Marko Bucik: »Evropska unija je stvar notranje politike«

Marko Bucik, poznavalec EU in svetovalec pri Svetovni banki o razmerah v EU in evropskih volitvah.

pon, 19.05.2014, 06:00
Marko Bucik

Je poznavalec Evropske unije, sedem let je preživel v Bruslju, kjer je od 2009. do 2011. vodil pisarno Iva Vajgla, pred tem je sodeloval z evropsko komisijo, tudi s slovensko vlado med predsedovanjem Svetu EU. Bil je aktiven v različnih nevladnih organizacijah. Magistriral je iz mednarodne ekonomije na univerzi Georgea Washingtona v Washingtonu, kjer trenutno živi in dela kot svetovalec na Svetovni banki.

Prazna kampanja za evropske volitve ga ne moti, ga pa preseneča siceršnje neresno razumevanje Evrope. Sam, čeprav je proevropejec, na vzpon evroskepticizma gleda z optimizmom, saj bo to morda klasične stranke prisililo, da se približajo ljudem. Na to so pozabile, zato bodo na volitvah kaznovane.

Približuje se zaključek volilne kampanje. Ste jo opazili?

Neprijetno naključje je, da se evropske volitve odvijajo v času razpadanja vladne koalicije. To nedvomno vpliva na okolje, v katerem poteka kampanja. Čeprav ta tudi sicer ne bi bila radikalno drugačna. Preseneča me bolj to, da od volitev 2009 ni bil narejen nikakršen kvalitativni preskok, kvečjemu nasprotno: ne opažam bolje organiziranih strank, prav tako ne bolj vsebinske navzočnosti kandidatov v medijih. In to me najbolj skrbi.

Do volivcev neprijazno je tudi število kandidatnih list. Zaradi posameznikov, vključenih v povezovanje na tako imenovani liberalni sredini, je bilo že vnaprej jasno, da to ne bo delovalo. Po drugi strani je problematična odsotnost vsebine. Pred časom sem bral programe NSi-SLS, PS in SD. To so programi na petih straneh, ki so zelo slogansko oblikovani: želimo si bolj socialne, bolj podjetne Evrope. Poleg tega je večina enostavno povzetek programov evropskih političnih strank. Iz tega težko razberem, kaj bo Lojze Peterle zastopal v evropskem parlamentu, podobno je z drugimi kandidati. Lista Igorja Šoltesa, ki ji po javnomnenjskih raziskavah prav tako dobro kaže, programa sploh nima.

Kaže to na neodgovornost strank?

Bolj me skrbi, da se resne evropske politike ne dela tako. Tudi nacionalne se sicer ne, toda pri nacionalni lahko vsak dan spremljaš, kaj počnejo. Zato je kratka kampanja, ki ni vsebinska, lahko izgubljena priložnost. Težko jih bomo nadzirali, če niti ne vemo, zakaj odhajajo v Bruselj. Večinoma so stranke šle v kampanjo brez razmisleka o vsebini.

Zakaj?

Občutek imam, da je Slovenija v zadnjem desetletju pri oblikovanju evropskih politik nazadovala. Med približevanjem EU smo oblikovali izkušeno skupino, ki je vsebinsko dobro razumela evropsko politiko. Ta del državne uprave se je izgubil.

Prvi primer je vladna služba za evropske zadeve kot zapuščina pogajalske skupine in jedro za organizacijo razmeroma uspešnega slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki je bila v valu populizma po kleščenju števila ministrstev združena z zunanjim ministrstvom. Je EU zunanja ali notranja politika? Je evropska transportna politika stvar zunanje politike? Po mojem ne. V tem smislu EU še nismo ponotranjili.

Drugi primer je vladna služba za lokalno samoupravo in razvoj, v kateri so bili zbrani izkušeni kadri, ki so pripravljali programske dokumente za črpanje evropskih sredstev. Tudi ta služba je bila zaradi domnevne racionalizacije pripojena gospodarskemu ministrstvu, zdaj je spet samostojna. Te napake so nas stale ogromno časa in energije in ne čudim se, da so bili dokumenti, ki jih je Slovenija v zadnjem obdobju pošiljala v Bruselj, najslabše pripravljeni. Dvakrat smo bili javno okrcani.

Prvič zaradi strategije pametne specializacije. In drugič?

Zaradi prvega osnutka partnerskega sporazuma, če se ne motim. To je simptom, da se z EU ne ukvarjamo resno. Zato me te volitve ne motijo, bolj me preseneča siceršnje neresno razumevanje EU.

To med drugim kaže postranska vloga državnega zbora pri oblikovanju evropskih politik. Pričakoval bi, da bo parlament bolj resno obravnaval politike, ki jih naši ministri zastopajo v Bruslju in drugod, in da bo vlado bolje nadziral. Kolikor vem, pa gre zgolj za nekritično potrjevanje.

Z Evropo se ne ukvarjamo dovolj resno, ste rekli. Nam manjka znanja ali želje?

Nismo se dobro naučili vladati lastni državi, upravljati gospodarstvo, državno lastništvo in politični sistem, to je zadnja leta očitno. Ampak stari smo 23 let in napake se dogajajo. Bistveno je, da se iz njih kaj naučimo. Toda pri evropskih politikah se nismo veliko. Učili smo se postopka vstopanja v EU, ko bi morali aktivno prispevati, pa smo se ustavili. EU je resda vsebinsko bolj zapletena kot nacionalna zakonodaja, ker zaradi svojih pristojnosti pokriva področja, ki so za nacionalne politike tuja. Ampak to ni izgovor.

Pozitivno pa je, da ljudje EU po krizi dojemajo bolj resno, zavedajo se, da dejansko vpliva na brezposelnost in prihodnost gospodarstva. To je pomembno. Se je pa na žalost to prelilo v evroskepticizem in evrofobijo.

Glede na negativne izkušnje posameznih držav, med njimi Grčije, z vsiljeno strogo varčevalno politiko, ki je bila, kot danes priznavajo, napaka, je to pričakovano.

Grčija je težak primer, ki ga na žalost poenostavljamo. Ne smemo biti preveč popustljivi do Grkov, ki so izkoristili dobre plati evropskega monetarnega združevanja in jadrali na poceni kreditih. Res je tudi, da so imele največ od evropskega reševanja Grčije nemške in francoske banke. Težko je v tej zgodbi jasno določiti, kdo pije in kdo plača. Varčevanje je bilo delno neizogibno. Vendar do te točke sploh ne bi bilo treba priti. Če bi že pred leti imeli bančno unijo, enoten nadzorni mehanizem, bi to lahko prej zaznali in takih ekscesov morda ne bi bilo.

Prepričan sem, da nihče ni hotel Grkov kaznovati s tem, kar danes trpijo. Ampak kriza je izbruhnila na točki, ko evropska politična identiteta ni bila dovolj močna, da bi evropski davkoplačevalci nekritično Grčiji priskočili na pomoč. Če bi takšna skupna identiteta že bila zgrajena, bi bilo veliko bolj verjetno, da bi se bolje stoječe države bolj solidarnostno lotile reševanja tistih v težavah. Upajmo, da nekoč bo tako.

Res pa ni presenetljivo, kot pravite, da narašča evroskepticizem. Evropa se je na krizo najprej odzvala mlačno, reševanje evra je bilo kaotično in je večinoma potekalo za zaprtimi vrati, na nočnih pogajanjih. V letih 2009 in 2010 bi se Evropa morala spoprijeti s preteklimi napakami in prevzeti del odgovornosti za krizo. Tako imenovane proevropske stranke niso opravile svoje naloge in logična posledica je, da ljudje strankam, ki so Evropo pripeljale v krizo, ne zaupajo več.

Se bo to pokazalo na volitvah? Rekli ste tudi, da vas skrbi število strank, ki kandidirajo v Sloveniji. Zakaj? Ker je teh največ do zdaj?

Optimistična interpretacija je, da se je več akterjev začelo zanimati za Evropo, ker se zavedajo, da je pomembna. Seveda ostajata tudi dva druga, verjetnejša razloga. S kandidiranjem na evropskih volitvah se stranke pripravljajo na nacionalne volitve. Sem pa prepričan, da bodo nekatere 25. maja dosegle marginalen rezultat – predvsem tiste, ki trenutno ne sedijo v parlamentu in pri katerih sam ne vidim, da bi imele energijo za zagon. Te stranke le po inerciji odhajajo na volitve. Zanimiva pa sta pojav novih levih strank in vrnitev Zmaga Jelinčiča.

Prva anketa Dela mu napoveduje kar četrto mesto.

In to brez pojavljanja. Jelinčič je spreten politik, ki razume, kakšna je zgodba v drugih državah in kako jadrati na valu evroskepticizma. Če bo imel poleg populistične kritike tudi nekaj vsebinskih izhodišč, lahko dobi več kot pet odstotkov.

Sanjska služba je kandidate izbirala z žrebom.

Čeprav se ne strinjam, da bi politike izbirali z žrebom, gledam na ta pojav z neko simpatijo. Ti kandidati niso nič manj resni kot pa nekateri obrazi, ki so bili na volitvah že nekajkrat poraženi.

Šest od osmih poslancev kandidira znova, verjetno bi kandidirali tudi preostali dve, če bi to možnost dobili. Se je težko odreči mandatu evropskega poslanca?

Biti evropski poslanec je lahko intelektualni izziv, v parlamentu se odloča o zelo zanimivih in pomembnih vsebinah. Omogoča ti neko stopnjo strokovne neodvisnosti, ki ti je slovenski državni zbor ne. Imaš finančno podlago, s katero lahko delaš resno politiko. Če te ne odbije velikost evropskega parlamenta ter majhnost in relativna nepomembnost slovenskih poslancev, je to zanimiva služba.

Naj povem še nekaj. Kritike o domnevnem nedelu slovenskih evropskih poslancev velikokrat kažejo na nerazumevanje notranjega delovanja parlamenta. Razdelitev dela v političnih skupinah je namreč odvisna od velikosti politične delegacije, ki se pridružuje skupini. Skupina liberalcev ima na primer približno sto poslancev, v njej sta dva slovenska, ki prihajata iz različnih strank, torej iz ločenih delegacij. Na drugi strani imajo nemški liberalci več kot deset sedežev. Ko je en sam poslanec delegacija, ima zelo malo možnosti, da bi se ukvarjal s ključnimi zadevami. Zato ni naključje, da najpomembnejši poročevalci na področju financ v evropskem parlamentu niso Latvijci, Slovenci, Estonci, temveč so Francozi, Nemci, Britanci.

Je pa to tudi dobro plačana služba.

Vsekakor. Nekaterim to pomeni več, drugim manj, sicer pa to niso ljudje s socialnimi težavami. Kot slovenski politik težko kje zaslužiš več, razen če te vlada imenuje za podpredsednika evropske investicijske banke, evropskega sodnika ali komisarja.

Kakšno volilno udeležbo pričakujete?

Na evropski ravni udeležba pada samo zaradi novih članic, drugače ne. EU je bila za slovenske državljane očitno zanimiva takrat, ko smo vstopali vanjo. Da je postala nezanimiva, je deloma vplivala streznitev, da se v Evropi ne cedita le med in mleko. Če bo udeležba 15-odstotna, bi nas moralo zaskrbeti, če bo 30- ali večodstotna, pa ne bi bil preveč razočaran.

K nižji volilni udeležbi gotovo prispevajo poslanci z aferami o podkupljivosti, ko nočejo predstaviti, za kaj namenijo sredstva ...

Tudi. Ko je slovenski časnik pozval poslance, naj predstavijo, kako so v zadnjih desetih letih porabili sredstva, prejeta za pisarno, se je, mislim, pozitivno odzvala samo ena poslanka. Še ta je pokazala knjige le za dve leti, med katerimi pa so se znašli tudi računi za telovadbo. Kaj se je zgodilo? Nič.

Vsak poslanec prejme na leto 50 tisoč evrov za financiranje pisarne. Ta sredstva bi morala biti transparentna, v enem mandatu namreč to pomeni 250 tisoč evrov brez nadzora. Kar nedvomno prispeva k temu, da so ljudje cinični.

Kaj bodo te volitve poleg vzpona evroskeptičnih in neonacističnih strank še prinesle?

Kot proevropejec v nekem smislu pozdravljam porast evroskepticizma. To bo, optimistično gledano, prisililo klasične proevropske stranke, da se začnejo vsebinsko resneje ukvarjati z EU, da se poskušajo približati ljudem in njihovim težavam, ne pa da živijo stran od javnosti, da govorijo nerazumljiv jezik. Proevropska elita je v zadnjih dvajsetih letih pozabila, da vsi ljudje ne živijo v urbanem, visoko izobraženem okolju blaginje, veselja in nasmeškov.

Znotraj tega zlorabljenega pojma evroskepticizma sam sicer razlikujem med evrofobičnimi skupinami, ki si EU ne želijo, in kritičnimi strankami, ki kritizirajo Evropo v obliki, kakršno poznamo danes. Rast desnega ekstremizma me skrbi, a to ne velja samo za evropske volitve, tudi na nacionalnih dobivajo vedno več glasov. Del problemov, ki jih desni skrajneži poudarjajo, denimo izgubljanje služb, je popolnoma legitimen, problem je, ker to artikulirajo z logiko sovraštva, preganjanja tujcev. Hkrati nimajo rešitve, njihov edini načrt je rušenje EU.

Projekt evropskega združenja je vsekakor pozitiven. Problem je, če si zatiskamo oči pred očitnim. Povprečni državljan danes težko dojame, kakšne koristi ima od EU. Samo pomislimo na najpogostejše poveličevanje uspeha EU. Program Erasmus študentu da 375 evrov na mesec. To ni štipendija, s katero bi šla midva študirat v London. Za to potrebuješ pošteno zaledje doma, tako da je to instrument, ki koristi točno določeni skupini. Podoben je primer z nižanjem stroškov telefonskega gostovanja, ki ga gospod Peterle ves čas poudarja kot enega največjih dosežkov svojega mandata. Brezposelne delavke v Murski Soboti, ki je izgubila službo zaradi propada tekstilne industrije, ne zanima, kako poceni bo klicala svojo prijateljico, ko bo v Avstriji.

Te volitve bodo prelomne v smislu, da bodo tradicionalne stranke dobile veliko klofuto za svoje delovanje in odnos do ljudi. Vprašanje je, kakšen bo njihov odziv – ali bodo to vzele kot lekcijo ali ne. Italijanski premier, 39-letni Matteo Renzi je zame znak optimizma. Razumel je namreč kritiko, da je politika izgubila stik z ljudmi. In zaveda se, da bi gibanje Beppeja Grilla pometlo z njegovo stranko na volitvah, če nekdanjega premiera Lette sam ne bi zamenjal.

Projekt evropskega združevanja je pozitiven, pravite, toda potrebuje spremembe. Kakšne?

Pred nami so zelo pomembne odločitve. Ne bomo mogli več dolgo vzdrževati evropske ravni vladanja, če bo EU politično nevzdržna. In danes je politično nevzdržna, ker ima preveč negativnih pristojnosti oziroma so te tako percepirane in asociirane s pritiski, ki veliko ljudem slabšajo kvaliteto življenja. Najpomembnejše politike, ki jih trenutno opravlja, so namreč notranji trg, zunanja trgovina, nadzor nad nacionalnimi proračuni. Dodamo lahko še evro – ta, čeprav ima presenetljivo visoko podporo v državah, ki so bile deležne reševanja, na dolgi rok brez sprememb v vodenju, mogoče tudi v članstvu evroobmočja, sicer ni politično vzdržen. To vse so politike, ki jih ljudje povezujejo z izgubo služb in diktati iz Bruslja. Medtem pa državna raven ostaja primarno zatočišče za politike blaginje: javno zdravstvo in šolstvo, socialna pomoč, pokojnine. Nobena raven vladanja dolgoročno ne more vzdržati, če je asociirana samo z negativnim, in to je danes del problema EU, uravnotežiti mora »kaznovalne« politike z »nagrajevalnimi«, v stilu korenček in palica.

Napovedujete izločanje držav iz evroobmočja?

Po mojem bi bilo optimalno monetarno območje manjše in bi vključevalo gospodarstva, ki so si bolj podobna.

Sodi Slovenija mednje?

Da, ker smo majhno odprto gospodarstvo, ki večinoma trguje z EU. V evroobmočje smo tudi vstopili z bolj primernim menjalnim razmerjem kot nekatere druge države, denimo Italija. Vrednost lire je bila umetno prenapihnjena, kar se je poznalo na konkurenčnosti države. Njihovo gospodarstvo vse od veljave evra stagnira. In prav v Italiji trenutno teče najresnejša razprava o prihodnosti evra.

Nujno za politično vzdržnost EU je, da postopoma poleg iste valute in notranjega trga pridobi tudi delno pristojnost za fiskalno politiko. Pričakoval bi, da bo to najprej storila skupina držav, ki so si med seboj bolj podobne.

Govorimo o Evropi dveh hitrosti?

Tudi več hitrosti. Bega me, kako bo to institucionalno videti. Po drugi strani pa bo to bolj naravna oblika povezovanja. Kaj imata Finec in Portugalec skupnega? Oba si želita živeti v miru, v normalni državi, kjer ni korupcije, kjer je vladavina prava in podobno, potem je pa že treba iti veliko globlje, da najdemo skupne točke.

Ne smemo se pustiti zavesti, da je to pogon elitizma bolj naprednih držav. Nevarno si je zatiskati oči, da razlike so. In da je bolj nevarno vztrajati pri nečem, ker je nevzdržno, zato ker se bojimo sprememb. Težko je najti mehanizme, ki bodo zadovoljili vse. Ni naključje, da se evroskepticizem pojavlja v državah, ki imajo trenutno najmanj koristi od EU: v Franciji, Italiji in na Nizozemskem.

Ali je evropska zunanja politika uspešna?

Je, ampak mogoče so naše ambicije nerealne, razumevanje uspešnosti pa napačno. Od EU pričakujemo, da bo enotno nastopala v svetu, da bo reševala svetovne krize, ko pa ne zna rešiti niti izzivov zaposlovanja in investicij doma. Čim pa smo malo bolj racionalni, postane slika veliko boljša. Američan Andrew Moravcsik pravi, in sam razmišljam podobno, da je evropska zunanja politika izjemno uspešna.

Na primer, brez politike širitve EU je veliko vprašanje, kaj bi se v preteklih letih dogajalo na Balkanu. Evropa tudi največ sredstev namenja za mednarodno razvojno pomoč. Kdo plačuje največ za ZN, kdo financira mednarodno kazensko sodišče? Evropejci. Kdo ne plačuje nič? Američani. Evropa dela v svetu veliko dobrih stvari.

Toda v ozadju so vedno njeni interesi.

Tega se ne moremo rešiti. A pomembno se je vprašati, ali izboljšujemo stanje v svetu. EU moramo primerjati z drugimi, ne moremo govoriti, kot da živimo v idealnem svetu. In po mojem mnenju Evropa vsekakor dela boljše stvari po svetu kot Amerika. Poglejmo število misij, ki jih ima EU razporejene po svetu, kje vse skrbi za rehabilitacijo pokonfliktnih območij, pa o tem premalo govorimo s ponosom. V zadnjih desetih letih Amerika bombardira, Evropa pa pospravlja. V Evropi je moralna komponenta močnejša kot v Ameriki, ampak velikokrat se sami dajemo v nič.

Je zunanja politika uspešna tudi v primeru Ukrajine?

Naivnost in nerazumevanje realnosti v tej državi sta me presenetila. Sprašujem se, ali je bil časovni okvir, v katerem se jo je skušalo približati EU, pravi. Očitno tisti, ki so vodili evropsko politiko do Ukrajine, niso razumeli, da so velikanski predeli te države ne samo etnično vezani na Rusijo, ampak so proruski tudi zaradi težke industrije, ki bi ob preoblikovanju pretrpela hudo izgubo delovnih mest. Racionalno gledano imajo ti ljudje v primeru približevanja Ukrajine EU razlog za skrb. Vladimir Putin je človek, v čigar državi si ne jaz ne vi ne bi želela živeti, ampak po drugi strani so ljudje, ki so pospeševali ukrajinsko približevanje EU, pozabili na stanje na terenu. Zdaj ko so notranji spori tako eskalirali, da se posamezne regije ločujejo od Ukrajine, pa EU le težko stvari reši.

Vrniva se k Sloveniji in neresnemu ukvarjanju z Evropo. Pred meseci sta s kolegom Klemnom Miklavičem opozorila na neprimeren odziv na dva opomina evropske komisije. Kaj bi bilo potrebno, da do take situacije ne bi več prišlo?

Evropska komisija je na podlagi pritožb zasebnih podjetjih izpodbijala slovensko zakonodajo v visokem šolstvu, ker naj ne bi vzpostavljala pogojev za vstop tujih ponudnikov izobraževalnih storitev. V drugi fazi je komisija nastopila zelo ideološko. Pod pritiskom je ministrstvo v osnutek novega zakona vneslo člen, s katerim se je Slovenija odrekla pravici akreditiranja izobraževalnih institucij doma, ter s tem odprla trg množici podjetij sumljive kakovosti. Ta podjetja imajo svoj interes, imajo tudi podporo svojih vlad, politikov, vplivnih uradnikov. Skupina na ministrstvu tega ni razumela, strokovna javnost, ki verjetno to pobliže spremlja, pa ni imela dostopa do tega vprašanja. Na srečo je v zadnjem predlogu zakona ta del popravljen.

Toda pomembnejši je sistemski vidik problema, nikakor ne smemo kriviti zgolj uradnikov. Proces opominov je zelo zaprt, pisma komisije so namreč dostopna samo pristojnim uradnikom. Te zadeve torej ostanejo neznane večini strokovne javnosti, zato ta ne more uradnikov opozoriti na pasti. Z Miklavičem še zdaj nisva uradno prišla do angleških tekstov, ki so nujni zato, da opravimo mednarodno pravno presojo ter se posvetujemo s kolegi v tujini. Pomagal nama je celo eden od tujih evropskih poslancev, ki je pisal na komisijo, toda njihovo zavlačevanje in njihovi odgovori so neverjetni. Zadnje obvestilo pravi, da so poslali dokumenta po navadni pošti v pisarno poslanca po zaključku sedanjega mandata. Malo verjetno je, da bo ta poslanec pošto v Bruslju še kdaj dvignil. Evropa ne sme tako delati. Vse te stvari bi morale biti javne, zato je demokratizacija postopkov tako pomembna.

Kakšen je pogled iz Washingtona na slovensko politično prizorišče?

Razkol v PS ni presenečenje. Od ustanovitve je bilo jasno, da je ideološko nekoherentna. Vsaka stranka mora temeljiti na ideološki osnovi, pomembnejše odločitve pri vladanju so namreč ideološka odločitev. Ko bi se PS morala recimo odločiti za zdravstveno reformo, ni bilo enotnosti. Ker je to stranka z vseh vetrov. V nekem trenutku je bila ustanovljena deloma na nasprotovanju določeni osebi, ki je poenotila levi pol.

Razpad je po svoje dobrodošel, ker se tako čisti politični prostor, jasno se pokaže, za kaj se zavzema Jankovićev pol in za kaj del, ki podpira Bratuškovo. Upam, da bo Bratuškova sposobna oblikovati svoj program. Lažje namreč razberem Jankovićeve smernice, lahko se ne strinjam z njim, ampak vsaj veš, za kaj glasuješ. Enako je pri Državljanski listi. Janez Šušteršič je bil ideološko jasno opredeljen človek, medtem ko pri Gregorju Virantu in drugih članih ne vemo. Lahko razumemo, da se zavzemajo za privatizacijo, ampak vseeno so pripravljeni ostati v koaliciji, ki tega ne izvaja. Tako neideološke stranke so obsojene na razpad.

Volitve 13. julija, da ali ne?

Imam nekaj težav s tem datumom, ampak glede na strinjanje ustavnih pravnikov, da je pravilen, se mi zdi najbolj verjeten. Smo se pa znašli v nevsakdanjih okoliščinah. Nedvomno smo v najtežjem obdobju po osamosvojitvi.

Tega, da bomo šli letos štirikrat na volišče, nimam nujno za negativno. To bo čas, ko bodo ljudje imeli bolj priložnost spremljati, upam, da vsebinsko politiko, kot če volitev ne bi bilo. Zato smo lahko optimistični, ne glede na volilno udeležbo.

Stroškov za izvedbo referenduma pa ne bi napihoval. To je strošek, ki smo ga izbrali s sprejetjem demokracije kot političnega sistema, del katerega so tudi referendumi. Če se nam vprašanje o arhivih ne zdi pomembno, pač ne gremo glasovat. Lokalne in evropske volitve pa so bile načrtovane, presenečenje so le predčasne. Skrb vzbujajoče je, da so to že druge. Ampak v teh skrajnih časih in v obdobju čiščenja slovenskega političnega prostora, tako generacijskega kot vsebinskega, me to ne preseneča. Nekatere stranke, ki so se na zadnjih predčasnih volitvah uvrstile v parlament, niso bile vsebinsko vzdržne.

Bo zdaj drugače?

Vedno nam ostane upanje, da bo zdaj drugače. Je pa velika odgovornost tudi na strani volivcev. Slovenci vse prepogosto razumemo demokracijo zlahka. Če karikiram, popoldne gremo radi na Šmarno goro, namesto da bi malo razmislili, ali je to, kar dela vlada, denimo s slabo banko, dobro ali slabo. Ne bi bilo boljše, da bi kakšen popoldan v lokalni skupnosti organizirali razpravo, ki bi prispevala k izboljšanju stanja, h krepitvi demokracije? Tega v Sloveniji še ni. Je pa to zame ena od fascinantnih plati Amerike, na lokalni ravni je namreč Amerika izredno demokratizirana država. Imaš skupnosti lastnikov hiš, ki razpravljajo o tem, kakšen pločnik bodo imeli, koliko dreves bodo letos posekali, samoiniciativno urejajo svoje javne zadeve. Pri nas pa smo leta 1991 državljani izbrali samostojnost in demokracijo, potem pa smo politikom rekli, zdaj pa vi vodite državo. Očitno se tako lastne države ne vodi.

Povezane novice

Študenti nezadovoljni s sistemom štipendiranja
21. maj ob 12:00
Lani je dobilo štipendijo samo 110 študentov - po podatkih Eurostata Slovenci študirajo v tujini redkeje od povprečja.
Prijavi sovražni govor