Kako narediti rekreativce (še) bolj družabne

Aplikacijo Strava, nekakšen facebook za rekreativce, uporabljajo tako rekreativci kot vrhunski športniki.

tor, 27.02.2018, 12:00

Če ste v preteklih štirinajstih dneh poleg službenih in šolskih obveznosti ter spremljanja dogajanja v Pjongčangu našli še kaj časa za rekreacijo, o tem ne pozabite obvestiti svojih spletnih prijateljev, sicer bo vaš trud zaman. Tega uvoda seveda ne jemljite preveč dobesedno.

Strava je že vrsto let ena najbolj priljubljenih aplikacij za aktivne ljudi, predvsem za tiste, ki se veliko gibljejo. Postala je nekakšen »facebook za rekreativce«, le da ti svoje sledilce obveščajo o številu premaganih kilometrov, hitrosti in lokaciji poti, po katerih so kolesarili ali tekli. Uporabniki za svoje objave prejemajo tudi všečke. Strava tako ustvarja pravo tekmovanje med ljudmi, ki so se podali na isto pot. Kljub vsemu so ljudje tisti, ki se odločijo, ali bo tehnologija služila njim ali obratno. »Strava je odlična aplikacija, kje si postaviš mejo, pa je stvar vsakega posameznika. Sporni se mi zdijo predvsem KOM (tekmovanje na določenih segmentih) na spustih, ki so v primerih pretiravanja že privedli do nekaj težjih nesreč, celo s smrtnimi žrtvami,« je eno izmed nevarnosti izpostavil ekstremni kolesar na dolge razdalje Marko Baloh, ki je na sloviti dirki po Ameriki (RAAM) večkrat stal na odru za zmagovalce, leta 2008 pa v konkurenci moških dvočlanskih ekip s Tomažem Perčičem tudi zmagal.

Strava ni le aplikacija za rekreativce: uporabljajo jo številni vrhunski športniki, predvsem kolesarji. Od Slovencev Grega Boleta in Mateja Mohoriča do Belgijca Grega Van Avermaeta, olimpijskega prvaka iz Ria 2016. Morda največja prednost aplikacije je, da se sinhronizira z drugimi napravami, največkrat urami, tako da športniki ne potrebujejo mobilnega telefona ves čas pri sebi.

Težave za ekstremiste

Baloh uporablja stravo od leta 2014. »Športnika pritegnejo KOM pa primerjave z drugimi kolesarji in izzivi, posebno zame, ki veliko potujem in kolesarim na različnih koncih sveta, pa je zelo priročen 'heat map' oziroma zemljevid, s katerega je razvidno, kje največkrat kolesarim.« Aplikacija je brezplačna, a dodatne storitve je treba doplačati. »Storitve premium sem najbolj potreboval, da sem si lahko prenesel GPX (shemo trase, ki se izriše na podlagi povezave z navigacijskim sistemom), seveda pa koristita tudi analiza treningov in združevanje več datotek v eno vožnjo,« je Baloh pojasnil, zakaj se je odločil za ta korak, ki uporabnika stane osem evrov na mesec ali šestdeset na leto.

Prav združevanje datotek v eno samo vožnjo je za kolesarja, ki nastopa na večdnevnih dirkah, eden največjih problemov: »Morda je to bolj problem garmina, ki deluje samo dobrih deset ur, moje dirke pa so dolge od 24 ur pa do deset dni (RAAM). Ko sem to omenil Garminu, sem dobil odgovor: 'Kateri normalen kolesar pa potrebuje več kot deset ur delovanja?'«

Razkrivanje vojaških tajnosti

A to ni edini stravin problem. Čeprav ponuja nekatere nastavitve zasebnosti, morajo uporabniki objaviti nekatere osebne podatke, zlasti o geolokacijah, kar je pred tedni povzročilo manjši škandal. Aplikacija je nehote razkrila nekatere lokacije vojaških baz, saj se na zemljevidu izrišejo poti, ki jih uporabniki najpogosteje uporabljajo. V državah, kjer večina lokalnega prebivalstva te aplikacije nima, se bolj razločno vidi, kje se gibljejo vojaki, ki med telovadbo v vojaški bazi uporabljajo stravo.

Baloh je tudi zatrdil, da večini uporabnikov ni bilo všeč, ko se je strava začela spreminjati v smeri približevanja družbenemu omrežju: »Nikoli še nisem spremljal, koliko sledilcev imam na stravi, na facebooku pa je ta element kar pomemben, predvsem zaradi sponzorjev, ki jih zanima, ali si lahko primeren ambasador blagovne znamke. So pa zadeve precej povezane: sledilci na stravi te bodo, če jih boš zanimal, poiskali tudi na facebooku.«

Prijavi sovražni govor