Kuharski zvezdnik Rudolph van Veen navdušil

Nizozemski kuhar je v Sloveniji kuhal dvakrat; v petek za elito, dan pozneje za množico.

Objavljeno
01. junij 2013 22.56
Rudolph van Veen kuha na Kongresnem trgu v Ljubljani 1.junija 2013
J. Z., Nedelo
J. Z., Nedelo

Čeprav je nizozemski kuharski zvezdnik Rudolph van Veen v petek šele pristal, je bil že čez eno uro v kongresni dvorani Kristalne palače v BTC videti kakor iz škatlice. Tako kot večina povabljenih, novinarska smetana in partnerji sponzorji, ki so omogočili izpeljavo dvodnevnega dogodka v družbi enega glavnih zvezdnikov televizijskega programa 24Kitchen.

Lepo počesani sivolasi gospod z značilnimi očali z barvitimi okviri, ki kuha v elegantni opravi, je med gosti požel pričakovano navdušenje, pri čemer je dodobra izkoristil svoje dolgoletne izkušnje postavanja pred TV-kamerami, saj je brez posebnih težav poziral na vse strani in ni niti trenil pred bliskavicami fotoaparatov, iPhonov, iPadov, blackberryjev in drugih novodobnih večmedijskih naprav. Kot je ugotovil direktor Fox International, Gregor Memedović, so časi rock zvezdnikov mimo, saj so primat prevzeli TV-kuharji. »24Kitchen ima namreč precej boljšo gledanost kot na primer MTV,« je dejal.

Glede na to, da je organizatorjem del kongresne dvorane uspelo spremeniti v kuhinjo, se je Rudolph lotil biznisa, ki ga najbolje obvlada – pred budnimi očesi številnega občinstva je najprej pripravil havajske, 'piknik' zvitke z rakci, rižem, morsko travo in mangom, kjer je mimogrede navrgel, kaj ga oboževalci sprašujejo po e-pošti, izrazil začudenje, da nekaj tako okusnega, kot je kumara, sestoji iz kar 90 odstotkov vode, ter poduhovičil, da je s koriandrom podobno kot z Lady Gaga – »ali jo maraš, ali pa ne«. Ko se je lotil pripravljanja rižote iz šampanjca, je na pomoč povabil menda njegova velika oboževalca, smučarskega krosista Filipa Flisarja in pevko Alenko Godec, celoten postopek in drobne kuharske trike pa je z velikim veseljem, tako kot včeraj v središču Ljubljane, razlagala prav tako kuharsko navdušena in navdahnjena Anja Tomažin Križnik.

Z najrazličnejšimi prvovrstnimi pijačami postreženi gosti so se med čakanjem okrepčali z lično pripravljenimi kanapeji, nato pa dočakali glavno točko petkovega deževnega popoldneva: van Veen se je po opravljeni nalogi namreč prikazal na drugi strani kuhinjskega pulta in 'pominglal' med zbrano množico, tako da so se ga lahko dotaknili tudi tisti, ki se na začetku niso zapodili v prve vrste h kuhinjskim elementom.

Včeraj se je podobno (foto)navdušenje nadaljevalo na dodobra napolnjenem Kongresnem trgu, kjer je Van Veen svoje kuharske veščine kazal pred širšo množico in si pri tem pustil pomagati izbrankam iz občinstva, prisluhnil Golici ter Tomažin Križnikovo celo zavrtel, vendar pa je za 'rajo' pripravil drugačen jedilnik od petkovega: poleg piščančjih zvitkov presenečenja s testeninsko solato se je lotil še profiterolov s sirom in čokoladnih rezin z oreščki. Tisti, ki bi se radi preskusili v pripravi van Veenovih domislic, lahko za recepti pobrskajo v Nedelovi prilogi Odprta kuhinja. Pa dober tek!