Svet na prepihu: Južni Sudan je eksplodiral

V studiu Dela se nam je tokrat pridružil Tomo Križnar, ki opozarja na katastrofalne razmere v Južnem Sudanu.

tor, 31.12.2013, 09:00

Protestno pismo Toma Križnarja: Vsem, ki vam je mar

V imenu civilistov, mater in očetov, otrok in starcev in bolnikov, ki jih vsak dan bombardirajo z v Rusiji izdelanimi bombniki Antonov in s kitajskimi bojnimi letali MIGi in jih oblegajo na oklepnih vozilih, tankih, konjih in kamelah sudanska vojska, arabske milice, plačanci iz celega Sahela in vojni dobičkarji celega sveta ... in v našem imenu - nekaj tujih prič, ki poskušamo domorodnim ljudem pomagati kričati na pomoč s pomočjo kamer, računalnikov in satelitskih povezav, ki jih učimo uporabljati za dostop v svetovni splet in v vašo zavest - iz dna duše, srca in pameti protestiramo proti vsem globalnim in nacionalnim institucijam, ki ne opravljajo dolžnosti, za katere smo jih ustanovili in jih človeštvo tudi plačuje. Več preberite TUKAJ.

Tokratno rubriko Svet na prepihu smo posvetiti Južnemu Sudanu, kjer so pred tedni izbruhnil siloviti in krvavi spopadi. Borec za človekove pravice in svetovni popotnik Tomo Križnar, ki se je pred kratkim vrnil iz najmlajše in nemirne države na svetu, pravi, da je v ozadju razočaranje ljudstva, ki se je pred dvema letoma odločilo za samostojno pot.

Kot je zapisal na spletni strani nove vojne v Sudanu ne bo ustavilo par telefonskih klicev. Nasilje je ušlo iz rok glavnih akterjev in grozi z novo, tokrat najhujšo katastrofo med obupanimi.

Prijavi sovražni govor