Ne (le) poceni, ampak dobro

Teden restavracij: Najbolj kulinarični teden leta.

Objavljeno
08. marec 2014 20.16
R. N., Nedelo
R. N., Nedelo
Nedelove gostilne, ki na sosednji strani dobivajo najvišje ocene, v Tednu restavracij, ki bo letos kar dvakrat, spomladi in jeseni, tako navdušujejo slovenske dobrojedce, da so začeli spreminjati ustaljene navade! Od 22. do 30. marca se bo s posebnimi meniji v treh hodih za 14 evrov predstavilo 68 vrhunskih restavracij, gostje pa jih z rezervacijami polnijo že od začetka marca. Toda razlog ni le prijazna cena!

Povprečni gost v slovenskih gostilnah in restavracijah ni vajen, da bi moral za svojo večerjo v dvoje mizo rezervirati. Je pa vajen, da naroči tisto, kar je njemu všeč, in ne kar je chef ustvaril … Teden restavracij je, torej, čisto nasprotje takšnih navad in razvad. Rezervirati je treba tedne vnaprej, na voljo pa so le meniji po fiksni ceni. Pa vseeno so vrhunske slovenske restavracije v času Tedna restavracij polne, tako z rezervacijami kot gosti.

Cena 14 evrov za tri hode je vsekakor prijazen razlog za spreminjanje navad. A vseeno cilj Tedna restavracij ni poceni jesti, ampak – dobro jesti! Cena je zato samo pot do uresničitve tega cilja … Akcija promovira vrhunsko slovensko kulinariko. Vanjo so vključene najboljše slovenske restav­racije in najboljši slovenski chefi, ki v devetih dneh najbolj kulinaričnega tedna v letu v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh dejanjih – hodih. Cena posebej za Teden restavracij sestavljenih menijev je prijazna do stalnih gostov, ki so s tem nagrajeni za zvestobo, in novih, za katere je to priložnost za spoznavanje vrhunske kulinarike, ki ni nujno draga in elitna.

Če je bila nizka cena osnovna ideja akcije, ki je nastala v letu Evropske prestolnice kulture, pa se je že lani pokazalo, da je Teden restavracij predvsem priložnost za predstavitev kakovosti in vrhunskosti slovenskih restavracij in kuharjev. Strah, da bodo gostinci varčevali s sestavinami in v akciji sodelovali samo zaradi Nedelovih ocen ter da se gostje ne bodo znali obnašati v finih restavracijah, se je pokazal za votlega. Gostinci tekmujejo med seboj, kdo bo pripravil boljši meni, gostje pa, kdo bo v devetih dneh pokusil več jedi. Gostje tako postanejo kulinarični kritiki, chefi in kuharji pa takrat delajo tako, kot niso še nikoli.

Predvsem pa Teden restavracij dokazuje, da v Sloveniji nimamo le treh, štirih vrhunskih restavracij. V akcijo jih je vključenih 68 in na splet­ni strani tedenrestavracij.si je kar sto menijev, ki dobrojedcem obetajo vrhunska kulinarična doživetja. Dve najbolj znani ljubljanski restavraciji sta bili napolnjeni že prvi dan sprejemanja rezervacij, toda kdo pravi, da bo tam od 22. do 30. marca tudi najboljše?! Prostora in vrhunskih okusov je še dovolj, a dobro je pohiteti.

Ne nazadnje je zanimanje za vrhunsko slovensko kulinariko vsaj v času Tedna restavracij na svetovni ravni. Tudi v najboljših restavracijah na svetu je treba rezervirati tedne vnaprej. In v njih ponavadi na mizah ni niti solnic. Kjer se kuharji pod svoje jedi podpisujejo, popravki pač niso potrebni (zaželeni). Slovenski teden restavracij bo med 22. in 30. marcem tako dal odgovor tudi na to, kako ustvarjalni so slovenski chefi. In čas za ponovitev bo še jeseni!