Solinarski praznik obogatil soline

Včeraj in danes poteka v Piranu in na Sečoveljskih solinah deseti solinarski praznik.

ned, 22.04.2012, 12:00

Piran, Sečovlje – Včeraj in danes poteka v Piranu in na Sečoveljskih solinah deseti solinarski praznik. Tudi tokrat so ob prazniku zavetnika mesta (sv. Jurija) pripravili več dogodkov, prireditev in delavnic, s katerimi so popolnoma predramili predpraznično dogajanje v Piranu in na Sečoveljskih solinah.

Praznovanje v tem času je star piranski običaj, ki so ga začeli pred sto in več leti, ko so se solinarji na začetku sezone iz mesta selili v hišice na solinah. Včeraj so med drugim v Piranu znova oživeli srednjeveško ulico IX. koprusa, pripravili projekcijo fotografij iz obdobja 1875–1975, odprli razstavo srednjeveške farmacije, organizirali sejem starin, pripravili več starodavnih iger (na primer v pandolu in v mori cantadi...).

Na solinah pa so poleg stojnic z domačimi dobrotami predstavili knjigo Flavija Bonina Piranske solne pogodbe, v kateri so objavljeni arhivski dokumenti. Iztok Škornik je predstavil knjigo Favnistični in ekološki pregled ptic sečoveljskih solin. »Soline so edino zavarovano območje v Sloveniji, ki se lahko pohvali s tako popolnim znanstvenim pregledom ptic na svojem območju. To je rezultat mojega 30-letnega dela. Zbrani so podatki iz vseh tiskanih virov, iz ornitoloških beležnic in iz rednega monitoringa od leta 2004. V času od 1870 do 2009 smo na tem območju popisali 292 vrst ptic. Bilo je opazovanih 751.000 ptic, pregledanih 16.800 zapisov, opravljenih 1500 terenskih dni. To so podatki 48 ornitologov,« je poudaril avtor Iztok Škornik.

V Casermi na solinah pa so sinoči odprli še razstavo Čez soline – čez soline. Gre za razstavo fotografij na platnu Ubalda Trnkoczyja, na fotografijah pa so natisnjene tudi pesmi Vinka Möderndorferja. »Želela sva, da bi se pesmi in fotografije ujele v novo skupno umetniško sporočilo,« je dejal Ubald Trnkoczy. Pesnikova sestra Vita Mavrič pa je ob tej priložnosti zapela nekaj njenih pesmi. Danes se solinarski praznik nadaljuje. Turistična zveza Slovenije bo Solinam podelila bronasto odličje za sodelovanje s turističnimi društvi.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se