Odprto pismo Borisu Pahorju: Fašizem? Leva diktatura? Lepo vas prosim!

Zelo ste mili z Janševo izjavo o levih fašistih ...  Upam, da si boste vzeli čas za pojasnila vaših stališč ...

sob, 20.07.2013, 09:00

Spoštovani gospod Boris Pahor,

sem eden mnogih, ki vas izjemno ceni, ne samo zaradi vašega literarnega dela, ampak tudi zaradi vaše, v slovenskem prostoru splošno znane in redke pokončnosti in neodvisnosti od naših dveh tradicionalnih političnih centrov moči. Zato z razočaranjem in prizadetostjo berem nekatere vaše izjave v sobotnem intervjuju:

»A medtem ko je Cerkev vzpostavila svoje tradicionalne forume, operira bivša oblast v ilegali. A doslej je imela predsednika države in zveze združenj borcev na svoji strani, ko pa ji je umanjkal predsednik in je postal predsednik vlade Janez Janša – Borut Pahor pa se je, ko še ni bil predsednik vlade, izjavil za sodelovanje -, vodstvu v ilegali ni ostajalo nič drugega kot organizacija ljudstva, kar je bilo zelo lahko delo, ko pa je zaradi splošnega varčevanja marsikdo prizadet.«

Zdi se, kot da ste na koncu vendarle podlegli. Ali pa ste žrtev dezinformacij iz druge roke. Udeležil sem se vseh vstaj in protestov in poznam na desetine aktivistov in morda na stotine drugih udeležencev. Gre za ljudi, ki so po značaju podobni vam in bi jih kdorkoli težko organiziral. Razen tega to niso tisti, ki so v kaki posebni stiski zaradi varčevanja. Mimogrede, vstaje so se začele pred stiskami. Nikakor ne izključujem, da si različna »vodstva v ilegali« ne bi želela takih ali drugačnih uporov in manipulacij z ljudmi. Saj vendar vemo, da je tako bilo na tem svetu od nekdaj. Skratka, teorije zarote gotovo v nekem smislu držijo. Svet je v primežu sprtih interesov. Vendar z zaroto razlagati vse, kar ne gre v prid Janezu Janši, njegovim težavam s sodiščem in protikorupcijsko komisijo, res ne vzdrži resnega premisleka. Še posebej to velja, ko gre za slovensko zimsko vstajo. V vsem tem času je bilo na ulicah okoli 300.000 ljudi. V nekem trenutku je vstaje podpiralo 80 odstotkov prebivalcev. In verjemite, vstaj ni konec, kar dokazuje tudi nedavna vstaja v javnem zdravstvu. Pri vstajah gre za čisto oprijemljive, konkretne in akutne probleme slovenske družbe in države, in ne za Janeza Janšo ali kakega drugega posameznika. Vstajniki od začetka zahtevajo konec korupcije (tako leve kot desne), konec partitokracije in klientelizma (tako levega kot desnega) in reformo demokratičnega sistema, ki vse to omogoča. Zato je naslednja vaša trditev vse prej kot trezna:

»Prišlo je do natančno organiziranega vladnega udara z obsodbo protikorupcijske komisije v pravem trenutku, da je koalicija razpadla. To je trezno mnenje vsakogar, ki ...«

Zagotovo bi tako trditev sprejel, če bi bilo kaj prepričljivih utemeljitev, če bi kdo navedel kakšen kredibilen dokaz in ne samo znamenitih časovnih »naključij«, v katerih igrajo prominentno vlogo celo daljni Finci. Če so vstaje »natančno« organizirali iz ozadja, zakaj nekdanji notranji minister Gorenak, ki trdi isto in se obnaša in deluje kot tradicionalni totalitarni vohljač, zakaj ne pride ta Gorenak na dan z imeni in podatki? Zakaj jih ne preda tožilstvu? Zakaj je z zaporom in sodišči zastraševal zgolj mariborske otroke? Medtem ko poročil o nasilnih provokatorjih, za katere je najbolj verjetno, da so jih organizirali vladni krogi, ni od nikoder. Za zdaj je Gorenak kot kronski dokaz zarote »natančno organiziranega vladnega udara« navedel gospoda Matjaža Hanžka. Gorenak je tudi namignil, da je gospod Hanžek med eno izmed vstaj nekaj strašnega vozil v svojem avtu. To strašno je bil generatorček za ozvočenje, ki ga je bil posodil vstajnikom.

Gospod Pahor, pravite, da ste proti omalovaževanju protifašističnega boja in preganjanju njegovih simbolov in proti ukinjanju ministrstva za kulturo. Predvidevam, da niste za korupcijo in partitokracijsko nastavljanje nesposobnih partijskih kadrov, za sistemsko korupcijo, za mešetarjenje z Mercatorjem, za preganjanje neodvisnih novinarjev, za prisvajanje zaslug za osamosvojitev, za sumljivo podrejanje represivnih organov politiki, za tesno sodelovanje med našo nadvse konzervativno RKC in populistično desno politiko, za demontažo socialne države ... Če se pri vsem naštetem ne motim, ste v napačnem taboru, gospod Pahor. Ste eden izmed nas in pri tem je še najbolj tragično dejstvo, da tako vztrajno podpirate te paranoične in nevarne populistične manipulatorje. Hessel in Morin, ki ju navajate, sta naša inspiracija. Zagotovo pa to nista avtorja, ki bi navduševala Janšo, Gorenaka, Grimsa, Predaliča in podobne.

Vi pa pravite:

»Strinjam se z mnenjem, ki ga v Sobotni prilogi Dela izraža Drago Bajt, ko odklanja nastop Društva slovenskih pisateljev ter poulične demonstracije s prostaškim ščuvanjem.«

Pustimo ob strani, da so demonstracije komaj lahko drugačne kot poulične. Gotovo je bilo med desettisoči, ki so prišli in prinesli svoje slogane, tudi kaj prostaškega. Vendar prevladovalo je prav nasprotno, kar so ugotavljali tudi mnogi tuji novinarji. (Nedavno je bil poseben prispevek o tem na ART.) Demonstracije so postopno vse bolj – nekateri so menili, da skoraj preveč – postajale kulturne manifestacije, kjer je osrednjo vlogo igral tudi Srečko Kosovel.

Zelo ste mili z Janševo izjavo o levih fašistih. Zdi se vam dostojno, da mu pritrjujete, ko trdite, »da so bili nekateri nastopi podobni tržaškim ob napadu na Narodni dom leta 1920, a bolj prav bi bilo, če bi Janša rekel 'leva diktatura', ki glede metode ni zaostajala za desnico«.

Če bi to izrekel kdo drug in ne vi, spoštovani Boris Pahor, se od tu naprej ne bi več ubadal z njim. Kajti kar ste izrekli, je skrajno, ampak res skrajno žaljivo za vsakogar, ki je bil kakorkoli udeležen na vstajah. In oprostite, izrečeno ni prida pametno. Gre za neargumentirano zmerljivko, podlo diskreditacijo nekega gibanja. Takih diskreditacij pa je v našem prostoru že tako daleč preveč. Zamenjale so vsako normalno politično razpravo. Kateri so ti nastopi in kaj so izrekli, kar je primerljivo s fašisti v Trstu? In kako lahko vidite v zahtevah, ki so v 99 odstotkih uperjene proti korupciji in partitokraciji in za več in bolj transparentno demokracijo, kako lahko v tem vidite »levo diktaturo«? Cilj protestniškega gibanja je aktivni in odgovorni državljan. Fašizem? Leva diktatura? Lepo vas prosim!

Ker se z vašimi izjavami dotikate nekaterih temeljnih razhajanj v naši družbi in ker v marsičem upravičeno veljate za moralno avtoriteto, upam, da si boste vzeli čas za pojasnila vaših stališč, ki zagotovo niso prizadela same mene.

Prijavi sovražni govor