Videokomentar: Žerdin in Markeš o (ne) suverenosti države

Politična analitika med drugim komentirata pišmeuhovski odnos obtožencev, ker se ne udeležujejo sojenj v zadevi Patria.

sre, 20.06.2012, 18:00

Ali Žerdin in Janez Markeš za iztočnico v komentarju vzameta opombo predsednice senata v zadevi Patria. Razmišlja o prisilni privedbi obtožencev na sodišče, če se bodo sojenju še naprej izogibali zaradi razlogov, ki niso videti opravičljivi.

Vprašanja, ki se analitikoma ob tem odpirajo, so: Kaj je država po svoji vsebini? Kaj se zgodi, ko država razpade? Kam pelje, če država suverenosti, se pravi osnovnega principa pravne države, ne more zagotavljati? Kaj ostane, ko ni države?

Delova analitika ob državnem prazniku razmišljata tudi, kaj je država po svoji vsebini in kako vsebina določa, kaj proslavljati?

Prepričana sta, da suvereno delovanje inštitucij pomeni suvereno delovanje sodišč. »Sodišča ne moreš ignorirati v imenu tega, da državo proslavljaš. Je paradoksno. Če pri državi kaj proslavljaš, proslavljaš njeno suverenost, njeno delovanje.«

»V razmerah, ko ni države, človek človeku postane volk.«

»Elementarno nespoštovanje države, sicer ni prvi korak v kataklizmo bosanskih razsežnosti, je pa eden od elementov te kataklizme.«

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na spletni naslov tuditi@delo.si. Komentarje bomo prebrali in jih objavili po lastni presoji.

Povezane novice

Videokomentar: Žerdin in Markeš o TEŠ6
14. junij ob 09:00
Delova politična analitika o TEŠ6, zahtevi vlade o znižanju stroškov projekta in transparentnem poslovanju.