Android n končno prinaša možnost dveh oken

Uporabnik bo lahko imel naenkrat odprti dve aplikaciji. Napredek tudi pri trajanju baterije in hitrosti.

čet, 10.03.2016, 15:04

Google je tokrat predčasno napovedal in razvijalcem omogočil preizkušanje naslednje različice operacijskega sistema android, ki ima za zdaj zgolj oznako n. Njegova glavna novost pa je možnost imeti na zaslonu dve odprti aplikaciji naenkrat.

Doslej smo pri Samsungu in še kakšnem proizvajalcu že videli možnost odpiranja dveh »oken« naenkrat, vendar po navadi z omejenim naborom aplikacij. Zdaj v Googlu napovedujejo, da bo to standardna funkcionalnost androida, resda namenjena predvsem tablicam in telefonom z velikimi zasloni, ki bo delovala z vsemi aplikacijami. Uporabnik pa bo tudi lahko prilagajal, kolikšen del zaslona bo zavzela katera od obeh aplikacij, drugo (»neglavno«) aplikacijo bo lahko spreminjal, glavna pa bo ves čas ostala na zaslonu.

Poleg tega bo novi android prinesel več informacij v obvestilih in možnost za neposredno odgovarjanje nanje iz obvestilnega »polkna« oziroma plavajočega okna na vrhu zaslona. Kar nekateri telefoni resnici na ljubo že omogočajo, vsaj za esemese. V Googlu obljubljajo še izboljšave pri energijski učinkovitosti (trajanju baterije) in hitrosti delovanja. Za zdaj pa kaže, da ločen razdelek za seznam vseh aplikacij ostaja, čeprav so krožile govorice, da bo Google prešel na sistem, ki ga uporabljajo Apple in tudi nekateri proizvajalci androidnih naprav, denimo Huawei in po novem tudi LG, pri katerem so vse aplikacije razpostavljene po domačih zaslonih.

Prej do proizvajalcev

Zadnja leta je Google novo, večjo izdajo androida predstavil in napovedal na svoji konferenci I/O, ki bo letos konec maja. Letos pa je pohitel in že zdaj omogočil preizkušanje androida n vsem, ki si to želijo − registracija za »razvijalca« je trivialna − in imajo eno od podprtih (nezaklenjenih) naprav. To so nexusi 5x, 6, 6p, 9 in player ter pixel c. »Zgodnja različica beta nam omogoča, da bomo poleti predali končno kodo androida n proizvajalcem naprav, ki jo bodo tako imeli v rokah prej kot sploh kdaj,« so zapisali v Googlu.

To daje nekaj upanja, da bodo prihodnje nadgradnje nekoliko hitrejše. Dodatni pospešek temu bi lahko dala manjša množica različnih modelov, ki jih imajo v portfeljih proizvajalci in tudi Googlovo premikanje vse večjega dela osnovnih delov operacijskega sistema pod okrilje storitev google play, ki jih lahko nadgrajuje čez trgovino z aplikacijami google play in brez privolitev operaterjev.

Znano je, da ima Google težave s tem, da bi na obstoječe (stare) telefone v večji meri prišla nova različica. Telefonov in tablic z androidno šestico (marshmallow) je še vedno zgolj dva ali tri odstotke vseh androidnih naprav, čeprav so to različico uradno izdali oktobra lani. Vendar dražji telefoni šele zdaj počasi dobivajo nadgradnje, cenejši pa bodo prišli na vrsto še kasneje ali sploh nikoli.

Prijavi sovražni govor