Pet aplikacij za večjo produktivnost

Z brezpredmetnim brskanjem po aplikacijah in spletu boste zapravili manj časa, bolj boste osredotočeni k pomembnim opravilom.

sob, 13.01.2018, 07:00

Forest: Stay Focused

Cilj aplikacije, kot vseh predstavljenih v nadaljevanju, je zmanjšanje zapravljanja časa z brezpredmetnim brskanjem po aplikacijah in spletu ter več osredotočenja k pomembnim opravilom. Vsakič, ko aplikacijo odprete, zasadite seme iz katerega raste drevo. Za tisti čas, ki ga želite preživeti osredotočeno, vaše drevo lepo raste. V primeru, da se odločite in predčasno zapustite aplikacijo, bo drevo takoj umrlo. Na ta način vas aplikacija poizkuša spodbuditi, da se osredotočite na delo in ne zapravljate svojega časa. Redna uporaba in skrbna izbira časa namenjenega pomembnim opravilom prinaša možnost ustvarjenja lastnega virtualnega gozda sestavljenega iz večih dreves, ki so rezultat vaše discipline. Forest je na voljo na iOS in Android ter tudi kot dodatek za brskalnike Safari.

Freedom

Aplikacija je namenjena uporabi na pametnih napravah in klasičnih računalnikih. Freedom blokira dostop do tistih spletnih strani na katerih preživite največ prostega časa in vas na ta način spomni, da je potrebno osredotočiti na tisto, kar je pomembno. Prednost uporabe je široka dostopnost, saj deluje na mobilnih operacijskih sistemih iOS in Android ter tudi na macOS in Windowsih. Priročna je funkcija predhodnega nastavljanja časovnih blokov znotraj katerih se je potrebno osredotočiti na delo. S tem se posledično tudi gradi navada, da si vsak dan ob točno določenem času posvetite izključno opravilom, ki zahtevajo vso vašo pozornost. Za uporabo je potrebno plačati slabih 30 EUR na leto, kar je med vsemi ponujenimi najugodnejši paket.

Engross: Focus Better

Aplikacija je na voljo izključno uporabnikom pametnih naprav Android. Deluje kot orodje za samorefleksijo in ponuja možnost, da si sproti beležite vse trenutke, ko vas nekdo ali nekaj zmoti pri delu. Uporaba je enostavna. Pred začetkom si nastavite čas znotraj katerega se želite osredotočiti na določeno opravilo. V trenutku, ko vas nekaj zmoti in prekine delovni proces, se s pomočjo gumba v aplikaciji takšen dogodek zabeleži. Po mnenju razvijalcev vas spremljanje števila prekinitev spodbuja, da sčasoma postanete še bolj osredotočeni in zmanjšate število motenj. V praksi pa se kot uporabna izkaže funkcija prekinitve brezžične povezave in prenosa podatkov prek mobilnega omrežja. Na ta način je verjetnost, da vas zmotijo nova sporočila, manjša.

Focus

Aplikacija je namenjena izključno uporabnikom računalnikov in prenosnikov Mac, in preprečuje dostop do spletnih strani in izbranih aplikacij, kot je na primer Twitter. V trenutku, ko si znova želite zalezovati vaše nekdanje partnerje na Facebooku, se vam na zaslonu prikaže spodbuden verz s katerim vas Focus želi znova usmeriti na tisto kar je pomembno. Aplikacija sloni na tako imenovani tehniki Pomodoro, ki predvideva krajše časovne bloke visoke koncentracije z vmesnimi premori. Testirate jo lahko brezplačno za 14 dni, nato pa bo potrebno plačati slabih 20 EUR. Razvijalci so tako prepričani v svoj produkt, da ponujajo 60-dnevno garancijo za vrnitev denarja.

Focus Booster

Za razliko od ostalih predstavljenih storitev, Focus Booster ne omejuje dostopa do družabnih omrežij in ostalih aplikacij ter spletnih strani na katerih preživljate preveč časa. Aplikacija vas zgolj želi spodbuditi, da se sami od sebe osredotočite na delo in ne izgubljate časa. Po vzoru tehnike Pomodoro si merite 25-minutne intervale znotraj katerih ste osredotočeni izključno na delo, ki ga morate opraviti. Vsaka opravljena uspešna 25-minutna seja se v aplikaciji zabeleži in čez nekaj dni vam je na razpolago pregled vašega dela oziroma samodiscipline. Edina slabost aplikacije je nedodelan uporabniški vmesnik, ki večkrat zahteva potrpljenje uporabnika. Focus Booster je na voljo na platformi Android za slabe 3 EUR na mesec.

Prijavi sovražni govor