Tehnologija spreminja olimpijske igre – na bolje?

V Pjongčangu bo za nemoten in hiter prenos mobilnih podatkov poskrbelo napredno omrežje 5G.

pon, 12.02.2018, 08:00

Na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu bo za nemoten in hiter prenos mobilnih podatkov poskrbelo napredno omrežje 5G, prireditelji pa so se s pomočjo pametnih naprav pripravili na morebitna varnostna tveganja.

Ljubitelji tehnologije bi si težko izbrali primernejšo gostiteljico olimpijskih iger, kot je Južna Koreja. Vzhodnoazijska država je že pregovorno znana po naprednem, v tehnologijo usmerjenem gospodarstvu. Kaj ne bi bila, saj tam domujejo svetovno znana proizvajalca mobilnih naprav Samsung in LG pa drugo največje podjetje za izdelavo pomnilniških čipov na svetu SK Hynix …

Povezani kot še nikoli

Udeleženci iger v Pjongčangu bodo med sabo in s svetom povezani prek mobilnega omrežja 5G, kar preprosto pomeni, da bo prenos mobilnih podatkov potekal še hitreje kot doslej, ko je bil v uporabi 4G; izognili se bodo tudi situacijam, ko se omrežje zaradi preobremenjenosti upočasni. 5G, ki sicer še ni v širši rabi in naj bi bil dokončno zgrajen leta 2020 – torej v času poletnih OI v Tokiu –, omogoča tudi boljšo povezavo z drugimi pametnimi napravami in nižjo latenco oziroma časovno zakasnitev od takrat, ko se signal sproži na eni strani, in do takrat, ko prispe na drugo. Za športne navdušence, ki se bodo zaradi časovne razlike med Južno Korejo in Slovenijo zbujali zgodaj zjutraj, to pomeni predvsem boljše prenose v živo po internetu – televizija pač ne more prenašati vseh tekem hkrati.

Tehnološki doping

Tehnoloških izboljšav bodo seveda deležni tudi športniki. Dolgoletni partner olimpijskega gibanja Samsung je pred časom razvil nov dres za hitrostne drsalce na kratke proge. Na njem je pet senzorjev, povezanih z mobilno napravo, ki trenerju sporočajo, v kako optimalnem položaju je drsalčevo telo in kje izgublja največ hitrosti. Uporaba dresa je dovoljena le na treningih, saj bi, kot navaja britanski časnik Guardian, na tekmovanju pomenila »tehnološki doping«.

Strah pred droni

Verjetno bo obiskovalce iger še bolj zanimalo, kako so njihovi organizatorji v neposredni bližini Severne Koreje poskrbeli za varnost. Južnokorejska policija je stopila v stik z največjimi obveščevalnimi agencijami na svetu in sestavila seznam več kot 30.000 ljudi, ki bi potencialno lahko ogrozili varnost dogodka. Seveda je vstop v državo vsem prepovedan. Trinajst tisoč policistom bodo pomagale številne pametne naprave, od samovozečih avtomobilov do robotov za odkrivanje eksplozivov.

V preteklosti so športna tekmovanja motili tudi droni. Če je albanskemu aktivistu Balistu Morini z njihovo pomočjo na beograjski stadion JNA med tekmo Srbije in Albanije uspelo spustiti zastavo Velike Albanije, bi lahko severnokorejski predsednik Kim Džong Un v ciljno areno proge za alpsko smučanje pretihotapil kakšno bombo ali dve.

Prireditelji se tega dobro zavedajo, zato so se povezali s korejskim inštitutom za znanost in tehnologijo ter razvili radar, ki bo nadziral nebo nad prizorišči. Če se bo tam pojavil kak tujek, ga bodo ali sklatili na tla, ali poslali k lastniku, ali pa ga zadržali na mestu. V zadnjem primeru bodo proti njemu poleteli »droni za lovljenje dronov« in poskrbeli, da vsiljivec ne bo povzročal težav.

Prijavi sovražni govor