Poslovil se je mož, ki je ustvaril procesorskega monopolista

Andy Grove, dolgoletni šef Intela, je umrl v 80. letu starosti. Cenjen je bil zaradi svojih voditeljskih sposobnosti.

tor, 22.03.2016, 09:27

V osemdesetem letu starosti je sinoči umrl dolgoletni prvi mož tehnološkega velikana Intela Andy Grove. Današnji in nekdanji vodilni v računalniških podjetjih ga označujejo za legendo Silicijeve doline in poslovnega sveta nasploh. Prav pod njegovim vodstvom je Intel zrasel v dominantno korporacijo na področju mikroprocesorjev in nepopustljivo ohranjal razvoj tehnologije po taktih Moorovega zakona.

Grove se je rodil leta 1936 v judovski družini v Budimpešti kot András István Gróf. Po ne najsrečnejšem otroštvu in zaradi sovjetske okupacije Madžarske mu je s pomočjo drugih in nekaj sreče leta 1957 uspelo zbežati najprej v Avstrijo in nato v ZDA, kjer je spremenil ime v Andrew S. Grove. Po doktoratu na univerzi Berkeley ga je Gordon Moore pripeljal v takrat eno osrednjih podjetij vzhajajoče Silicijeve doline Fairchild Semiconductor. Ko sta Moore, utemeljitelj znamenitega postulata, po katerem se Intel še zdaj orientira, in Robert Noyce leta 1968 ustanavlja Intel, je bil Grove prvi, ki sta ga zaposlila. Leta 1979 je postal predsednik korporacije, osem let kasneje pa je po Noycu in Mooru prevzel operativno vodenje podjetja in na njegovem čelu ostal deset let. Potem je še osem let zasedal pozicijo predsednika nadzornega sveta. Pred odhodom z vrha podjetja, ki ga je iz pomembnega proizvajalca čipov povzdignil v nepogrešljivega dobavitelja ključnih komponent računalniški industriji, ga je revija Time razglasila tudi za osebnost leta.

Brez njega ne bi bilo dominantnega Intela

»Grove je bil ključen za nastanek Intela. Noyce in Moore bi sicer tudi brez njega izdelovala odlične čipe, toda Grove je postavil podjetje, znal je vzdrževati red in se iti posel,« je njegovo vlogo povzel Michael S. Malone, avtor biografije Intelova trojica (The Intel Trinity). Grove je znan po tem, da se je ves čas bal neuspeha in je zato tako sebe kot zaposlene vedno priganjal in jih držal v stalni pripravljenosti. Med drugim je v času, ko je Intel najbolje prodajal delovni pomnilnik, predlagal, naj se podjetje umakne iz tega trga in ga prepusti japonskim izzivalcem z dumpinškimi cenami. Odločitev za osredotočenje na procesorje se je izkazala za genialno. »Uspeh povzroča samozodovoljstvo. Iz tega pa izhaja neuspeh. Samo paranoični preživijo,« so njegove znamenite besede.  

»Andy je vedno znova uspelo, da smo v Intelu dosegali nemogoče. Navdihoval je generacije inženirjev, poslovnežev in voditeljev,« je zapisal zdajšnji prvi mož Intela Brian Krzanich. Spominu na legendo so se poklonili tudi številni drugi vplivneži iz infotehnološkega sveta. Bill Gates je tvitnil, da je bil Grove ena največjih figur poslovnega sveta v 20. stoletju. Drugi so ga označili za najboljšega predsednika uprave v zgodovini tehnoloških podjetij. »Učitelj, prijatelj, voditelj. Vedno je bil brez dlake na jeziku in vedno je uresničil, kar je napovedal,« je zapisal ustanovitelj proizvajalca osebnih računalnikov Dell Michael Dell. »Andy Grove je bil eden od velikanov tehnološkega sveta. Rad je imel Ameriko in jo je poosebljal v njenih najboljših vrlinah,« pa se ga je spomnil šef Appla Tim Cook.

Od Intelove trojice tako ostaja še zdaj 87-letni Moore. Noyce je umrl leta 1990, star 62 let.

Prijavi sovražni govor