Danilo Türk, 3. del: O Sloveniji v EU in njenem ugledu

Türk gotavlja, da poleg gospodarskih posledic čutimo tudi padec ugleda v EU. A tam imajo mnogi probleme.

sob, 13.10.2012, 12:00

Ob 15. uri nadaljujemo pogovor s predsednikom republike. Podrobneje ga sprašujemo o proslavah in slabih manirah.

Preberite tudi:

prvi del intervjuja: o kandidaturi in sodelovanju z vlado

drugi del intervjuja: o krizi in rešitvi zanjo

Slovenija je že osem let članica Evropske unije. Ali je našla svoje pravo mesto v tej povezavi?

Še ne. Veliko let smo delali tako, da bi bili »dober študent«. Ko smo postali polnopravna članica EU, bi morali bolje razumeti pomen strogega spoštovanja nekaterih temeljnih načel, kot je denimo načelo vladavine prava. Tukaj nismo dobro zgradili našega sistema. To je problem, ker bi za resnično dobro umestitev v okviru EU morali biti na višji ravni. Ravno ta kriterij nam dela silne težave pri urejanju gospodarskih odnosov, pri celi vrsti vprašanj, zaradi katerih Slovenija danes nima takega ugleda, kot ga je imela pred nekaj leti in kakršnega bi lahko imela, če bi se tem nalogam bolj posvetili.

Je bil vstop v EU torej napaka?

To prav gotovo ni bila napaka. Glede zgodovinskih parametrov za to odločitev in za oceno dosežkov ni nobenih nejasnosti. Prvič, to je bila zgodovinsko pravilna odločitev, in drugič, naš vstop leta 2004 je bil zgodovinsko pomemben dosežek za Slovenijo. O tem ni dvoma. Vprašanje pa je, ali smo dobro razumeli, da se moramo tudi v EU potruditi za to, da bomo imeli dober razvojni model, da bomo spoštovali in razvijali temeljne principe, vključno z vladavino prava. Verjetno nam je tu napoti neka iluzija, da bo sistem EU nekako poskrbel za članice. Ampak to se ne bo zgodilo. Najpomembnejše kritične odločitve so še vedno naše in tu smo precej zamudili. Mislim pa, da to zamudo lahko popravimo.

Rekli ste, da ugled Slovenije v mednarodnem okolju pada.

Ni več tisto, kar je bil nekoč. Saj ni treba drugega kot brati časopise. Eden od simptomov, ki so najvidnejši in zato tudi najbolj opaženi v medijih, je finančna kriza in stanje našega gospodarstva. Tu imamo paradoks, da imamo dobro industrijo, dobre izvozne rezultate, smo v tem pogledu industrializirana država, ki ustreza povprečju EU. Po drugi strani nismo rešili problemov z našim bančnim sistemom, nismo znali napraviti proračunskega ravnotežja, ni nam uspelo izdelati pokojninske reforme. Zato poleg gospodarskih posledic čutimo tudi padec ugleda v EU. O tem ni dvoma.

Ste vi osebno, v funkciji predsednika republike, to kako doživeli?

Pravzaprav niti ne. Veste, v EU imajo mnogi probleme. Ko se pogovarjam z avstrijskim ali italijanskim predsednikom, oba dobro razumeta naše probleme. Italijanski problemi so tudi zelo podobni našim. S predsednikom Giorgiem Napolitanom sva se recimo julija, ko je bil v Sloveniji na uradnem obisku, pogovarjala o vprašanju znanosti. On je sam potem tudi pisal relevantnemu ministru v Italiji opozorilno pismo, da je treba pri zmanjševanju sredstev javne porabe paziti, da se ohrani poraba za znanost. Tukaj imamo kar precej podobne izkušnje.

Državniki vam ne bodo direktno govorili o padanju ugleda. Tudi zato, ker so mnogi problemi, ki jih moramo rešiti, isti. Seveda pa gre tudi za splošno javno mnenje, gre za gospodarske kroge, za bančne kroge, kjer naša podjetja težje dobivajo kredite itd. Vse to je treba videti kot celoto. Na ravni stikov, ki jih vodijo predsedniki držav, je seveda veliko obzirnosti, veliko razumevajočega odnosa. Ne bi bilo dobro, če bi nas ta razumevajoč odnos zavedel in potem ne bi videli, da pa v resnici moramo napraviti veliko več, kot smo doslej.

Povezane novice

Danilo Türk, 2. del: O krizi in rešitvi zanjo
13. oktober ob 09:00
Kandidat za predsednika republike sicer pravi, da celovitega recepta nima, izpostavlja pa med drugim vlaganje v izobraževanje.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
7 komentarjev
Neznan

b.
Letos bo enostavno.
Imamo le enega kandidata, ki izpolnjuje razpisne pogoje.
Poleg tega ima ustrezne moralnopolitične kvalitete, ki zagotavljajo kontinuiteto partijskega delovanja.
Kadrovska komisija pri SZDL bo drugi teden podala svoje mnenje - upam, da pozitivno, saj je kandidat bil njihov aktivni član in vodilni funkcionar ter borec za pravice Slovencev preko meje.
Še sreča, da nas o vsem tem seznanja neodvisno Delo, ki korektno poroča o posameznih korakih našega dragega kandidata za precednika.
Nekateri mediji neokusno in nepreverjeno poročajo, da se naprej tiščita in samopromovirata še dva entuziasta, ki pa nimata nobene možnosti za izvolitev, zato je tudi škoda tinte za poročanje o njunih delovanjih.
Bravo Delo, lahko se zanesemo na vas.
Nejc O.

14. oktober 2012, ob 13:45:23
Neznan

5.
Vse najlepše o liku našega ljubega precednika. Delo bi dalo vse, kar lahko, da bi razveselilo svojega kandidata.
Nekateri pravijo, da je nenadomestljiv, da je simbol poštenja in da bo zmagal v prvem krogu.
Če bi ta striček bil res tako priljubljen, potem bi moral reči: vsa sredstva, ki jih bom prejel na račun za volitve bom namenil Rdečemu križu. Udeležil se bom le soočenj na Tv in radio postajah, drugo mi ni potrebno.
Le zakaj delati stroške, če so vsi tako prepričani v zmago in v zaslepljenost državljanov.
Bog vam pomagaj!

14. oktober 2012, ob 13:04:56
sofia

A Delo ustvarja s propagando v nadaljevanjih nov KULT OSEBNOSTI?
Bomo imeli kmalu štafeto mladosti?

14. oktober 2012, ob 01:02:06
Diaz

Hanžek, ti si pa enake "sorte" kakor ta Luličeva;

(G)NOJI ! ...

13. oktober 2012, ob 12:47:48
Neznan

Bravo tovariš Marko Pečauer!
To si zasluži le naš preCednik, predsednik, ki deli ljudstvo in podžiga sovraštvo, zagovarja in podpira kriminalce leve opcije.
Koliko nadaljevanj nam je namenjeno?

Vaša šefica se hvali kako boste objektivni, da boste pošteno:


»Skladno z zakonom o volilni in referendumski kampanji spletni portal Delo določa obseg, pogoje in način dela časopisa ob volitvah predsednika republike, ki so razpisane za nedeljo, 11. novembra 2012. Ta pravila veljajo tudi za morebitni drugi krog predsedniških volitev 2012.


V uredništvu skladno z zakonom in svojo uredniško politiko zagotavljamo korektno predstavitev volilne tematike, programov in kandidatov. O načinu, obsegu in vsebini novinarskih prispevkov, ki govorijo o kampanji, kandidatih in volitvah, odloča uredništvo samostojno, v skladu z uredniško politiko.

Tudi med volilno kampanjo mora spletno Delo skladno z medijskim zakonom objavljati popravke oziroma odgovore na objavljeno informacijo. Pri tem bo odreklo objavo vsem, ki bi popravke ali odgovore poskušali izrabiti za posredno kampanjo.

Delo vabi interesente k oglaševanju in sporočanju oglasnih vsebin na svojih oglasnih straneh. Volilni oglasi ne smejo kršiti zakonov, skladno s 7. členom zakona o volilni in referendumski kampanji je obvezna navedba naročnika oglasa. Za točnost in resničnost navedb v oglasu odgovarja naročnik oglasa.«

Romana Dobnikar Šeruga,
odgovorna urednica Dela in spletnega Dela
.-.-.

Ne smemo pa spregledati, da je doktorka napisala tudi tole:

"O načinu, obsegu in vsebini novinarskih prispevkov, ki govorijo o kampanji, kandidatih in volitvah, odloča uredništvo samostojno, v skladu z uredniško politiko."


.-.
To, spoštovani, pa pove vse o vaši dobri nameri, poštenju, objektivnosti.
Čestitam!
Potem pa se čudite, da se iz vas norčujemo.
Nejc O.

13. oktober 2012, ob 12:34:59
Diaz

Xe Xe, "pardon", lapsus linguae - Lukićeva ! ... :-))

13. oktober 2012, ob 12:22:50
Diaz

WedamLulićeva & podobne *** ;

BRUHHHHHhhhhhhhhhhh !

13. oktober 2012, ob 12:20:09
7 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej