Tudi dokumenti, 
zaradi katerih so mi sodili, so bili ponarejeni

Enaindvajsetega julija 1993 so pripadniki varnostne službe ministrstva za obrambo in carinske uprave odprli zaplombirane zabojnike na mariborskem letališču. Izkazalo se je, da v zabojnikih ni deklarirane humanitarne pomoči, temveč 130 ton pehotnega orožja.

sob, 05.03.2011, 21:26

 Orožje, namenjeno Bosni in Hercegovini, je v Mariboru »čakalo« zaradi embarga, zanj pa je menda vedela celotna prva linija slovenske politike. Po trditvi takratnega obrambnega ministra Janeza Janše je bilo orožje najverjetneje namenjeno morebitni komunistični revoluciji v Sloveniji, nekaj dni po odkritju pa so bile vložene ovadbe zoper delavce varnostno-informativne službe. Njihov predstojnik je bil Silvo Komar, tedaj predstojnik mariborskega VIS. Uslužbenci VIS so nekaj časa preživeli v preiskovalnem zaporu, na sojenju v Mariboru pa je bilo ugotovljeno, da si niso prisvojili niti tolarja. Bili so izpuščeni, čeprav se je Janša tudi kot priča trudil dokazati, da je lastnik orožja Silvo Komar. Ker je Janša te dni na spletni strani svoje stranke spet zapisal, da sta z orožjem trgovala Milan Kučan in Silvo Komar, smo slednjega povabili na pogovor. Privolil je in tako po sedemnajstih letih molka spregovoril.

Kdo je pravzaprav »našel« to orožje, za katero so vedeli vsi takratni politiki prve vrste in na podlagi česar je nato Janez Janša, takratni obrambni minister, na tiskovni konferenci povedal, da je last komunistov in ne nazadnje vas samih? Mimogrede, posnetkov s te konference na RTV ni mogoče dobiti.

Ivan Janez Janša, takratni obrambni minister. Na mariborsko letališče se je pripeljal v spremstvu šefa carine, pripadnikov varnostnega organa ministrstva za obrambo (Vomo) in kriminalistične policije ter odkril orožje. Potem je na tiskovni konferenci javnosti orisal zarotniško naravo tega orožja. Razumljivo, da na RTV ni več nobenega materiala, ker bi s tem obstajal dokazni material. Moram pa reči, da se mi je doslej po vseh teh dogodkih in po izrečeni oprostilni sodbi edina opravičila novinarka Rosvita Pesek, saj me je po telefonu poklicala domov in se opravičila za vse izrečene neresnice na RTV Slovenija. Zanimivo, kaj?

Zgodba o mariborskem orožju se da razvozlati, pravite. Zakaj se doslej ni še nič razvozlalo?

Ključno je pomanjkanje politične volje. S tem, ko je Kacin načel vprašanje o poročilu, ki ga je oddal Janez Janša in ki je pravzaprav sestavek laži, se je neka volja izkazala. A ta mora dobiti še širšo podporo.
Kolikor poznam stvari, se s Kacinom popolnoma strinjam. Ko se je praznilo skladišče v Ložnici, denimo, je 15 kamionov iz Hrvaške na mejnem prehodu Zavrč stalo tako dolgo, dokler niso bili izdani vsi dokumenti za prevoz orožja na Hrvaško. Dokler nismo prejeli potrdila od obrambnega, notranjega in zunanjega ministrstva, kamioni niso prečkali državne meje. Ne glede na to, da je takratni šef obveščevalne vojaške službe Andrej Lovšin, ki so mu morali plačati za predano orožje, zahteval, da mora orožje brez ustreznih soglasij prek meje. Transportov ni spremljal samo en pripadnik varnostno-informativne službe (VIS), predpisana je bila namreč stroga procedura, ki smo jo v naši službi dosledno spoštovali. Zdelo se mi je potrebno, da se tudi po končani vojni, ko ni šlo več za orožje za Slovenijo, dosledno spoštujejo veljavni predpisi, ki so urejali transport in trgovino z orožjem, da ne bi prihajalo do morebitnih zlorab. Ko smo dobili ustrezne dokumente, so kamioni lahko šli čez mejo. O tem mora obstajati ustrezna dokumentacija in s tem tudi dokaz za gotovinsko poslovanje pri prodaji orožja. Jasno pa je bilo tudi povedano, da vso trgovino z orožjem v imenu države izvaja obrambno ministrstvo. Mi s trgovino nismo imeli nobenega posla. Služba, katere del sem bil – to lahko trdim tudi za svoje najožje sodelavce –, se s trgovino z orožjem ni ukvarjala. Nismo niti izbirali ali naročali orožja, niti ga plačevali ali preprodajali naprej. Izvajali smo zgolj operativne naloge protiobveščevalne zaščite na podlagi navodil in ukazov vodstva službe. Na meji smo ščitili zadeve ter skrbeli za to, da ni prihajalo do zlorab in nezakonitosti.

Pa vendar je teh 130 ton orožja povzročilo veliko razprtijo. Kdo so bili ljudje, vključeni transport orožja, ki je na koncu pristalo v Mariboru?

Po tem, kar je bilo kasneje objavljeno in kar je potrdil tudi Hasan Čengić kot priča, so bili v to zgodbo poleg Slovenije, ki je ponudila začasno bazo pred prevozom v BiH, vključeni: Avstrijec Dieter Hofmann kot glavni organizator, prevoz so izvajali ukrajinska letala in helikopterji, zadeva je prišla iz Sudana – od zaveznika, ki je takrat zelo tesno sodeloval z ameriško Cio, orožje pa je bilo kitajsko. Pri taki organizaciji in zasedbi domnevam, da ni šlo za zaroto nekdanjih komunistov, kot je trdil Janša, temveč za kamuflirano pomoč »velikega brata« bosanskemu narodu, da bi zdržal pred navalom srbske militantne vojske, ki je ogrožala obstoj bošnjaškega naroda in obstoj BiH.

Od kje potem ideja, da je orožje namenjeno za državni udar?

To je Janševo »konfabuliranje«. Njegova izjemna domišljija, ki je značilna zanj, je pripeljala do tega, da si je neko zgodbo pač moral izmisliti za dosego njegovih političnih ciljev.

Kako se spominjate tistih časov? Slovenija se je ločila od Jugoslavije in neko orožje smo vendar morali imeti. Je takrat, ko bi vsi morali stopiti skupaj in pomagati drug drugemu, zaslužkarje pognalo v trgovanje z orožjem? Jih je gnal notranji vzgib ali je apetit prihajal od zunaj?

Slovenija je zagotovo potrebovala nekaj dodatnega orožja za zavarovanje osamosvojitvenega procesa. V tem procesu se je namreč zavedala, kako daleč lahko gredo stvari, zato smo v pripravah na osamosvojitev pred drugimi republikami bistveno prednjačili. Sodim, da se nekateri na Hrvaškem ali v Bosni sploh niso zavedali posledic, ki lahko nastanejo zaradi procesa osamosvajanja, vključno z oboroženimi spopadi. Ko so te posledice nastale, je JLA uspelo pobrati že veliko orožja; v Sloveniji jim to ni uspelo. Bili smo dobro organizirani in stvari so bile že na začetku takšne, da JLA niti ni bila sposobna tako reagirati, kot je reagirala kasneje v Bosni in Hrvaški. Takrat je vse govorilo v naš prid.
Želeli pa smo se zaščititi tudi tako, da pomagamo novonastajajočim državam na jugu, in smo jim pomagali tudi pri oboroževanju. A ker so te reči zelo »sladkosnedne«, je najbrž marsikoga zamikalo. Danes je videti, da sta marsikoga v nedovoljeno trgovino zavedla odsotnost nadzora države in pomanjkanje lastnih etničnih standardov. Vendar so tudi države na vzhodu, ki so razpadale, opazile priložnost zaslužka, saj je trgovanje z orožjem vselej dober posel in cene tam, kjer je embargo, visoko poskočijo. Tako se je stvar začela. Kolikor vem, je Slovenija takrat dejala, da je sosednjim državam (Hrvaški ter Bosni in Hercegovini) treba le ponuditi pomoč, ne pa je tudi prodajati. Ampak dejansko so se nekateri – ni mogoče, da bi bilo drugače – v imenu te države ukvarjali tudi z nelegalno trgovino z orožjem. Vsa pooblastila je imel Ivan Janez Janša in njegovo obrambno ministrstvo, nekaj tudi ministrstvo, ki ga je vodil Igor Bavčar.

Slovenska politika je takrat torej vedela, da je humanitarna pomoč v bistvu orožje?

Slovenska politika je takrat zelo načelno rekla, da bo pomagala Bosni, ki se osamosvaja. Tega, da bi odkrito rekla, da bo pomagala z orožjem, že zaradi embarga ni mogla povedati na glas. Drugo pa: če bi ta država res vozila humanitarno pomoč, bi to vendar počela z Rdečim križem. Ne pa, da so zadeve dali v naše varstvo. In koliko orožja je šlo skozi prizmo slovenskega osamosvajanja, takrat, ko so bili boji že zdavnaj mimo! Janša pravi, da je bilo takrat vse v redu. Ni res! Preveč je nerazčiščenega s prevozi orožja v Slovenijo in prek nje. To, kar te dni govori Tomulić, verjamem. Verjamem, da so Hrvatje stiskali zobe, ko so Janševi predstavniki zahtevali plačilo.
Pa še to: Janša govori o Ivanu Čermaku kot o nekem uradniku. General Čermak je bil glavni logist hrvaške vojske. To ni bil nečasten človek. Pri preganjanju in etničnem čiščenju so res šli predaleč, zaradi česar bo tudi nosil del odgovornosti. Vendar ko sem ga v gospodarstvu srečeval kasneje, mi je velikokrat z zelo stisnjenimi zobmi govoril o tem podkupovanju.
Veste, v trgovini z orožjem kar mrgoli umazanih stvari. Ko pa se priključi še nekdo, ki hoče pri tem dodatno zaslužiti, je mera polna. Srečeval sem se z nekaterimi Bosanci in nikjer nisem doživel nobenega očitka. Slišal pa sem veliko gorkih besed o ravnanju pripadnikov takratne skupine ljudi iz Janševih krogov, ki da so kar dobro zaračunavali. Vendar se v raziskovanje tega ne bom spuščal. Za to imamo organe, katerih pristojnost je tovrstno raziskovanje. Janša, denimo, je zadnjič zanikal obstoj kakršnih koli računov v Avstriji: to ni res. En račun se je – to je vse zapisano v dokumentih – imenoval Dragica. V Beljaku so bili računi teh fantov, v Beljaku.

Ste bili seznanjeni s temi računi?

Mi smo bili popolnoma odrinjeni od teh stvari. Mislim, da so nalašč naredili tako, da naša služba teh reči ni mogla videti. Če želiš stvari skriti, bosta zanje vedela le eden ali dva človeka. Če pa želiš preprečiti zlorabe, morajo vedeti najmanj trije. Če bi tedaj želeli vzpostaviti nadzor nad poslovanjem z orožjem, bi morali odločati najmanj trije: predstavnik obrambnega, notranjega in finančnega ministrstva. Pa se kdaj omeni finančno ministrstvo?

Čermak je prek svojega odvetnika za nikal navedbe Marina Tomulića, da je leta 1991 v Luki Koper pri uvozu orožja za Hr vaško Janši izročil podkupnino. Verjamete tem njegovim zdajšnjim besedam, glede na to, da je o tem pred leti pritrdilno govoril tudi vam osebno?

V tej zgodbi je sodelovalo več oseb in najbrž lahko pričakujemo, da se bo oglasil še kdo. Potem bo lažje ugotoviti, kaj je resnica.

Ste vi vedeli, da se pod pretvezo humanitarne pomoči v kontejnerjih skriva orožje?

Varnostno-informativna služba ni bila zasebna služba, zato je bilo treba v primeru, ko je VIS varoval transport ali objekt, sprejeti precej dokumentov. Vodstvo VIS je očitno te imelo, da je lahko naložilo izvajanje aktivnosti. Mi, ki smo na mariborsko letališče dobili zabojnike, smo bili zadnji, ki smo izvedeli za to, kaj se bo pripeljalo v Slovenijo. Najbolj sprevrženo v zgodbi je, da Janša vedno znova obtožuje mene, da sem jaz trgoval z orožjem. Nekdanji podpredsednik njegove stranke, gospod Brejc, je bil moj predstojnik in bilo bi prav, da ga Janša enkrat temeljito vpraša: »Ti, Miha, se ti spomniš, kaj je bilo v tej zadevi?« Vsi procesi, ki so bili sproženi v tej zadevi, so se končali z oprostilno sodbo. Nihče od nas ni bil nikoli obsojen niti zaradi trgovine z orožjem niti za zlorabo službenih pooblastil. Janša pa nenehno ponavlja to svojo neresnico. Poenostavljeno povedano, mene in moje sodelavce, ki smo bili javni uslužbenci in smo izvajali naloge na osnovi jasnih ukazov, je zlorabil za politične obračune med političnimi veljaki.

Zakaj si je izbral prav vas?

Pred prihodom na VIS sem bil izvršni sekretar v centralnem komiteju zveze komunistov Slovenije, pristojen za ljudsko obrambo in družbeno samozaščito. V procesu demokratizacije, torej v času pred osamosvojitvijo, sem se z Janšo veliko srečeval na raznih tribunah in nazadnje tudi na Radiu Študent, preden je odšel na prestajanje kazni. Tam sva izmenjala mnenja o tem, kaj je slovenska pravna država, o kateri je Janša tako kot danes razlagal, da je nepravna. Po Janševi percepciji sem predstavljal oblast, on pa novo nastajajočo opozicijo. Svojo travmo, ki jo politični in splošni javnosti prodaja tudi danes, je tržil že takrat. Mislim si lahko, da ima Janša iz tistega obdobja očitno neke travme in da njegova preteklost ni tako svetla. Na to kaže že, da vseskozi govori čez pripadnike preteklega režima. Njegov življenjepis, ki sem prebral pred kratkim, pa priča o marsičem nasprotnem. Ima kar zgleden življenjepis pripadnika komunističnega režima, kot on to imenuje. Publicirane pa so bile tudi nekatere njegove pritožbe proti izključitvi iz partijske organizacije, katere član je bil.

Vendar ta sistem Janše nekako ni želel sprejeti.

Ja, to je njegova travma. Sistem pa ga je zavračal zato, ker je bil v svojih pogledih in načinu tako radikalen, da je bil že takrat destruktiven in moteč za okolico. Ta ga je prav zaradi tega tudi izločila. Ne nazadnje Janša ni imel težav samo v zvezi komunistov, temveč – spomnite se – tudi v ZSMS. Mislim, da je Janša v svoji politični zgodovini nekajkrat »pokleknil«. Ko se je začelo postavljati vprašanje o trgovini z orožjem, v kateri je po mojem osebnem prepričanju deloval, je takrat, ko bi moral odgovarjati na vprašanja, odkril orožje na mariborskem letališču. Preusmerjanje pozornosti, nič drugega!
S tega stališča in zaradi moje osebne karierne poti sem bil jaz zelo primerna tarča. Na neki način sem predstavljal pripadnika bivšega režima, s katerim bi lahko obračunal, saj me je glede na moj položaj v ZK pred prihodom v VIS povezoval s širšo socialno in družbeno mrežo. Naj pa povem, da so pred tem dogodkom k meni prihajali nekateri z grožnjami, da naj sodelujem z njimi. Prihajali so s pobudami, da bo poskrbljeno zame, če bom takratnega predsednika države Milana Kučana obtožil trgovanja z orožjem. Seveda tega nisem bil pripravljen storiti in zgodilo se je mariborsko orožje.

Grozili so vam?

Grozili. Ker pač nisem popustil. Jaz bi moral kolaborirati in sodelovati z Janšo, potem bi bilo vse v najlepšem redu. Veste, eden od Janševih odposlancev je, ko je prišel k meni trgovat in se je nanj skliceval, ponujal celo ambasadorsko mesto.

Lahko poveste imena teh ljudi?

Pustimo jih za zdaj. Ko smo že pri tem, naj še povem, da Janša pozablja na eno stvar: med osamosvajanjem sem bil edina civilna oseba, ki je vodila obrambno koordinacijo na pokrajinski ravni, povrhu sem pa še vodil VIS v Mariboru. Glede na navedeno vlogo je ta služba imela pomembno vlogo pri osamosvojitvi, a tega ji danes nihče noče priznati, in ko govorijo o zaslugah – teh nisem bil nikdar deležen.

Dobili ste častni znak Republike Slovenije.

Ja, malo preden se je prvi predsednik Kučan upokojil. Ampak če pogledate vse druge komandante, ki so v štabih teritorialne obrambe delali to, kar je odločila koordinacija, verjetno le nisem tako zanič opravil svoje vloge v osamosvojitvi. Sklep o vodenju koordinacije, ki sta ga podpisala Janša in Bavčar, še vedno hranim. V času pred pekrskimi dogodki sta Janša in Bavčar iz Ljubljane dan za dnem klicala, kaj se dogaja in kako bodo stvari potekale. On je spraševal mene in moje sodelavce na VIS, saj v tistem predvojnem času v Ljubljani niso vedeli, kam stvari peljejo. Veste, jugoslovanska vojaška protiobveščevalna služba je takrat na veliko manipulirala z delavci iz drugih republik, hoteli so zanetiti socialne nemire. Socialno bombo, ki bi se dvignila zoper tedanjo slovensko oblast, so sprva želeli aktivirati v Mariboru. In ko smo to razlagali Ljubljani, tega pristojni sprva niso razumeli. In če smo že pri tem: pekrske dogodke smo reševali v Mariboru, omembe vredne pomoči od drugih ni bilo. Ko se je končevala vojna, se je hkrati s tem povečeval boj za zasluge. A na proslavah v prvih vrstah ni bilo tistih, ki bi po etičnih pravilih tja tudi sodili.

Imate kakšne dokaze o tem, da so vas Janševi ljudje res nagovarjali k temu, da s ponarejenimi dokumenti diskvalificirate Milana Kučana?

Saj ni šlo za ponarejene dokumente. Trditi bi moral, da sem po nalogu predsednika Kučana trgoval z orožjem za BiH. Če malo poenostavim.

Lahko imenujete vsaj enega od teh ljudi?

Mislite, da bo kdo priznal? Zapisniki o takih stvareh pa tudi ne obstajajo.

Kaj pa očitek o državnem udaru?

Poglejte, če se Janša ne bo opravičil – pred kratkim sem v zvezi s trgovino z orožjem na spletni strani SDS spet prebral moje ime –, bom posegel po pravnih sredstvih. Po 18 letih nenehnega obtoževanja, da sem zlorabil svoj položaj, da sem trgoval z orožjem in pripravljal državni udar, imam tega resnično dovolj. Naj povem še enkrat: Janša ima ob sebi nekdanjega podpredsednika svoje stranke, ki je bil moj predstojnik. On je vedel vse o tem, kaj smo v službi delali in kakšne so bile moje naloge. On je kot predstojnik odločal o vsem in odgovarjal za to. Naj Brejca obtoži, da je trgoval z orožjem! On se je namreč dogovarjal s predstavniki bosanskih oblasti in on je določal, kdo bo kaj pripeljal in kako bo to izvedeno. Meni je bilo predstavljeno, da gre za humanitarno pomoč, da je o vsem obveščena slovenska vlada, da je posredovano obvestilo ambasade Bosne z Dunaja ter da je o tem obveščen predstavnik slovenske vlade, podpredsednik za družbene dejavnosti in humanitarno pomoč, Jože Pučnik. Ter še, da so vse stvari urejene.

In potem naenkrat strela z jasnega: orožje je bilo razglašeno za vašo last.

Da. In vsi so takrat naenkrat čudežno ugotovili, da z orožjem nimajo nič in da o njem nihče nič ne ve. Takoj sem vedel, da gre za politično igro. A sem vseeno misli, da je takšen način političnega obračunavanja že zdavnaj presežen, da se po represivnih sredstvih in diskvalifikacijah ne bo posegalo. Očitno sem se motil.

Na sodišču, kjer ste bili spoznani za nedolžnega, ste se branili z molkom. Zakaj?

Takrat so bile stvari take in bilo bi najbolj neumno, če bi se sam tepel z vsem sistemom. Niti en predstavnik države takrat ni rekel, da je država v tej zgodbi dejansko nastopala oziroma da je Janševa trditev absurdna. Niti eden. Nikogar ni zanimalo, ali je ta država, ki se je pred kratkim osamosvojila, sposobna državniške drže. Njeni predstavniki so zaradi lastne politične perspektive dali na tnalo ugled države.

Niti Kučan vas takrat ni »pokril«?

V tej zgodbi je bil on tarča. Ne, nihče me ni pokril. Bil sem sam proti vsem. Hvala bogu, da tako rečem, je bilo sodišče toliko razumno, da ni privolilo v to umazano igro in so počakali na glavno pričo, ki je prišla in vse povedala. Sicer pa: ali ni to absurdno, da bi en sam človek trgoval z vsem tem orožjem? Pa še državni udar da bi pripravljal? Janši takrat očitno ni bilo nič sveto. Niti država, na katero tako prisega. In država je imela takrat odlične nastavke. Bila je kredibilna, demokratična in bila je pravna. Po tej poti smo šli v novo državo. Potem so se pa stvari začele; zato da bi si nekdo pridobil vpliv in da bi eliminiral svoje politične nasprotnike, si je izmišljeval in sledile so zgodba na zgodbo, laži na laži. Vse do danes, do te zgodbe okrog arhivov, kjer je absurdno, da nekdo reče, da pri očitnem ponarejanju dokumentov ni znakov kaznivega dejanja. Če se vrnem malo nazaj: tako so bili ponarejeni tudi dokumenti, na podlagi katerih je Janša takrat utemeljeval, da je v zabojnikih orožje. Obstoječe dokumente vojaške obveščevalne službe, ki so se nanašali na druge stvari, so priredili za to, da so dobili informacije. Z obrambnega ministrstva so mi, ko sem prišel nazaj v službo, dokumente poslali v vpogled. Poslali so mi tako ponaredke, ki jih je ponaredila vojaška obveščevalna služba, kot originale. Dve leti po »odkritju« tega orožja je takratni predstojnik Sove na obrambno ministrstvo poslal uradni dopis, naj pojasnijo razlike v dokumentih. Odgovora ni bilo nikoli.

Mar ti dokumenti še obstajajo? Kje bi jih bilo mogoče najti?

Najverjetneje v arhivih ene in druge službe.

Vi ne razpolagate z nobenim takšnim
dokumentom?

Ne, dokumentov nikdar nisem jemal.

Takrat, neposredno po razkritju »vašega« orožja, sta se v mariborskem studiu RTV z Janšo nameravala soočiti. Pa se nista. Kako to?

Zagotovljeno mi je bilo, da se bova soočila, vendar Janše ni bilo blizu. Oglasil pa se je Brejc in dejal, da ne verjame, da sem jaz trgoval z orožjem. Ampak tega Brejc ni nikdar več ponovil. Bilo bi pa prav, da to ponovi zdaj in da gospodu Janši razloži, kako in kaj je bilo! Mislim pa, da mu veliko ni treba razlagati. Le svojo resnično vlogo v zadevi naj pojasni.

Kup orožarskih afer je. Pred mariborskim je bilo še brniško orožje, danes je Pa
tria. Vedno je v središču zgodbe Janez Jan ša. Medtem ko on zadeve vztrajno zanika, tudi nasprotni strani še nikdar ni uspe lo ničesar dokazati. Niti organi pregona v vseh teh letih niso ničesar pripeljali do sodnega epiloga.

Ali pa niso hoteli. Poglejte denimo današnje sprevržene besede o tem, da je nekdo po pomoti napačno sestavil dokumente in da tukaj ne gre za ponarejanje in diskvalifikacijo. To je približno tako kot v mojem primeru, zato sem se branil z molkom. Dokler je stvar na ravni politične razprave, lahko govorimo o vsem na vse mogoče načine. To Janša počenja! Ko pa stopiš pred sodne organe, takrat štejejo zgolj dejstva, listine, dokazi in izjave. Tukaj so druga pravila in tukaj se ne moreš zgolj opravičiti javnosti, ki je brala tvoj dokument na tvoji spletni strani, temveč tudi tistemu, na katerega se je nanašal. Pri nas je politična kultura na ravni kavarniških prepirov. Pri nas ne poznamo odgovornosti politikov za izrečeno laž.
Janša funkcionira po komandnem sistemu. Boleha za tem, da ne bi sedel v drugi vrsti. Potemtakem z lahkoto razumemo, da ni od strani opazoval, kako drugi trgujejo z orožjem. Da bi to trgovino le pokril? Dvomim. Glede na izjave nekaterih njegovih sodelavcev sklepam, da je vselej o vsem odločal on. Je bil pa toliko previden, da se pod nič ni podpisal. In borec za pravno državo je bil vselej takrat, kadar je mislil, da ga je država ščitila. Ko mu je bila na poti, takrat pa je govoril, da je treba upoštevati voljo ljudstva.

Kam je potem izginilo to »mariborsko« orožje?

Ne vem. Odkrito. Mislim pa, da je takrat romalo v skladišča teritorialne obrambe, kaj se je z orožjem zgodilo po tem, pa res ne vem.

Glede poslovanja z gotovino pri nabavi orožja se je sprva zatrjevalo, da tega ni bilo. Janša je šele v času Mogetove preiskovalne komisije priznal, da z gotovino vendarle so poslovali. Z gotovino, ki ni nikjer zavedena.

Večina trgovine je potekala v gotovini. Preden je bil kamion naložen, je prišel šofer s kovčkom denarja. Pa saj so se pripadniki Morisa takrat hvalili, kako so preštevali vreče denarja. Še takrat, ko so se selili, so menda eno pozabili na podstrešju. Kdo je tja odnesel denar? Čistilke? Dajte no.

Kje so dokumenti, dokazi o tem?

Mislim, da jih pri nas ni in da so jih uničili. Morda kaj od tega obstaja v arhivih kakšnih služb notranjega ali obrambnega ministrstva. Tega bi se moral nekdo lotiti sistematično. Država bi morala sprejeti ustrezne sklepe in delovni skupini strokovnjakov naložiti, da bi stvari razčistila do konca. Ampak, kot sem že dejal, za to mora najprej obstajati politična volja. Te pa doslej ni bilo, saj o tem govorijo le posamezniki, ki so bili zaradi tega ustavljeni ali so bili izločeni ali stigmatizirani kot neprimerni.

Po razglasitvi sodišča, da ste nedolžni, ste se torej vrnili v službo.

Po suspenzu, ki je trajal nekaj več kot trinajst mesecev, sem se vrnil v službo, saj sem hotel delovno in profesionalno zadoščenje. Kasneje, ko se mi je ponudila priložnost, sem odšel v gospodarstvo, saj v okolju, kjer nisi zaželen ali si onemogočen, da bi bil lahko profesionalno učinkovit, ni prijetno delati.

Vam je jasna celotna trgovina z orožjem?

Dokler je bila vojna, se mi je zdelo razumljivo, da je bilo treba v Slovenijo pripeljati orožje. Vsaj za te začetke menim, da so procesi potekali v skladu z etičnimi in profesionalnimi pravili in ne moremo govoriti o zlorabah. Po koncu vojne v Sloveniji, in ko se je vojna razplamtela v sosednjih republikah, pa s temi procesi nisem bil več seznanjen. Vso organizacijo v zvezi s transporti in pomočjo z orožjem so izvajali pripadniki Morsa oziroma Andrej Lovšin kot predstojnik Voma [vojaške obveščevalne službe], ki je s svojimi ljudmi praznil skladišča. To lahko z gotovostjo trdim za skladišče Ložnica, ki je bilo na območju VIS Maribor. Če je šlo zgolj za brezgotovinsko poslovanje, naj predložijo prevzemnice in dokazila o hrvaških nakazilih na račune.

Se bo ta zgodba z orožjem sploh kdaj končala? Miha Brejc, denimo, je na sredinem Vročem stolu predlagal, naj se politiki pogovarjajo o bolj pomembnih temah, kot je orožarska zgodovina. Verjetno se strinjate, vendar ali so naši politiki po vašem sposobni pogovora o »čem novem«, ne da bi zaključili 17-letno orožarsko debato?

Seveda se strinjam, da Slovenija bolj potrebuje pogovor o prihodnosti kot o preteklosti. Vendar ali ni zanimivo, da to predlagajo politiki, katerih vloga v preteklosti ni docela pojasnjena in bi utegnila biti celo problematična? In ali ni zanimivo, da se razprava o preteklosti vedno sproži takrat, ko se Janši postavi določeno vprašanje, za katero on kot politična oseba ne da ustreznih odgovorov? Potem se zadeva vedno sprevrže v razpravo o preteklih dogodkih, o zgodbi iz zgodovine in on spet lahko govori, da ga to res ne zanima in da bi morala obstoječa oblast dajati odgovore na vprašanja prihodnosti. Naj vam ponazorim z anekdoto iz mojega življenja: takoj po naši vojni sem dobil spisek nekaj sto ljudi, ki bi jih bilo treba tako ali drugače spraviti iz Slovenije. To so bile vojaške osebe, seznam pa je naredila Lovšinova vojaška obveščevalna služba. Ta spisek sem lepo vrnil Brejcu, svojemu predstojniku, z odgovorom, da če smo prej potrebovali 50 let za spravo, je meni sedaj dovolj 14 dni. Jaz tega ne bom delal, sem dejal. Kasneje se s tem res nismo ukvarjali mi (VIS), temveč Vomo. In potem, nenazadnje, smo dobili izbrisane, ki niso nastali po naključju.

Ampak?

Najbrž se je nekdo odločil, da bo zmanjšal število prebivalstva v Sloveniji.

Kdo?

Najbrž ne tisti, ki trenutno popravljajo krivice, se vam ne zdi?

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
132 komentarjev
ARMAGEDON - 3

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

03. avgust 2014, ob 15:46:48
Murray

SVARUN
Ha ha ha,karba,karba pojdi že v murglje,komar ve vse vendar mu capo ne dovoli povedat.
.....................................
Saj ni neumen!
Potem bi bilo konec zgodbe.
"McCarthy" pa modro molči.

20. marec 2011, ob 13:07:15
rexton

Ha ha ha,karba,karba pojdi že v murglje,komar ve vse vendar mu capo ne dovoli povedat.

20. marec 2011, ob 11:02:59
Murray

Aha, to pa skojevce ne zanima, ne reagirajo..

18. marec 2011, ob 20:50:15
Murray

Ha, ha, "McCarthy" ni tako nedolžen kot se dela.


Spletni portal Politikis.si je pridobil dokumente, ki po njihovo dodatno osvetljujejo trajnožarečo afero z orožjem. Zaenkrat objavljajo zgolj tri izmed njih, ki pa so nedvoumni. Dokazujejo, da je predsednik predsedstva BiH Alija Izetbegović celo lastnoročno sestavljal sezname orožja in streliva za potrebe bosanske vojske in jih pošiljal takratnemu predsedniku RS Milanu Kučanu. Tudi način plačila je lastnoročno zapisan: »Plačanje u gotovu u času isporuke«.Predsednika predsedstva BiH lahko povsem razumemo, da je v težkem položaju iskal pomoč na vse strani. Ne velja pa to za slovenskega predsednika, kajti leta 1992, ko je potekalo trgovanje med Milanom Kučanom in Bosanskimi oblastmi, je v Sloveniji že veljala nova ustava, po kateri so bile vse pristojnosti pri prometu in tranzitu z orožjem v celoti v rokah obrambnega ministrstva in vlade. V naslednjih dneh bomo na našem portalu objavili še več dokumentov, ki pojasnjujejo, zakaj so bili sodni postopki proti tihotapcem in ilegalnim prodajalcem orožja zaustavljeni ali sploh nikoli začeti ter zakaj slovenska postkomunistična elita vlaga tako velike napore, da bi namesto njih kriminalizirala in blatila tiste, ki so Sloveniji z oboroževanjem razorožene TO zagotovili obrambno moč in varnost ter omogočili osamosvojitev, so zapisali na zgoraj omenjenem spletnem portalu.

Ali, so dokumenti pristni preverjamo tudi pri naših virih. Eni trdijo da so, drugi da ne. Je pa znano, da je bila julija 1993 odkrita velika količina ilegalnega orožja v Mariboru. Dovolj bi ga bilo za cel pehotni korpus ali nemara za državni udar?! Kot se je kasneje izkazalo, je bilo orožje tam shranjeno z vednostjo posameznikov znotraj mariborske Varnostno- informativne službe, domnevno vednostjo bosanskega trgovca z orožjem Hasana Čengića in takratnega predsednika republike Milana Kučana, vendar brez uradnih dovoljenj ministrstva za obrambo, ki je bilo pristojno za transporte in promet z orožjem. Odkritje tega ilegalnega orožja je spravilo v bes t. i. Organizacijo, ki je vključevala komunistično-udbovske strukture. Del kriminalistične službe znotraj ministrstva za notranje zadeve je po naročilu iz predsedniške palače sprožil uporabo posebnih metod in sredstev proti legalni instituciji slovenske države, proti Slovenski vojski in ministrstvu za obrambo. Sledilo je zaostrovanje odnosov med notranjim in obrambnim ministrstvom in doseglo vrhunec marca 1994 z Depalo vasjo in odstavitvijo takratnega obrambnega ministra Janeza Janše.

Politikis, B. S.

Good Night and Good Luck!

18. marec 2011, ob 19:22:41
Blejska grmaa

Pomota, to je Virant rekel v intervjuju za Delo.

09. marec 2011, ob 18:05:16
Blejska grmaa

Virant o napadih Janše na Tuerka v Dnevnikovem Objektivu:

Vpr.: Tudi SDS ni uspelo dokazati obtožb na račun predsednika republike. Opravičili so se sicer bralcem njihove spletne strani, ne pa tudi predsedniku. Je šlo pri obtožbi Türka za laž ali napako?

Virant: Ne vem, ali so mu dokazali tisto, kar so mu želeli dokazati. Predvsem pa se mi zdi, da vprašanje, koliko je bil Türk kot predsednik manjšinske komisije pri SZDL obveščan o ozadjih dogodkov v Velikovcu, ni relevantno. Če bi bil na takšnem položaju, da bi se lahko posumilo, da je bil med naročniki teroristične akcije, bi bilo to vprašanje umestno. Če bi kdo na podlagi kakšnih dokumentov dokazoval, kdo so bili naročniki, potem bi to kazalo na kaznivo dejanje in bi bilo vredno preiskave, ampak s tem bi se moralo ukvarjati državno tožilstvo. Kolikor je meni znano, kaj takega ni prišlo na dan.

09. marec 2011, ob 17:58:38
sofia

Odlomek iz današnje Mladins

"Deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler je zato lani imenoval komisijo zgodovinarjev, ki naj bi raziskala ozadje napadov. Kot je na današnji predstavitvi vmesnega poročila dejal predsednik komisije Wilhelm Wadl, sicer direktor deželnega arhiva avstrijske Koroške, imajo še veliko dela, saj naj bi bilo ogromno gradiva, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V zaključnem poročilu bodo objavili imena vseh, ki se pojavijo v raziskavah. Kdor se je v tistem času politično udejstvoval, za tega varstvo podatkov ne velja, je zatrdil Wadl."

Komu vse se tresejo hlače? Tudi Turku?

09. marec 2011, ob 17:52:10
sofia

JANŠA V INTERVJUJU NA MMC

"Orožarska afera je bila sprožena že velikokrat. Ta val se je zgodil v tem času po mojem mnenju zaradi tega, ker je, potem ko se je razčistilo, da ključni dokumenti, ki so dokazovali, da predsednik republike Danilo Turk laže glede svoje obveščenosti o Velikovcu, niso ponarejeni."
-------
"Komu pravzaprav, mislite, je bilo v interesu, da v dvanajstih letih vladavine LDS-a ni prišlo do epiloga v tej zgodbi?

Zagotovo je bilo to v interesu vseh, ki zgodbo poznajo. Tukaj lahko začnemo naštevati od bivšega predsednika Kučana navzdol. Vsi, ki so poznali pravno podlago za promet z orožjem in sklepe predsedstva Sveta za obrambo pri predsedniku vlade, tudi DZ-ja iz tistih časov, vsi, ki so poznali obe poročili, ki smo jih naredili na to temo, eno za predsedstvo že leta 1991, drugo za predsednika vlade leta 1993, vsi so vedeli, da tukaj ni nobenih nezakonitosti, ki bi jih lahko uporabili na sodišču. In tudi to, da nočejo objaviti poročila, ki je bilo narejeno na zahtevo predsednika vlade s prilogami, ki se jih nič ne omenja, kjer je vsa ključna dokumentacija, ki govori tako o nabavah kot o prodajah oz. kompenzacijah in tranzitu z orožjem. Obstajali so dokazi, na podlagi katerih je mogoče dokazati, da nekaj ni bilo, vendar jih nočejo objaviti, hkrati pa obtožujejo, ne da bi omogočili, da se tisti, ki je obtožen, brani. Zadeva je s temi zakrinkanimi nastopi v oddajah vaše televizije dejansko dosegla poden.
------

Ko je tudi arhiv potrdil avtentičnost ključnega dokumenta in ko bi se morala razprava vrniti na to temo, zakaj je predsednik lagal, se je naredil spin in se je preusmerilo pozornost na stare obtožbe, ki so lažne, ki so podle. In ki mene ob 20. obletnici slovenske osamosvojitve postavljajo v vlogo drugorazredega državljana, ko moram jaz dokazovati, da se nekaj ni zgodilo, namesto da bi tisti, ki obtožujejo, predložili kakšne dokaze."

09. marec 2011, ob 17:46:05
Jado

http://www.delo.si/clanek/143110

A kdo opazi razliko?

08. marec 2011, ob 14:35:57
romalpa

Zanimiv prispevek,ampak zadeva se ne bo premaknila z mrtve točke.Nekdo mora pobrati "stožiško rokavico",ki jo je vrgel JJanša.

08. marec 2011, ob 08:44:06
Neznan

MENS SANA
06. marec 2011 ob 12:02:39 MENS SANA = je ukraden nick!
In zopet neko duhovno revšče krade nicke in ponareja komentarje! Priden učenec opcije ki ustvarja kreativne dokumente!
------
Oba sta glih; oba frfotata le na MS simulatorju.

07. marec 2011, ob 16:36:32
baldrick        

odgovor na komentar uporabnika koperan :

> Lahko je novinarju danes pisati in listati po nekih knjigah, ki nič ne dokazujejo, razen izmišljotine piscev. Me zanima, kaj bi Karba počel leta 90, če bi bil na mestu JJ, kjer so švigale vsepovsod krogle iz tankov, ko je bil vprašljiv izhod iz tistega stanja in obstoj Slovenije. Verjetno bi se pogreznil kot noj v zemljo. To je še bolj verjetno, saj ni bil še niti v plenicah, pa se obnaša, kot, da je takrat osebno sodeloval.Ima veliko bolj perečih gospodarskih in političnih negativnih dogajanj, ki so kričeče, pa jih hote opušča, ker delat po ukazu ljudi, ki od tega imajo "politične" koristi.
____________________
kdo pa so pogovarja o letih 90, 91, 92???

tukaj je govora o transportih orožja po koncu osamosvojitvene vojne, do samega leta 1994 in maribora.

a's mal falu?

07. marec 2011, ob 16:07:21
koperan

Lahko je novinarju danes pisati in listati po nekih knjigah, ki nič ne dokazujejo, razen izmišljotine piscev. Me zanima, kaj bi Karba počel leta 90, če bi bil na mestu JJ, kjer so švigale vsepovsod krogle iz tankov, ko je bil vprašljiv izhod iz tistega stanja in obstoj Slovenije. Verjetno bi se pogreznil kot noj v zemljo. To je še bolj verjetno, saj ni bil še niti v plenicah, pa se obnaša, kot, da je takrat osebno sodeloval.Ima veliko bolj perečih gospodarskih in političnih negativnih dogajanj, ki so kričeče, pa jih hote opušča, ker delat po ukazu ljudi, ki od tega imajo "politične" koristi.

07. marec 2011, ob 15:56:04
koperan

Ne morem verjeti, da Delovi komentatorji ne morejo iz svoje kože. Kaj sploh bi pisali, če ne bi vsakodnevno napihovali dejanja JJ.Vedno dodajajo svoj piskar k mišljenju, da je JJ kriv. Zvečijo že pogrizene orožarske jezike, ki bi morala biti že davno ad-akta. Pobirajo razne izjave, ki ne držijo vode, ki so le plod novinarske domišljije do ljudi, ki jih ne marajo. Kaj imajo od tega? Verjetno s tem si slabo uslugo delajo pri nakladi svojega časopisa, ker ni niti "neodvisen", še manj verodostojen

07. marec 2011, ob 15:31:51
Neznan

Ko slišim za orožje, se primem za - tipkovnico!


Vladimir Gajšek, intelyway.com

07. marec 2011, ob 14:53:23
Neznan

Pridem domov iz Helsinkov, kjer smo se na političnem vrhu EU ukvarjali z dejanskimi problemi, in najdem v pregledih medijskih objav vrsto novih oz. ponovljenih obtožb s strani različnih zakrinkanih in razkrinkanih oseb na temo trgovine z orožjem. Zanimivo, da so med njimi naenkrat najglasnejši tisti, ki so bili sami zaloteni pri protizakonitem trgovanju (nekateri takorekoč z rokami v prešvercanih kontejnerjih z orožjem).

Spet laž...kot da mu Brejc ni poročal takoj po koncu oddaje na INFO TV!

07. marec 2011, ob 14:48:41
Neznan

Silvo, tudi tvoj nekdanji šef Miha je zadnjič izjavil na INFO TV, da si bil za te stvari obsojen. In šele Karba mu je nato povedal, da ste bili vsi oproščeni. Torej je možakar Miha globoko v igri, kajneda!!??

07. marec 2011, ob 14:35:08
upokojenka

Ja česa se pa bojite, da tako vstrajno brišete komentarje ????????????????????

07. marec 2011, ob 11:01:47
Jett Rink

No,pa še enkrat,podpirate in servirate javnosti laži udbovskih barab.

07. marec 2011, ob 09:48:08
Sirijus

dario
06. marec 2011 ob 22:40:22
orožje za Hrvate in Bosance je prihajalo iz določenih virov, ki jih je obvladoval MORS. Naenkrat pa se je na mariborskem letališču znašlo orožje, ki ga ni nihče naročil, ne balkanci ne MORS. Kdo ga je naročil, za koga je bilo, zakaj sta Kučan in Drnovšek potlačila primer? Zakaj ni bil procesiran JJ? Vsak naj si sam odgovori. Meni se ponuja odgovor: MORS je imel orožje, stara struktura pa ne.
*******
Vse to je bilo "dokazano" na mariborskem procesu, ki je bil podoben procesom po letu 1945, vsaj kar se tiče obtoževalca. Kot zatrjuje Komar so uporabili ponarejene dokumente in preparirane priče, ki jim ni uspeli dokazati "kontrarevolucijo". Vse žrtve, ki so bile zlorabljene za dokazovanje le te, so bile oproščene, oziroma je izrečena sodba nedolžen x4. Seveda to za njega ne velja in še naprej blati oproščene.
Spodnji zapis, ki ga neotesani dežurni obrekovalec prepisuje s strani ki je najbolj podobna propagandi nekdanjega sistema, je jasno razvidna manipulacija z javnostjo. Noben ne obtožuje Janšo za oboroževanje Slovenije do 22. maja 1992. Janšo se "preganja" za poznejše trgovanje. To pa nima kritja demokratično izvoljenih predstavnikov RS. Če pa je bilo, bi bilo dobro , da navedejo, na podlagi katere odločitve legalnih organov oblasti, je bila izvedena. Od zgoraj navedenega datuma smo bili člani OZN, ki je razglasila embargo na trgovanje z orožjem na Balkanu. Problem z Janšo niti ni toliko v tem, saj je za pomoč napadenim v balkanski vojni imel tiho sohlasje celotne politike, saj je bilo to za nas strateškega pomena. Problem je v tem, da je pri tej humani gesti prišlo do zlorab. To potrjuje vse več akterjev te trgovine. Tako naj bi se pomoč sprevrgla v vojno dobičkarstvo, kar je z moralnega vidika in tudi z vidika posledic na meddržavne odnose v povojnem obdobju z novonastalimi državami nesprejemljivo.

Spodnji zapis je tipični način odgovarjanja Janše na zastavljena vprašanja, ki se sedaj v javnosti pojavljajo. Janša je vprašan po jabolkah, odgovarja pa o hruškah.

07. marec 2011, ob 08:29:13
upokojenka

Se strinjam; iz katere garaže je pa tale "Bulmastif"?

07. marec 2011, ob 08:12:26
Murray

Predsednik SDS Janez Janša se je na spletni strani SDS.SI odzval na obtožbe s strani različnih "zakrinkanih in razkrinkanih oseb" na temo trgovine z orožjem, v času, ko se je mudil v Helsinkih na političnem vrhu EU.

Pridem domov iz Helsinkov, kjer smo se na političnem vrhu EU ukvarjali z dejanskimi problemi, in najdem v pregledih medijskih objav vrsto novih oz. ponovljenih obtožb s strani različnih zakrinkanih in razkrinkanih oseb na temo trgovine z orožjem. Zanimivo, da so med njimi naenkrat najglasnejši tisti, ki so bili sami zaloteni pri protizakonitem trgovanju (nekateri takorekoč z rokami v prešvercanih kontejnerjih z orožjem).

Moj odgovor na te obtožbe:
»Nikoli nisem bil prejemnik kakršnekoli gotovine od trgovine z orožjem niti kakršnekoli podkupnine v kakršnikoli obliki.«

Oborožitev razorožene Slovenije v letih 1990-1992 je bila moja odgovornost, naložena z odločitvijo demokratično izvoljene slovenske skupščine maja 1990. Vzpostavitev mirnodobnega obrambnega sistema po dobljeni vojni za Slovenijo prav tako. Tudi pomoč sosednji državi je bila v varnostnem interesu Slovenije ter potrjena na pristojnih organih. Vsi postopki, ki smo jih pri tem izvedli, so bili legitimni in zakoniti. Tudi menjava in odprodaja viškov opreme iz zavzetih skladišč JLA, ki je omogočila nakup novih sredstev za slovenski obrambni sistem. Zaradi embarga na uvoz orožja, ki je favoriziral agresorja (JLA), teh sredstev ni bilo mogoče kupiti z javnimi razpisi ali neposredno od posameznih držav.

Veliko ljudi, znanih in neznanih, je veliko tvegalo, da smo bili uspešni. Današnje obtoževanje posameznikov brez podlage in brez dokazov je ob 20. obletnici osamosvojitve in vojne za Slovenijo še posebej nizkotno. Kar štiri leta, od leta 1993 do leta 1997, so se politično posebej motivirani preiskovalci zaganjali v to temo. Preiskali so vse in zaslišali na desetine ljudi. Če so bili proti komerkoli podani utemeljeni sumi kakršnekoli zlorabe, so bili pristojni dolžni na licu mesta ukrepati s pravnimi sredstvi.

Aktualna gonja, motivirana z obupnim poskusom odvrniti pozornost proč od rastoče brezposelnosti in katastrofalnega upravljanja z državo, ne bo rešila niti države niti aktualne vlade. S politično propagando in medijskimi monopoli je sicer mogoče blatiti politične tekmece, ni pa mogoče s temi sredstvi reševati nakopičenih gospodarskih in socialnih problemov. Ker aktualna vlada in njeno politično zaledje svoje moči posveča predvsem prvemu, Slovenija vse bolj zaostaja.

Janez Janša

07. marec 2011, ob 06:38:56
@lpino

Ogledalo vašega idola:
(povzetek komentarja o JJ)

Tistega dne, ko je v Velikovcu odjeknila eksplozija, je bila Janez Ivan Janša star 21 let in en dan.Bilj je perspektiven študent obramboslovja in perspektiven funkcionar občinske organizacije Zveze Socialističnbe Mladine v Grosupljem.
Prvo službo je leta 1982, takoj po diplomi, dobil na republiškem sekretariatu za ljudsko obrambo, ki ga je vodil Martin Košir, v sedemdesetih letih, prvi človek UDBE.
Prvo pomembno politično funkcijo je dobil istega leta, ko je postal član predsedstva RK ZSMS in predsednik komisije za splošni ljudski odpor in družbeno samozaščito.
Mladinec, ki je zvest član Zveze Komunistov postal pri 17 letih, je bil na dobri poti, da postane videm član nomenklature, a ga ta ni sprejela. Njegova, perspektivna kariera se je končala takrat,ko je, navdahnjen z Leninom, da ljudska obramba ni dovolj ljudska in da ima delavski razred pri obrambi premalo besede. Zaradi RADIKALNO LEVIČARSKE KRITIKE SISTEMA, splošne ljudske obrambe, JE BIL IZKLJUČEN IZ PARTIJE,in odstranjen iz kadidatne liste v ZSMS.
Ko se je vrnil v službo, na sekretariat za ljudsko obrambo, so ga vrgli na cesto,ker ni ubogal navodila, naj preneha z objavljanjem ultra levičarskih člankov.

07. marec 2011, ob 05:55:14
darmar

orožje za Hrvate in Bosance je prihajalo iz določenih virov, ki jih je obvladoval MORS. Naenkrat pa se je na mariborskem letališču znašlo orožje, ki ga ni nihče naročil, ne balkanci ne MORS. Kdo ga je naročil, za koga je bilo, zakaj sta Kučan in Drnovšek potlačila primer? Zakaj ni bil procesiran JJ? Vsak naj si sam odgovori. Meni se ponuja odgovor: MORS je imel orožje, stara struktura pa ne.

06. marec 2011, ob 22:40:22
Neznan

Bine, ko se bo bodo ljudje odločili, da motorne žage uporabijo še za kaj drugega, kot je njihov osnovni namen, pri splošnem kršenju človekovih pravic, ki jih izvajajo gospodje tovariši, se to lahko zgodi kmalu, bodo stvari postale vsaj približno resne.

Pravzaprav me čudi, da se še niso.

06. marec 2011, ob 22:11:11
Neznan

xx
6. marec 2011, ob 21:40:18
. . .
Ker našo prelepo deželo vse bolj prerašča in zarašča nadležno in nekoristno pritlikavo grmičevje, bi kazalo na zalogo za čiščenje tega nabaviti večje količine motornih žag. Iztok Mlakar ima v eni svoji pesmi zelo dober nasvet.

06. marec 2011, ob 21:50:32
Neznan

xx
6. marec 2011, ob 21:40:18
. . .
Saj ne mislim na komarja. Insekta klofneš, pa špricne kar je požrl.
Jaz globoko razmišljam o preroških besedah in mislih naših državotvornih voditeljev iz pridige Tacen 1988

06. marec 2011, ob 21:45:08
Neznan

Silvo Komar:
Evidenčna št. v udba.net: 439326
. . .
Ima na progasti srajci in na podlahti tudi že to številko?

06. marec 2011, ob 21:40:31
Neznan

Bine, o Komarju ni vredno izgubljati besed, je le eden od tistih, ki opravljajo svojo partijsko nalogo. Vsak dan se bo pojavil še kakšen, eden bolj verodostojen od drugega.

06. marec 2011, ob 21:40:18
Neznan

A se ni tale bivši večno nekaj šlepal?
Ko je spoznal (bolj pozno), da ta mlade zares delajo državo, se je prišlepal po dveh letih, ko je bil še z vsemi tacami in Tacni proti.
Pol so ta mladi, ker je on vrgel puške v koruzo (izročil JLA), pričeli z nakupi orožja, se je pa zopet prišlepal zraven.
Sedaj, ko se gremo biti ali ne biti, se ves čas s svojimi butci šlepa zraven, ker lahko še naprej lovi v motnem in pobira še zadnje hrbtno plavajoče ribe.

Če je treba se tudi pri nekoč oporečnih razumnikih šlepa in ustavlja desnico.

Skratka ŠLEPER VELIKOSTI SAMOKOLNICE.
Ravno dovolj velik za napoto in ravno prav neuporaben za kakšno korist svojemu ljudstvu.

06. marec 2011, ob 21:29:28
Neznan

Dr, Nabi Ritko, če že govoriš o ropanju slovenskega ljudstva po osamosvojitvi, ga je izvedla komunajzarska sodrga, ki je pokradla nekdanjo družbeno lastnino, ljudi pometala na cesto, denar pa prenesla na račune v tujini.

06. marec 2011, ob 21:15:57
Neznan

Dr.Nabritko Kekec
6. marec 2011, ob 21:05:57
Torej hlapci Janeza Janše, Miha Brejca, Dimitrija Rupla
. . .
Poslušajte Božje besede na pustno nedeljo po 23 letih. Kot bi se čas ustavil.
Bog in resnica sta večna.

Tacen 1988:
> > In potem je predsednik Centralnega komiteja (Milan Kučan) dejal naslednje:
> >"Na koncu se čuti nekaj slovenskih pisateljev in njim pridruženih članov pristojnih za to, da napišejo novo ustavo. Tu gre za tipično meščansko ustavo, ki je slabša od Čosićeve, kajti Ćosićeva je sicer meščanska, ampak ostaja vsaj z eno nogo znotraj socializma in znotraj Jugoslavije. Ti naši pa ne govorijo niti o Jugoslaviji, niti o socializmu, niti o osvobodilni fronti. Ampak govorijo o naravni pravici slovenskega naroda, da se, izhajajoč iz neodtuljivih pravic človeka, naredijo družbo po svoji oziroma po Bučarjevi meri." In potem nadaljuje: "Mi pravzaprav politične kulture nimamo in če se to fašistoidno maniro, ki se kaže skozi omenjeno pisanje, skozi topotanje na javnih tribunah v Cankarjevem centru - če tega ne bomo obrzdali, se lahko zgodi, kar se je zgodilo v Nemčiji leta 1931." Potem je sekretar za notranje zadeve (Ertl) zaključil sestanek z naslednjimi stavki: "Mislim, da je po tem nastopu v bistvu razložen program slovenskih komunistov kako situacijo reševati. Tovariš predsednik, ker smo to snemali te prosimo za dovoljenje, da magnetogram pošljemo za osebno rabo vsem tu prisotnim, ker si gotovo niso uspeli vsega zapisati."

06. marec 2011, ob 21:15:56
Variatio delectat

Retrogradni! Kaj si s spodnjim tekstom želel povedati? Ne veš, ne. Kaj bi odgovoril, če bi te kdo vprašal, kaj pomeni eksplozija na javnem mestu? Ali pa na vprašanje, kaj je bil potem šele Košir, če je bojda inkriminiran že en navaden priden študij nekega obramboslovca? Morda si bil ti v teh letih resnični nasprotnik sistema? Ne, da ti človek ne bi mogel verjeti, gre le za eno podrobnost. Resnični nasprotniki sistema v tako mladih letih so bili le dveh vrst: Ali so se ukvarjali z raznoraznim prestopništvom oz. kriminalom in tako prišla v konflikt s modrimi uniformami; ali pa niso bili dovolj intelektualno zreli in so zaradi nedojemanja prišli v konflikt. Kaj si bil ti, če se posmehuješ Janši? Večina je v teh zgodnjih letih verjela, ker je režim porabil milijone za ustrezno prorežimsko delo tako v šolah kot v družbi na splošno in je bil pri tem uspešen. Toda pri 30 in več letih vztrajati na takšni poziciji, je pa seveda nekaj drugega. Tam pa je moralna izprijenost nedvoumna. Ti jo lepiš adolescentom, zato je jasno vse.

06. marec 2011, ob 21:15:46
sofia

Da je Karba v resnici KURBA (kot so pravilno ugotavljali že mnogi komentatorji), si poglejte tule:

http://www.politikis.si/?p=17367

Splača se pogledati dokumente finskih kriminalistov, ki kažejo, kaj je Karba počel na Finskem.

Potem pa prebrati še Karbov članek v Delu:

http://www.delo.si/clanek/93235


Odlomek iz Karbovega članka:

Helsinki - »Glavno smer preiskave imamo od vsega začetka. Posamezni deli nam manjkajo, to je res, vendar z vso gotovostjo in prepričanjem lahko povemo, da zadeve so bile sporne. Da je denar 'stekel'. O tem imamo ogromno podatkov,« je odločno povedal finski kriminalist Kaj Erik Björkqvist na naše vprašanje, ali v tem trenutku oziroma v tej fazi preiskave razpolaga z dovolj gradiva, da lahko z gotovostjo reče, da se je denar iz finskega nacionalnega podjetja Patria ob nakupu tamkajšnjih osemkolesnikov stekel v našo nekdanjo največjo koalicijsko stranko SDS. Na to vprašanje je resno in izrecno odgovoril: »Da.« In zakaj bi Patria pošiljala denar v SDS? Čisto preprosto: Finci so hoteli - in so - prodati svoj produkt, pravi kriminalist. In zakaj bi v SDS denar sprejeli? »Predstavljajte si nekoga, ki si močno želi priti na oblast. Za to, da na oblast tudi pride, bo dal vse. Razmišljajte malo o tem in jasno vam bo,« se je oglasil Björkqvistov sodelavec.

Res je sramota za vso Slovenijo, da je ena "novinarskih zvezd" vodilnega dnevnika v Sloveniji kurba Karba.
----
neznan
Kar je poštenjakinja modra manca pozabila preplonkati:

Spoštovani!

Če je dokument, ki ste ga ekskluzivno objavili na vašem portalu verodostojen – odgovornost za to prepuščam vam -, potem naj k že zapisanemu dodam tole:

1. Res je, pri finskih kriminalistih kot vodilnih v zadevi Patria sem preverjal določene dokumente, kar sem razložil že v svojem tekstu, ki ga objavljate tudi vi.

2. Moj obisk ni bil plod nekega teženja, ali kako ste že zapisali, temveč je bil posledica razgovora med finskim kriminalistom in mano, ki se je zgodil en teden pred mojim obiskom Helsinkov. In ne drži, da bi mi bil moj sogovornik takrat predlagal, naj zadevo preverim pri slovenski policiji. Ravno obratno: ko sva bila v debati pri teh dokumentih, katerih morebitno povezavo z zadevo sem utemeljeval na datumih (februar 2007 je bil mesec, ko je Patria nakazala večino denarja svojim zunanjim “sodelavcem”), me je sogovornik poprosil, če mu zadeve lahko opošljem preko faksa. Bilo jih je preveč in predlagal sem, da dokumente odnesem preverat na slovensko policijo, ta bo pa zadevo zaradi mednarodnega sodelovanja itak posredovala tudi na Finsko. “Do you trust them?” je sledilo iz druge strani slušalke. Zmenila sva se, da pridem na Finsko, kamor sta me na letališče prišla iskat sogovornik in njegov sodelavec.

3. Policija vedno zapiše reči, ki jih je od koga slišala. To je normalni postopek. Ne zapiše pa stvari, ki jih je nekdo slišal od njih.

4. Ko nekdo opravi “gladko izmišljotino”, opravi posel brez kakršnegakoli potu in brez pogovora s kom. V tem primeru ni bilo tako. Tekst z naslovom “Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS” ni izmišljotina in to govorim vse odtlej, ko je finski kriminalist obrnil ploščo. Jasno, nadrejene se posluša, za to pa so, kajne!

Z lepimi pozdravi

Dejan Karba
----
Sofia
"Bilo jih je preveč in predlagal sem, da dokumente odnesem preverat na slovensko policijo, ta bo pa zadevo zaradi mednarodnega sodelovanja itak posredovala tudi na Finsko. “Do you trust them?” je sledilo iz druge strani slušalke. Zmenila sva se, da pridem na Finsko, kamor sta me na letališče prišla iskat sogovornik in njegov sodelavec."

1. Karba je ovajal na Finskem.
2. Karba ne zaupa slovenski policiji.
3. Karbo so črno na belem na laž postavili finski kriminalisti.
-----
neznan

1. Karba je kot raziskovalni novinar preverjal svoje informacije iz že pridobljenih dokumentov na Finskem - da bi bila javnost in modra manca lahko korektno obveščena.
2. Finski kriminalist ni zaupal slovenski policiji.
3. karba je neprofesionalno prekršil dogovor s finskim kriminalistom in objavil njegove navedbe brez njegovega dovoljenja oz. proti njegovi volji, zato ga je finski kriminalist javno nasadil
--------------

Sofia
1. "Karba je kot raziskovalni novinar preverjal svoje informacije"
To ni res. Karba je na Finsko nesel neke "dokaze", o katerih Finci niso vedeli nič. Preberi finski dokument.
Ne vem, zakaj vpletaš neko modro Manco. Jaz poznam samo eno Manco, sošolko iz gimnazije. Gotovo nimaš v mislih nje.
2. “Do you trust them?” je sledilo iz druge strani slušalke. Zmenila sva se, da pridem na Finsko. / A ni jasno iz tega, da Karba ne zaupa naši policiji? Zakaj je sploh nesel papirje na Finsko? Sramota.
3. Karba se je zlagal finskim kriminalistom in Slovencem. Zakaj bi človeku, ki dokazano laže, sploh kaj verjeli?
-------
neznan
Pod linkom http://www.politikis.si/?p=17367 si pustila svoj kakec kot Manca in če praviš, da nisi, lažeš. In zakaj bi človeku, ki dokazano laže, sploh kaj verjeli?
-----
Sofia

Tvoje jasnovidske sposobnosti so te izneverile. Jaz nisem Manca iz politikisa in jaz ne lažem.

-------
neznan

O, pa si. Ti ti lažnjiva kljukica! Lažeš kot pes teče in zakaj bi človeku, ki dokazano laže, sploh kaj verjeli?
-----
Sofia
Dokaži mi katerokoli mojo laž.
------
neznan

Izdajata te besedišče in slog, politična orientacija je le še češnja na torti, ki potrjuje identičnost avtorjev obeh besedil z, recimo, 99-procentno verjetnostjo.

Za "sofia 04. marec 2011 ob 20:32:14" enaka analiza pokaže, da tega nisi napisala ti.

Res ne vem, zakaj ti je bilo treba lagati. Laž umaže dušo za vedno, veš. In zakaj bi človeku, ki dokazano laže, sploh še kdaj kaj verjeli?
----
Sofia
Šele zdaj sem šla pogledat tisti prispevek Mance.
Zelo čustveno je napisan, jaz ne pišem tako. Uporablja pa nekatere izraze, ki jih tudi jaz npr, "naši",tudi besede umotvor, beda, crkujejo sem jaz gotovo že kdaj napisala.

Vendar tisti komentar ni moj. Če bi bil tako značilno v mojem stilu napisan (pa ni) ne vem, zakaj ga ne bi priznala za svojega. Pač ni moj.

Vidim pa, kako si "naši" zlahka izmišljujete stvari, in kako zlahka druge ozmerjate z lažnivci, brez slehernih dokazov.

Še to: Politikisa sploh ne berem, na njihovo stran sem prišla preko Reporterja. Na Politikusu nisem še nikoli nič komentirala.

06. marec 2011, ob 21:13:48
Demidzen

komunisti folk vas je odkvital. z rudarsko lopato lahko sipate lazi pa ni vec dovolj. laznivec karba natakni si se rdec nos in larfo. stosi so drugac ok.

06. marec 2011, ob 21:11:26
Dr.Črtomirko Strenirko

Kako da ne?
Oropali so nas, slovensko ljudstvo in pobili za en avtobus nedolžnih vojakov na služenju vojaškega roka v JLA.

Roparji in morilci, dobro si jih označil.

06. marec 2011, ob 21:10:27
Neznan

Malo starejših, ti ti trije nisi nikogar ubili in oropali.

06. marec 2011, ob 21:08:48
Dr.Črtomirko Strenirko

Torej hlapci Janeza Janše, Miha Brejca, Dimitrija Rupla .................................................................................................................................

06. marec 2011, ob 21:05:57
Neznan

Dr, Nabi Ritko, udbovci niso bili nikoli liberalci, ampak hlapci komunističnih roparjev in morilcev.

06. marec 2011, ob 21:00:01
Dr.Črtomirko Strenirko

Ne dvakrat prekrižani, to je liberalna kanonada proti janševiškim komunajzarjem z JJ na čelu.

06. marec 2011, ob 20:57:22
Neznan

Tale komunajzarska kanonada proti Janši in prustituiranje Karbe pa že presega vse meje. Očitno je Delo postalo glasilo vse udbovske sodrge na Slovenskem.

06. marec 2011, ob 20:49:50
@lpino

Ogledalo vašega idola:
(povzetek komentarja o JJ)

Tistega dne, ko je v Velikovcu odjeknila eksplozija, je bila Janez Ivan Janša star 21 let in en dan.Bilj je perspektiven študent obramboslovja in perspektiven funkcionar občinske organizacije Zveze Socialističnbe Mladine v Grosupljem.
Prvo službo je leta 1982, takoj po diplomi, dobil na republiškem sekretariatu za ljudsko obrambo, ki ga je vodil Martin Košir, v sedemdesetih letih, prvi človek UDBE.
Prvo pomembno politično funkcijo je dobil istega leta, ko je postal član predsedstva RK ZSMS in predsednik komisije za splošni ljudski odpor in družbeno samozaščito.
Mladinec, ki je zvest član Zveze Komunistov postal pri 17 letih, je bil na dobri poti, da postane videm član nomenklature, a ga ta ni sprejela. Njegova, perspektivna kariera se je končala takrat,ko je, navdahnjen z Leninom, da ljudska obramba ni dovolj ljudska in da ima delavski razred pri obrambi premalo besede. Zaradi RADIKALNO LEVIČARSKE KRITIKE SISTEMA, splošne ljudske obrambe, JE BIL IZKLJUČEN IZ PARTIJE,in odstranjen iz kadidatne liste v ZSMS.
Ko se je vrnil v službo, na sekretariat za ljudsko obrambo, so ga vrgli na cesto,ker ni ubogal navodila, naj preneha z obkjavljanjem ultra levičarskih člankov.

06. marec 2011, ob 20:40:40
Kokaina Kresal

Tale Komar je pa res neverjeten.

Na sodišču se je branil z molkom, tukaj se pa razpriča na veliko. Samo najbolj naivni mu lahko verjamejo.

Nekje drugje je pa tudi rekel, da če bi šlo to orožje naprej, bi šlo za oborožitev Srebrenice. Kako to, da on s tem ni imel nič, ko pa je vedel za končnega naročnika, ne samo v katero državo gre, ampak tudi za katero vojaško enoto. To so ponavadi vedeli samo tisti, ki so se menili neposredno s kupcem.

06. marec 2011, ob 20:28:15
Neznan

Dr.Nabritko Kekec
06. marec 2011 ob 19:33:06
BiNe, Dr.Zagožen in Dr.Brejc bosta kmalu sledila črno-beli modi.
. . .
So preveč hitro zbrisali, zato povej še enkrat, zakaj je bulmastif na sliki v progasti srajci.

06. marec 2011, ob 20:19:22
zune

Ker je za njega švercal orožje.

06. marec 2011, ob 19:50:37
zune

In glej ga zlomka,tako kot je predsednik Turk šefu zločinske udbe Ertlu podelil najvišje državno odlikovanje,je pokvarjenemu udbovcu Silvu Komarju podelil najvišje državno odlikovanje takratni predsednik Milan Kučan.

06. marec 2011, ob 19:49:35
Neznan

Dr.Nabritko Kekec
6. marec 2011, ob 19:33:06
. . .
Sanjaš že 30 let.
LP tudi od Otta.

06. marec 2011, ob 19:36:36
Dr.Črtomirko Strenirko

Imaš prav BiNe, Dr.Zagožen in Dr.Brejc bosta kmalu sledila črno-beli modi.

06. marec 2011, ob 19:33:06
Neznan

Dr.Nabritko Kekec
6. marec 2011, ob 19:24:06
. . .
Kaj je Dr.Ekec? Si jo pomeril. Če ti je bila tesna, bo čez mesec dni za dva doktorata.

06. marec 2011, ob 19:26:24
Neznan

Tale na sliki me zelo zelo spominja na generala Mladiča, ki je pred akcijo v Srebrenici s podobno mrkim obrazom in kretnjo roke pokazal, kako in kaj.

06. marec 2011, ob 19:24:09
Dr.Črtomirko Strenirko

Vidiš BiNe, pri nas smo pa gledali Janšo v črno-beli črtasti obleki. Škoda ker je bil samo pust.

A realnost ni več daleč.

06. marec 2011, ob 19:24:06
Neznan

Verjetno na koruzi.

06. marec 2011, ob 19:22:23
Neznan

Dober večer in upam, da ste lepo preživeli današnjo pustno nedeljo, uradni državni praznik našega parlamenta.

Na neki maškeradi so imeli napis nove slovenske himne Stranke Delavcev Slovenije (SDS)
"Hopsasa, drajsasa, pustna nedelja,
lan' smo bli krofov sit, LETOS PA ZELJA."

Kje sta preživela pustno rajanje prva Slovenca, Katarina in njena pizdočivka, nimamo podatkov.

06. marec 2011, ob 19:16:03
kvaternik

Tale vaš KARBA-oprostite DELO-časopis ,vas na veliko farba -izgubili boste -bralcev naklado.Najslabši je upnik, falirani ,župnik-KARBA.

06. marec 2011, ob 18:59:18
kvaternik

Ta gonja proti JANŠI še ne videna v SLOVENIJI-,samo dokazuje da je JANŠA, prva osebnost SLOVENIJE-.

06. marec 2011, ob 18:52:06
zune

Delan Karba, katerega zanikrnega udbovca pa boš pripeljal jutri?
A tudi tebi to početje ne preseda?
Na kakšnem nivoju pa je pristalo Delo?

06. marec 2011, ob 18:01:08
Murray

..pa še nekaj Sirijus.
Ne delaj se velikega do mene. Velik boš toliko kot ti dovolim?
A ti je razumljivo?

06. marec 2011, ob 18:00:06
Murray

No, pa si le zadovoljen in zadovoljen.
Le zakaj si postavil vprašanje, če si vedel, kakšni so tvoji levaki.
Sicer pa nisi prav izviren.
A se spomniš, ko si bil še mulc, si se prepiral:
- ti si osel!,
- ne, to si ti, kaj pa sem jaz?
- osel!
- ne, to si ti, kaj pa sem jaz?

Izgleda, da ti je moja opazka o navijanju ušes všeč, da si jo ponovil in jo namenil meni.
A te to ne spominja na "BOB" ?

06. marec 2011, ob 17:58:31
Sirijus

Murray
06. marec 2011 ob 15:54:54
Cepec, zarukani!
Kako že rečemo osebi, ki brez dokazov obtožuje druge in celo sodeluje v "zlaganju" dokazov?
Odgovoril sem ti:
Torej odgovor: RDEČA GOLAZEN!
Res pa je, ko pujsku naviješ ušesa, začne cviliti. Le cvili, nikomur se ne smiliš.

Zakaj mi je ta stil že poznan???
Kolikokrat si že spremenil nik????

Zakaj imam občutek, da si na stopnji razvoja govoreče are, ki venomer znava ponavlja iste žaljivke. Tvoji komentarji odražajo veliko »bogastvo« duha.
Le tako naprej, Janša ma take rad. Ali pa tudi ne. Trditi, da je ON rdeča golazen je le malo prehuda (kdo je že ponarejal dokaze????)
............................
Odgovoril sem ti:

……………………………………..
Sirijus

--------------------------------

Res pa je, ko pujsku naviješ ušesa, začne cviliti. Le cvili, nikomur se ne smiliš.

06. marec 2011, ob 17:47:12
hrastsp

Res je komentar,kar ste napisali.Še veliko več se ve.Samo določeni mislijo,da to ni pomembno kar ste napisali.Pa je še kako,ker je bilo takrat zelo nevarno.
Vsa čast pokojnemu g.Drnovšku.Bil je avtoriteta in mu nekateri ne sežejo do
gležnja.Pa če prav si mislijo drugače.
Vedno bolj me prepričuje dejstvo,da smo se pravilno odločili ko smo ga izbirali za Beograd. Rekli smo Bulc ni pravi,ker je človek na nož.Drnovška bomo ibrali on je primeren za to funkcijo. Pravilna odločitev trdim še danes.

Me zanima koliko je njih,ki se zapeljejo do njegovega groba in prižgejo
svečo ter se mu počastijo v zahvalo.

Zgodovinske so njegove izjave.Saj se boste pobili za moje mesto.

06. marec 2011, ob 17:16:30
zmajček49

Zanimivo. Lažejo, ponarejajo, kradejo, goljufajo itd. Zakaj pa lumpi ne ponaredijo: zlata, diamantov, zemeljskega plina, nafte, denarja itd. In mi se pustimo tem “zelo pametnim” ljudem vleči za nos. No treba po domače in to dobro.

06. marec 2011, ob 16:46:14
janezblair

Težka bo pot do resnice, dokler jo prikazujejo bivši komunajzarji oziroma bivši komunistični funkcionarji od Janeza Janše pa do nekdanje sekretarke ZK na sodišču gospe Barbare Brezigar. Komunizem v srcu za ceno laži! Le kdaj se bo Slovenija odrešila te desničarsko komunajzarske navlake? Bo pa lepa Rosvita milostno gostila njej ljubega Janezka in mu s svojimi poželjivimi pogledi dala prostor v etru, da trosi svoje laži!!!

06. marec 2011, ob 16:33:28
Murray

zune
06. marec 2011 ob 14:44:50 prijavljen kot neprimeren komentar
Telebajsek Sirius,
govorim o tem, da je(si) udbovec Komar mariborsko orožje švercal za Kučana, ne za Slovenijo.

.................

In to je dejstvo.

06. marec 2011, ob 15:56:42
Murray

Murray
06. marec 2011 ob 15:02:35 prijavi kot neprimeren komentar
Sirijus
06. marec 2011 ob 13:36:25

Cepec, zarukani! Ti si postavil retorično vprašanje in jaz sem ti odgovoril. In kaj se sedaj pizdiš?


Sirijus
06. marec 2011 ob 11:01:00 prijavi kot neprimeren komentar
Kako že rečemo osebi, ki brez dokazov obtožuje druge in celo sodeluje v "zlaganju" dokazov?

............................
Odgovoril sem ti:

To pa res ni resno vprašanje. Že prvošolci vedo, da ste udbovci, sdvejevci in partijski špiclji, širili laži in podtikali.
Torej odgovor: RDEČA GOLAZEN!

……………………………………..
--------------------------------

Res pa je, ko pujsku naviješ ušesa, začne cviliti. Le cvili, nikomur se ne smiliš.

06. marec 2011, ob 15:54:54
Sirijus

zune
Sirius, torej ne zanikaš, da je Komar z orožjem na mariborskem letališču trgoval za Kučana?
****
Ti očitno rabiš prevajalca, ki tudi zelo lepo riše.

06. marec 2011, ob 15:38:17
Delolo

Spoštovani Sirijus !
opravičujem se, da sem vas danes po nemarnem in neupravičeno v dveh svojih "prispevkih" uvrstil na prvo mesto v niz nekateri osebkov iz tega foruma, kamor nikakor ne spadate. Prosim sprrejmite moje sporočilo. AAK

06. marec 2011, ob 15:28:25
zune

Sirius, torej ne zanikaš, da je Komar z orožjem na mariborskem letališču trgoval za Kučana?

06. marec 2011, ob 15:25:05
Sirijus

zune
06. marec 2011 ob 14:44:50
Telebajsek Sirius,
govorim o tem, da je(si) udbovec Komar mariborsko orožje švercal za Kučana, ne za Slovenijo.
*****
Janša je trdil, da je bil lastnik orožja Komar, da naj bi to orožje bilo namenjeno za "revolucijo". Na sodišču je ponudil "dokaze" in kot vedno pogorel.
Torej, ko gre za obtoževanja Janše in njegovo "besedo" ne zadostuje niti odločitev sodišča, da je lagal, oziroma mu ni uspelo dokazati zatrjevanja, kljub pričanju zvestih sodelavcev Zagožna in Črnkoviča, ko pa gre za orožarsko dogajanje okoli Janše zadostuje zgolj dejstvo, da proti njemu ni uveden noben kazenski postopek. V enem slučaju je dejstvo, da vpleteni ni bil obsojen v postopku proti njemu, ne pomeni nič, v drugem slučaju, ko gre za Janšo pa zdaostuje zgolj dejstvo, da proti njemu ni bil uveden neben postopek , kljub številnim pričanjem, ki postavljajo Janšo na laž.
Desna merila so, predvsem, zavezana "pravičnosti in resnici".
Ko zatrjuješ, da je Komar trgoval za Kučana, pozabljaš navesti, da so "pravi" trgovci trgovali za Slovenijo in si pri tem malo dopolnili žepe. Ljubezen do domovine je neizmerna, ali pa tudi ne.

O Telebajskih pa naj raje odločijo bralci, čeprav ne dvomim, da si strokovnjak za njih.

06. marec 2011, ob 15:03:50
zune

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

06. marec 2011, ob 14:44:50
Sirijus

zune
06. marec 2011 ob 14:07:17
"Pred prihodom na VIS sem bil izvršni sekretar v centralnem komiteju zveze komunistov Slovenije,"
---------------------------------------------------------------------------

Tudi to dejstvo pove veliko o Silvu Komarju.
Delo vsak dan privleče na plan enega kriminalca, psihopata ali udbovca, kot je Silvo Komar, ki laže in ponavlja stvari, za katere nima prav nobenih dokazov.
Komarja prav noben ni obtoževal, da je mariborsko orožje prekupčeval na lastno pest ali, da je celo pripravljal državni udar.Te neumne trditve so isti dodali zato, da bi argumentirane trdirve,kot so: "Komar je organiziral in pokrival prekupčevanje orožje mimo za to pristojnih državnih institucij, po naročilu Milana Kučana" postale manj verodostojne.
Podobno so tudi danes Janši pripisali ponarejanje dokumentov, čeprav so pomotoma ali namerno pravim dokumentom dodali še nekaj dokumentov, ki tam ne spadajo in s tem v nečemer ne spodbijajo dejstva, da je bil Danilo Turk o bombnih napadih udbe obveščan.
******
Še vedno ponavljaš mantro, ki je blamirala SDS in jo vsak normalno razmišljajoči obsoja, tudi Virant (končno).
Trgovina z orožjem po 22.5.1992 je bila ilegalno početje z obvodnim dovoljenjem SLO politike. Ker pa je takrat veljal embarogo OZN le ta ni mogla biti legalna. Zato se je politika izmislila obvod v odločanju o tem in trgovini je odločal takratni Svet za nacionalno varnost. Izvajalo pa je MORS. Kakšne kompetence pri takih odločitvah je imel ta svet??? Dejansko nobenih. Svet je bil posvetovalni organ. O tem bi lahko odločala le Vlada po pooblastilu DZ, vendar pa DZ ni mogel sprejeti odločitev, ki kršijo mednarodno prevzete obveznosti.
Torej je vsa trgovina z orožjem potekala nelegalno, s tihim pristankom politike.

Bili so časi, ko so si veliki Osamosvojitelji jemali pravico, da odločajo katera trgovina je legalna in katera ni. Dejansko pa nobena ni bila legalna, ker tudi ni mogla biti. Zato se zdi smešen konstrukt Janše o mariborskem orožju, ki ga je kot kaže izjava Komarja, poskušal dokazati s falsificiranimi dokumenti.
Pri vsem tem pa je za razne "zunete" pomembno, da je bil Komar sekretar CKZKS in niti malo pomembno, da je v predvojnem in vojnem času bil edina civilna oseba, ki je vodila obrambno koordinacijo na pokrajinski ravni, tudi ob pekrskih dogodkih.

06. marec 2011, ob 14:32:59
zune

"Pred prihodom na VIS sem bil izvršni sekretar v centralnem komiteju zveze komunistov Slovenije,"
---------------------------------------------------------------------------

Tudi to dejstvo pove veliko o Silvu Komarju.
Delo vsak dan privleče na plan enega kriminalca, psihopata ali udbovca, kot je Silvo Komar, ki laže in ponavlja stvari, za katere nima prav nobenih dokazov.
Komarja prav noben ni obtoževal, da je mariborsko orožje prekupčeval na lastno pest ali, da je celo pripravljal državni udar.Te neumne trditve so isti dodali zato, da bi argumentirane trdirve,kot so: "Komar je organiziral in pokrival prekupčevanje orožje mimo za to pristojnih državnih institucij, po naročilu Milana Kučana" postale manj verodostojne.
Podobno so tudi danes Janši pripisali ponarejanje dokumentov, čeprav so pomotoma ali namerno pravim dokumentom dodali še nekaj dokumentov, ki tam ne spadajo in s tem v nečemer ne spodbijajo dejstva, da je bil Danilo Turk o bombnih napadih udbe obveščan.

06. marec 2011, ob 14:07:17
Neznan

mijica - a ti spet prhaja !?

06. marec 2011, ob 13:57:37
Neznan

Karba - ste pa res bogi na duhu!? le kje je tale Komarček letal 20 let in s tabo se sedaj vse do potankosti spomni - ne ga srat - pa vi mislite da vam rakja še vrjame !? ja mogoče bi vam če bi bili to leto 1995 - 1996 , danes pa kar pozabi. Tako nakladanje je samo dodatno potrdilo , ki se dogaja pred vsakimi volitvami - orožarska afera - samo da tokrat razni Kučani ,Komarji, Klavore, Kacini, Mogeti in ostali mešalci megle ne bodo več prišli do izraza , ker ta tema več ne PALI !?? je zlajnana do konca in raja ima preveč prazne žepe.

06. marec 2011, ob 13:57:03
mija

Ha ha desničarji, tako je to. Vaš furer je pretiraval, tako zelo se je zakopal v arhive,da je našel svojo preteklsot. A ni to dobro? Desnica bo dobila priložnost,da brez njega postane normalna. In zdaj, ko se je onemogočil v Sloveniji in širše,politično mislim,ker preberite malo forume,fiuuu, razveseljivo,se je začel okrog njega širiti tisti vonj poraženca,ki se nazgrešljivo zazna,ni ga mogoče prezreti,ne preprečiti, ki je dal signal vsem tistim,ki jim je škodoval,se jim maščeval,jih prizadel,onemogočil.itd... in takih je kot vidite ogromno.
Metode so iste skozi vseh 20 let, inovativnosti nobene, le maščevanje in nesposobnost narašča premosorazmerno s porazi in neuspehi in teh je ulala, samo preštejte vse interpelacije,referendume,ustavne obtožbe,VOLITVE, da ne omenjamo fiaskov pred TV kamerami.
Vsak,ki si želi Janšo še naprej za vodjo SDS se mora resno vprašati,kaj je z njim narobe?
Ta človek je nula kot politik in kot vidimo iz neštetih pričevanj, tudi po človeški plati.

06. marec 2011, ob 13:53:25
Murray

Cenzor na Delo,
Zatresla se ti je roka pravice. Vzel si si pravico cenzorja in izbrisal odgovor komentatorju, ki je s svojim komentarjem bolj žaljiv kot moj.
Potrudil sem se in ga ponovno natipkal. Na vodstvu firme pa se bom pozanimal kdo je ta korenjak, ki ve kaj je rdeča golazen.


Murray
06. marec 2011 ob 12:14:46
Sirijus
06. marec 2011 ob 11:01:00 prijavi kot neprimeren komentar
Kako že rečemo osebi, ki brez dokazov obtožuje druge in celo sodeluje v "zlaganju" dokazov?

............................

To pa res ni resno vprašanje. Že prvošolci vedo, da ste udbovci, sdvejevci in partijski špiclji, širili laži in podtikali.
Torej odgovor: RDEČA GOLAZEN!

Good Night and Good Luck

06. marec 2011, ob 13:13:44
Rajko

Ivan Janša nima osnovnih pogojev, kljub ustanovitvi " sektor 06 ", da bi dobil ali prišel do toliko in tako zaupnih informacij, kot omenjena skupina.

06. marec 2011, ob 12:23:29
Rajko

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

06. marec 2011, ob 12:22:24
MENS SANA

MENS SANA = je ukraden nick!
06. marec 2011 ob 11:26:23 prijavi kot neprimeren komentar Ne razumem zakaj vlada zapira arhive ko pa Karba vneto razkriva udbove njihove špiclje itd.Narobe svet al pa njega pred sodišče
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
RE:
In zopet neko duhovno revšče krade nicke in ponareja komentarje! Priden učenec opcije ki ustvarja kreativne dokumente!

06. marec 2011, ob 12:02:39
Delolo

Prej naštetim ("sirijus", " komar","Atizej", "Bine", Jado","upokojenka", "piki", "potep","koka", "bolek", Neznan", "neznan2", "Jose" ...) v branje še en »dokument« od nekomunajzarskega vira, nekoč celo dobrega Janševega, Krkovičevega in Njavrovega sodelavca pri podlih rabotah in trgovanju z orožjem za gotovino, potem pa očitno zanemarjen in pozabljen- Mitja Kunstelj v svojem blogu http://mikstone1.wordpress.com/ piše:
»Toliko črnila je bilo prelitega zaradi afere Depala vas,morje laži in dezinformacij,če povzamem,šlo je za obračun Kučan – Janša,za večjo pogačo od orožja in za stare ideološke razprtije.Kako naj si naprimer razlagam dejstvo,da smo ščitili trgovino z orožjem,na Mariborsko letališče smo mi Morisovci razložili več kot sto ton orožja,da ga prodamo Bosancem.Izetbegović je za garancijo pustil helikopter BELL 412 na Mariborskem letališču.Nekaj dni smo na mrtvo stražili in skrivali,kaj imamo na letališču,potem pa nor ukaz iz vrha,umik z letališča,čez nekaj ur pa smo v spremstvu novinarjev vdrli na letališče in odkrili orožje.Janša je sklical novinarsko konferenco in obtožil Kučana za lastništvo tega orožja.Takratni šef mariborske izpostave VIS-a Silvo Komar je najebal,zaprli so ga,čeprav nič krivega,tako funkcionira država in politika.Takrat mi je postalo marsikaj jasno.Ne vem,koliko državljanov ve,da je bila Slovenija 29.3.1994 na robu vojaškega udara.Parlament je zaradi Depale vasi odstavljal Janšo,Kacin stari znanec je ves poštirkan čakal na razplet,vedel je,da ga čaka ministrski stolček takoj,ko Janša pade.Še nekdo je čakal,da Janša pade.Specialna brigada Moris.Načrt je bil,da vdremo v parlament takoj,ko bodo izglasovali Janšev odstop.V večernih urah je bila večina Morisa že v Ljubljani,razporejeni v okolici parlamenta in še na nekaj mestih,da preprečimo policajem posredovanje.
Okoli druge ure zjutraj je bilo,ko je Janšo parlament odstavil.Zdaj smo bili mi na potezi,nisem verjel,da je prišlo tako daleč!Tri leta nazaj smo skupaj nagnali JLA iz Slovenije,zdaj pa smo na pragu obračuna med seboj.
Navlekel sem maskirno kapo na glavo,še enkrat pogledal,če je varovalo na orožju odprto in srepo opazoval glavni vhod,kamor bo vsak trenutek krenila moja skupina.Ostale formacije so pokrivale ostale izhode in bile pripravljene na širšo blokado centra mesta.Še danes ne vem,katera trezna glava je prepričala Janšo in Krkoviča,da tako pač ne gre v demokraciji,namesto ukaza za napad in zavzetje parlamenta je prišel ukaz,da se umaknemo prav v Kočevsko Reko.Bili smo poraženi in ponižani,brez vojskovodje,razpuščeni,nekateri so spustili nekaj solzic za našim ministrom,Njavro naprimer.
Začelo se je daniti,nam pa je začelo hudo goreti pod nogami.Naslednji dnevi so minili v uničevanju sledi in obremenilnega materiala,vedeli smo,da so tudi Krkoviču šteti dnevi na čelu Morisa.
V nadaljevanju zgodbe boste izvedeli,kakšne naloge in podvige smo izvajali v imenu države,doma in v tujini.Trgovanje z orožjem je zahtevalo,da smo prisotni tam,kjer nismo imeli kaj iskati,Hrvaška,Bosna in še marsikaj.Med drugim smo se srečali z razvpito srbsko enoto,rdeče beretke.Izvedeli boste,kdo v Bosni je bil kupec orožja in kdo naročnik naših prepovedanih misij.V napol zapuščeno in razdeljeno Veliko Kladušo smo dostavili naročeno,ravno v času,ko so “rdeče beretke” v operaciji PAJEK dostavile Fikreta Abdića,potem ko je pobegnil iz Kladuše in pustil na cedilu zaveznike srbe.Precej je še skritega,pa v nadaljevanju ne bo več.«

Očitno bo tega čivkanja vedno več. Čisto zgoraj omenjeni osebki, pa bodo verjetno še naprej, po lastni volji, trpeli zaradi kognitivne disonance.

06. marec 2011, ob 11:49:08
Sirijus

komentar
06. marec 2011 ob 11:10:18
Renata Salecl v prispevku Arhivi kot umetniško delo lepo opredeli ne-osebke kakršni se na tem forumu oglašajo pod oznakami "sirijus",
********
Osnovna misel Renate Salecl se lahko izlušči iz spodnjih navedkov v komentarju:
"Ob zadnji slovenski arhivski drami teorije o tem, da so se različni dokumenti že v arhivu znašli v isti mapi, da je morda fotokopirni stroj sam premešal dokumente ali pa da je nekaj papirjev priletelo s planeta zlobnih marsovcev, ne bodo omajale vere ljudi, ki verjamejo tistim, ki so premešane papirje uporabili v političnem boju. Nasprotno, lahko se zgodi, da se bo identifikacija z določeno politično linijo še povečala."
....
Preobrat v prerokbi naj bi se bil zgodil zaradi močne vere ljudi.

Psihologi, ki so opazovali obnašanje tega kulta, so se začudili, da so ljudje tako hitro spremenili mnenje in da jim neuresničena prerokba ni omajala vere v voditeljico kulta – nasprotno, pri mnogih se je vera celo povečala."

Zanima me kje si zasledil, da je neresnična "prerokba" (ponarejanje) utrdila moje prepričanje o krivdi Turka???? Oziroma, ali najnovejše izjave posameznikov, ki potrjujejo motnost posla z orožjem, enačiš z navedbo Saleclove???

06. marec 2011, ob 11:41:06
Delolo

Renata Salecl v prispevku Arhivi kot umetniško delo lepo opredeli ne-osebke kakršni se na tem forumu oglašajo pod oznakami "sirijus", " komar" (ta je sposoben nekatere starejše moške, ki so v družbi s Kučanom, opredeliti kot take , ki so neslovenskega videza),"Atizej", "Bine", Jado","upokojenka", "piki", "potep","koka", "bolek", Neznan", "neznan2", "Jose" ...:

"Leta 1954 je skupina Američanov poslušala napovedi prerokinje, da bo prišel konec sveta. Prerokinja je sporočilo dobila s planeta v vesolju. Sporočilo je kot edini možni način rešitve predvidelo, da bo za najbolj predane vernike ob določeni uri in dnevu prišlo posebno plovilo in jih prepeljalo v vesolje. Ljudje so se na to pot posebej pripravljali. Iz oblek so morali odstraniti vse kovinske elemente in ob točno določeni uri so začeli čakati na plovilo iz vesolja. Ko ga ni in ni bilo, se je med čakajočimi naselil strah, da bo čez nekaj ur konec življenja na zemlji. Toda strah se je hitro razblinil, ko jih je prerokinja obvestila, da je iz vesolja dobila novo sporočilo, ki napoveduje, da uničenja sveta ne bo. Preobrat v prerokbi naj bi se bil zgodil zaradi močne vere ljudi.

Psihologi, ki so opazovali obnašanje tega kulta, so se začudili, da so ljudje tako hitro spremenili mnenje in da jim neuresničena prerokba ni omajala vere v voditeljico kulta – nasprotno, pri mnogih se je vera celo povečala. Na osnovi opazovanja fenomena so razvili teorijo o KOGNITIVNA DISONANCI, ki pokaže, da ljudje težko preidejo od enega pogleda na realnost na drugega. Če ljudje v nekaj močno verjamejo in jih kasneje dejstva soočijo z napačnostjo njihovega pogleda, bodo mnogi raje vztrajali pri starem verovanju, kot pa da bi sprejeli nov pogled. Sprejetje novih dejstev je namreč lahko preveč boleče in onemogoča ohranjanje podobe o sebi, ki jo je nekdo prej imel."

06. marec 2011, ob 11:34:26
hrastsp

Janša si mogoče sploh ne predstavlja koliko ljudi goji mržnjo do njega.Iz te slike je razvidno prav to.
Je pa zanimivo pri vsem tem kako se morajo določeni akterji te igre paziti,da se slučajno nebi komu zlomil kakšen las ali kaj podobnega. Verjamem,da trpijo
pri vsem tem. Moram pa priznati,da z napetostjo sledim dogotkom,ki se dogajajo
v aferi orožje. Nekomu se bo odtrgalo!!!!!!!!!!!

06. marec 2011, ob 11:33:22
anamaritraudl

Ne razumem zakaj vlada zapira arhive ko pa Karba vneto razkriva udbove njihove špiclje itd.Narobe svet al pa njega pred sodišče

06. marec 2011, ob 11:26:23
Sirijus

Kako že rečemo osebi, ki brez dokazov obtožuje druge in celo sodeluje v "zlaganju" dokazov?
Seveda so desni spregledali veliko polomijo največjega "odkritja" po osamosvojitvi, ki je na žalost imelo težke posledice za bosanske muslimane.
130 t orožja, ki ga je Janša "odkril", je prav gotovo imelo hude posledice za dogodke v Bosni. Koliko manj nedolžnih pobitih žrtev bi lahko bilo, če bi se lahko bosanski muslimani uprli Srbom?
Maldini se je lata 2007 zapisalo:
"Po analizi Janeza Janše je bilo orožje najverjetneje namenjeno “komunistični revoluciji” v Sloveniji. A kot se je izkazalo, je bilo namenjeno Armadi BiH. Naročnik je bil Hasan Čengić, pooblaščenec za posle z orožjem bosanskega predsednika Alije Izetbegovića. Nekaj dni po odkritju so bile vložene ovadbe zoper delavce Visa Silva Komarja, Milana Hmelaka in Zvonka Ekarta ter letališkega uslužbenca Tomislava Špeharja. Uslužbenci Visa so celo nekaj časa preživeli v preiskovalnem zaporu. Na sojenju v Mariboru so ugotovili, da si omenjeni niso prisvojili niti tolarja, in so jih izpustili, čeprav se je Janša trudil tudi kot priča dokazati, da je lastnik orožja Silvo Komar. A Janša se do danes ni javno opravičil Silvu Komarju, niti po tem, ko se je tudi na sodišču izkazalo, da orožje ni Komarjevo. Predsednika vlade Janeza Janšo smo prosili za razlago, zakaj se ni opravičil oziroma kdaj in kje se je opravičil, in dobili takle odgovor: “Spoštovani, tega ne bomo komentirali.”"

06. marec 2011, ob 11:01:00
contra

Karba bo iz naftalina povlekel vse udbovce in hkrati nasprotnike slovenske pomladi!

06. marec 2011, ob 10:53:49
asja

tista stran, ki je plačevala, menda zelo dobro ve, KOLIKO in KOMU, a ne?????????

06. marec 2011, ob 10:51:24
Murray

Sirijus
06. marec 2011 ob 10:14:25 prijavi kot neprimeren komentar
Torej, da rezimiramo: murray, koka,upokojneka,komar, potep, jado, bolek,jose, atzej, bine in 1x neznan. zatrjujejo, da je komar ne kredibilna oseba, udbovec (»čak«.). Po njemu so polili gnojšnico in poskušajo »raztrgati« vsebino njegovih izjav..

................................

He, he, ko vam »McCarthy« navije ušesa in vas posluša kako cvilite,se demokrati smejemo obema.

Good Night and Good Luck

06. marec 2011, ob 10:44:23
Dr.Črtomirko Strenirko

Kako pa kaj paranični psiho kvartet, ki je kar 5 ur brskal po državnih arhivih? Še ni sproduciral nobenega ponaredka?

06. marec 2011, ob 10:37:48
Jado

Tako majhni smo!

Že 70 let smo razdvojeni!

Stvari je treba razčistiti!

Zakaj ne grejo na sodišče z dokazi?

Zakaj so stvari zastarale?

Zakaj niso šli prej na sodišče z dokazi?

Nikogar nočem diskreditirati. Kot državljan Slovenije sem upravičen izvedeti resnico o tem, kaj se počne z našo državo in zakaj naša država ne deluje po pravnih načelih in najvišjih civilizacijskih normah!

Ali nismo vredni resnice?

06. marec 2011, ob 10:32:12
upokojenka

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

06. marec 2011, ob 10:17:43
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

06. marec 2011, ob 10:15:59
Sirijus

Torej, da rezimiramo: murray, koka,upokojneka,komar, potep, jado, bolek,jose, atzej, bine in 1x neznan. zatrjujejo, da je komar ne kredibilna oseba, udbovec (»čak«.). Po njemu so polili gnojšnico in poskušajo »raztrgati« vsebino njegovih izjav. Pri tem so zvesti sledilci svojega Vodje, ki je v tem slučaju doživel fiasko. Niso pomagali niti ponarejeni dokumenti in niso pomagale niti zveste »priče«. Sojenje bilo udarec lažnivemu in sprenevedavemu Kljukcu, ki je želel preusmeriti pozornost z glavnega toka afere orožje. Pri tem ga je pokopala glavna priča, ki je potrdila, da je mariborsko orožje bilo bosansko. Sanje malega Napoleona so se zrušile, vendar kljub temu vztrajno ponavlja mantro o tem orožju in Kučanu. Vsi v prvih političnih vrstah so vedeli za to orožje, tudi tisti, ki ga je v soju kamer »odkril«. Kunstelj celo pravi, da so to orožje čuvali in ga nato »odkrili«. Zakaj je bilo potrebno »odkriti« to orožje. Najverjetneje iz dveh razlogov. Da se zada udar levici in jo lažno obtoži prekupčevanja z orožjem, ter da je anulira linija oboroževanja, ki ni prinašala dobička.
Zanimivo je, da se sledilci sklicujejo na dejstvo, da ni bil proti Njemu uveden noben kazenski postopek in, da to dokazuje, da je čist. Na drugi strani pa dejstvo, da Komar ni bil obsojen, nima nobenega pomena, še naprej je po njihovem kriv brez obsodbe zato, ker to trdi On. V demokraciji je zavržena tožba dokaz nedolžnosti, medtem pa ko dejstvo, da so kazenski postopki zastarali, pa še ne pomeni, da vpleteni nimajo prstov namazanih z marmelado. Če so se vpleteni izmuznili kazenski odgovornosti še ne pomeni, da tisti, ki se ukvarjajo s politiko ne morejo doživeti konsekvenc.
Verjamem, da bi tokrat ta afera razčiščena, saj je preveliko število vpletenih, ki nimajo več razlogov, da bi molčali, še posebej ker je smetano te trgovine pobrala peščica.
Mislim, da bo tokrat karavana ustavljena, da ne bo zastonjskega lajanja. Prepričan pa sem, da bodo voliovce lajnale svojo mantro še naprej.

06. marec 2011, ob 10:14:25
se_eden

mija
sudan je največji financer muslimanske revolucije
pa še ena o državnem udaru. ponavadi je tako, da tisti, ki o nečem sam razmišlja, potem misli, da so tudi drugi takšnega mnenja oz. tako delajo...

06. marec 2011, ob 10:01:35
upokojenka

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

06. marec 2011, ob 09:48:39
Murray

"McCarthy" pujsku navije ušesa in gleda kako cvili....
Cvili točno tako kot je bilo naročeno...

Good Night and Good Luck

06. marec 2011, ob 08:58:00
koka

Ej,naj vam bo že enkrat jasno,če bi v času osamosvojitve zmagala rdeča linija,ala Komar,Kučan,Potrč,Školč itd.,mi danes ne bi bili samoatojni !!! A štekate, da so se rdečkarji upirali osamosvojitvi z vsemi sredstvi, kapo dol vsem,ki so takrat imeli jajca in se uprli komsomolcem.

06. marec 2011, ob 08:44:45
Neznan

Če se v humanitarne zaboje stavi orožje kot je članek predstavil pomeni, da se kjerkoli in karadkoli to počne. Torej z denarjem, ki ga namenjam otrokom v Afriki, lačnim v Libiji, sestradanim od cunamija na Širilanki se kupi lahko orožje in po istem principu dostavi upornikom. Povečini bandi kot tistim ki pobijejo nedolžno prebivalstvo. Torej nisem bil humanitaren temveč naiven in prevaran kar mi ni opravičilo. Denar od prodanega orožja je večji kot od kupljenega. Zaslužek je ogromen. Kupljeno z nič denarja ker je humanitarno pobran, prodan bandi za denar. Kar koli so zaslužili je profit.

06. marec 2011, ob 08:43:30
Dr.Črtomirko Strenirko

In janševiki spet na forum s svojo mantro. Te potepuške loleke zjutraj napojiš, da jih čez dan lahko spustiš na pašo.

06. marec 2011, ob 08:15:40
@lpino

Krog okoli JJ in Brejca se vedno bolj oži. Vse bolj postaja jasno, kdo so bili glavni akterji orožarske afere, Depale vasi in poiskusa državnega udara l 1993.
Gre za notorike tipa ,,klošarja,, z kovčkom polnim mikrofilmov, ki ga je Janša kupil- O tem bi marsikaj vedel povedati kaj več tudi slovenski emigrant iz Avstralije Lajovic, avtor knjige pod rdečo zvezdo oz. UDBA.NET;do novodobnih kavbojev nameščenih po raznoraznih podjetjih, ki so tako kot med vojno goljufali z orožjem, sedaj okradli in uničili Intereuropo kot zadnji primer.

Banda z raznimi plačanci tipa POTEP spodaj, ponavljam BANDA!!.
In napočil je čas, za mir v državi da se to nevarno kriminalno združbo razkrinka in ji izstavi račun, preveč se je to rakasto tkivo zažrlo v narodovo substanco.

06. marec 2011, ob 07:32:13
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

06. marec 2011, ob 07:25:45
potep

neznan2
Brez takih in podobnih bi se dalo shajat:-))

"Vidim da je DELO že začelo koordinirano VOLILNO KAMPANJO za volive 2012.
Št. bralcev pa še naprej in zanseljivo v poden. Kar tako naprej"

Skrivačev ne primankuje,se rojevajo novi:-))

06. marec 2011, ob 05:19:13
neznan2

Vidim da je DELO že začelo koordinirano VOLILNO KAMPANJO za volive 2012.
Št. bralcev pa še naprej in zanseljivo v poden. Kar tako naprej.

06. marec 2011, ob 03:38:37
potep

Kljuc do resnice je Kucan in (Drnovšek), on ve, kam je sel denar. Ce Kucan ne bi bil vpleten, in bi bil vpleten samo Jansa, bi ze davno odprli arhive.

Orožje, namenjeno Bosni in Hercegovini,se ve,kdo je trgoval z njimi,še danes je tam,kot neki zastopnik Pahorja,za pomoč in svetovanje (Kučan),mislim,če bi bilo drugače,bi takrat odklonil,,,,,,,,,ljudje pa ja nismo tako "zabiti,da nebi znali seštet 1+1+1,tretji pa je Turk,ki "leta"vsako leto po 5x v Bosno,najbrž ne na kosilo:-))

Da mi nau kdo o kakem gospodarsvu pisal,ker dolo so enako v "klincu" kot mi:-))

06. marec 2011, ob 03:11:03
potep

Silvo Komar:
Evidenčna št. v udba.net: 439326
Položaj: Uslužbenec RSNZ (po domače Udbovec).
Leta 2000 ga je Kučan za zvestobo odlikoval z državnim znakom.

Danes,po tolikih letih,se zopet ponavlja zgodovina,da se za "hrabrost" odlikuje bivše UDBOVCE,od Kučana,Turka in še koga,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,strah jih je,da se bodo po letu 2012 znašli kje v kakih arestih,treba bo zagovor,od kje jim denar,ki ga sedaj zapravljajo in podobno.
Škoda,da jih nismo takrat,ko je bil čas,pognali iz Slovenije,ne pa,da smo jih ujčkali,danes nam skačejo v "hrbet" !!!

Mislim,da jih preganja "senca" tistih,ki so osvobodili Slovenijo:-)

06. marec 2011, ob 03:04:25
Jado

Tako majhni smo!

Že 70 let smo razdvojeni!

Stvari je treba razčistiti!

Zakaj ne grejo na sodišče z dokazi?

Zakaj so stvari zastarale?

Zakaj niso šli prej na sodišče z dokazi?

06. marec 2011, ob 02:35:13
Bolek

Naj vam ponazorim z anekdoto iz mojega življenja: takoj po naši vojni sem dobil spisek nekaj sto ljudi, ki bi jih bilo treba tako ali drugače spraviti iz Slovenije. To so bile vojaške osebe, seznam pa je naredila Lovšinova vojaška obveščevalna služba. Ta spisek sem lepo vrnil Brejcu, svojemu predstojniku, z odgovorom, da če smo prej potrebovali 50 let za spravo, je meni sedaj dovolj 14 dni. Jaz tega ne bom delal, sem dejal. Kasneje se s tem res nismo ukvarjali mi (VIS), temveč Vomo. In potem, nenazadnje, smo dobili izbrisane, ki niso nastali po naključju.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ti ljudje so delovali proti osvoboditvi Slovenije in bili posledicno sovrazniki Slovenije. Sedaj pa prejemajo slovensko pokojnino.

Res, tako je prav!!!

06. marec 2011, ob 01:20:36
Bolek

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

06. marec 2011, ob 00:48:48
Jado

Zakaj je zastarala? Zakaj niso šli prej na sodišče?

06. marec 2011, ob 00:38:06
Jado

Slovenci bomo vedno sprti!

06. marec 2011, ob 00:37:50
Jado

Stvari je treba razčistit!

06. marec 2011, ob 00:37:34
Jado

Zakaj je zastarala? Zakaj niso šli prej na sodišče?

06. marec 2011, ob 00:36:57
Jado

Zakaj je zastarala? Zakaj niso šli prej na sodišče?

06. marec 2011, ob 00:25:53
Octovec

Jado, in kaj bodo na sodišču storili? Kaj pričakujete? Kdaj je zadeva že zastarala in smo to brali v časopisih?

06. marec 2011, ob 00:23:32
Jado

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

05. marec 2011, ob 23:56:28
Jado

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

05. marec 2011, ob 23:56:21
Jado

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

05. marec 2011, ob 23:56:14
Jado

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

05. marec 2011, ob 23:56:02
Jado

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

05. marec 2011, ob 23:55:53
Jado

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

05. marec 2011, ob 23:55:34
broj jedan

kraja in ponarejanje dokumentov me močno spominja na enega politika iz vrst SDS, ki se 100 % ni nikoli ukvarjal z orožjem...le kdo bi to lahko bil?? hmm,hmm...

05. marec 2011, ob 23:49:55
Točno tako

Hijene,pijanci in zadrogiranci,
ki trdite nekaj kar ni res! Kaj res ne vidite niti pedenj pred očmi?
Poglejmo zadeve s pomočjo naslednjega besedila:

"...Po trditvi takratnega obrambnega ministra Janeza Janše je bilo (Mariborasko op.p.) orožje najverjetneje namenjeno morebitni komunistični revoluciji v Sloveniji..."

Zelo argumentirana misel (bljak - kdo to verjame)! In še:

..."Uslužbenci VIS so nekaj časa preživeli v preiskovalnem zaporu, na sojenju v Mariboru pa je bilo ugotovljeno, da si niso prisvojili niti tolarja. Bili so izpuščeni, čeprav se je Janša tudi kot priča trudil dokazati, da je lastnik orožja Silvo Komar."

Zelo domiselno s strani Ivana Janeza Janše, ki si dovoli s tem trditi, da je on bolj poklican in verodostojen kot sodišče (da, da, tudi za izbrisane je on postavljal merila!)!

"...Ker je Janša te dni na spletni strani svoje stranke spet zapisal, da sta z orožjem trgovala Milan Kučan in Silvo Komar, smo slednjega povabili na pogovor. Privolil je in..."

Za večino komentatorjev te strani je pogovor s Komarjem neprimeren in pritlehen. Seveda, ker zadeve poznate samo skozi spletno stran SDS. Niste bili poleg, ko so švercali in enormno zaslužili z orožjem, si na hitro zgradili vile, kupili jahte in seveda, ali predvsem - volitve!
Komar, pa tudi mnogi drugi smo poleg in to tudi videli pa nas je IJaJa, tako ali drugače utišal!
Malo premislite kaj pišete!

05. marec 2011, ob 23:43:41
Jonatan3

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

05. marec 2011, ob 23:19:58
Jonatan3

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

05. marec 2011, ob 23:15:12
Atizej

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

05. marec 2011, ob 23:09:55
krokar12

Ne samo ,da so na podstrešni pozabili vrečo denarja, pozabili so tudi ene 2 toni zlata. Ta pa je trčen.

05. marec 2011, ob 22:52:10
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

05. marec 2011, ob 22:45:26
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

05. marec 2011, ob 22:34:03
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

05. marec 2011, ob 22:32:06
Neznan

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

05. marec 2011, ob 22:20:12
fokus_11

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

05. marec 2011, ob 22:17:29
anamaritraudl

zadeva je prišla iz Sudana – od zaveznika,

ha ha dober zaveznik

05. marec 2011, ob 22:10:50
132 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej