HTC letos igra na karto izboljševanja dobrega, ne na divje ideje

HTC 10 je na prvi pogled dokaj izpopolnjen pametni telefon, a ni nujno, da bo v hudi konkurenci izstopal.

tor, 12.04.2016, 16:05

Tajvansko podjetje HTC je predstavilo svoj letošnji paradni pametni telefon htc 10. To je naslednik modelov z imenom one, le da so tokrat izpustili tako besedo kot črko m pred številko 10. Izdelali pa so ga po podobnem principu kot Samsung svoja galaxyja s7 in s7 edge, torej z izpopolnjevanjem že prej dobrih strani in izpopolnjevanjem slabših. Niso se odločili za inoviranje, kot prejšnja leta, ali kot sta letos krenila LG in Huawei z modularnostjo in dvojnim fotoaparatom.

HTC 10 je znova aluminijast telefon in čeprav proizvajalec govori o »povsem novem enotnem kovinskem dizajnu,« je na pogled naslednik tako prejšnjih modelov one m7, m8 in m9 kot lanskega srednjerazrednega one a9. Poganja ga Qualcommov procesor snapdragon 820, tako kot LG g5 in ameriško različico galaxyja s7. Zaslon ima diagonalo 5,2 palca in razločljivost QHD (1440 x 2560), prikaže pa menda za 30 odstotkov več barv kot zaslon v lanskem one m9. Navigacijske tipke so prvič po one m7 znova pod zaslonom, kot pri Samsungu, tam je tudi čitalec prstnih odtisov.

V HTC-ju najbolj izpostavljajo fotoaparat, v zadnjih letih njihovo največjo šibko točko. Po poskusih z nižjo razločljivostjo in večjimi točkami na tipalu, dvema tipaloma ter nato ekstremno visoko razločljivostjo, so letos ubrali vmesno pot. Tipalo ima 12 milijonov točk, te pa so velike 1,55 mikrometra, kar je več kot pri večini ostalih tipal in bi v teoriji moralo omogočati zajemanje več svetlobe. Tudi zaslonka z vrednostjo 1,8 je prilagojena temu, za ostrenje pa skrbi zdaj še razširjena metoda z lasersko diodo. Tudi sprednji fotoaparat ima zaslonko f/1,8 in pet milijonov točk.

Telefon tokrat nima stereo zvočnikov, temveč visoko- in nizkotonski zvočnik ter menda boljši ojačevalnik in zvočni izhod kot konkurenti. Baterija ima kapaciteto 3000 mAh, priključek pa je novi usb-c, tako kot pri večini letošnjih vrhunskih modelov. Programska oprema temelji na androidu 6.0, V HTC-ju pa so zmanjšali količino podvojenih aplikacij (večinoma so tako prednaložene le Googlove) in omogočili uporabniku popolno prilagajanje domačih zaslonov.

HTC 10 v Slovenijo prihaja maja. Cene v tajvanskem podjetju še niso razkrili, po drugih evropskih državah pa bo v prosti prodaji (operaterske cene so povsem druga zgodba) stal med 700 in 800 evri. S tem se bo očitno neposredno udaril s Samsungovima adutoma in bo dražji tako od huaweija p9 kot od LG-ja g5.

Prijavi sovražni govor