos je dopolnil 90 let.

Astrofizik dr. Anže Slosar sodi med vodilne mlajše raziskovalce z dolgim seznamom strokovnih člankov, objavljenih v uglednih revijah. Trenutno je zaposlen v Brookhavenskem nacionalnem laboratoriju v ZDA, kjer sodeluje pri projektu tridimenzionalnega kartiranja vesolja.

V prihodnjih dneh bomo v časniku Delo in na spletni strani delo.si po abecednem vrstnem redu predstavili vse nominirance (prvega že danes), nato bomo z obsežno javnomnenjsko raziskavo izbrali Delovo osebnost leta.

Razglasitev zmagovalca bo 3. januarja 2012, točno opoldne v Mestnem muzeju Ljubljana.