Kdaj so pametni telefoni postali pametnejši od svojih uporabnikov?

V svetu pametnih telefonov največjo grožnjo predstavlja uporabnik, ki ne nalaga posodobitev operacijskega sistema.

tor, 26.01.2016, 10:00

Program Varni na internetu je nastal, da bi ozaveščal o nevarnostih, ki prežijo na povprečnega spletnega uporabnika. Ta vsakodnevno uporablja spletno bančništvo, nakupuje v spletnih oglasnikih in spletnih trgovinah, komunicira prek družbenih omrežij, na spletu išče informacije in opravlja različne počitniške rezervacije.

Njihova naloga je, da širšo javnost informirajo o vseh vrstah spletnih goljufij, katerih posledica je finančno oškodovanje žrtve, opozarjajo na varno uporabo spletnega bančništva in poudarjajo pomen varovanja naše identitete na družbenih omrežjih.

V programu Varni na internetu še posebej veliko pozornosti namenjajo ozaveščanju uporabnikov o aktualnih spletnih prevarah in jih učijo prepoznavati najočitnejše znake spletnih prevar. Njihovi strokovni sodelavci pa nudijo brezplačno svetovanje tako fizičnim osebam kot podjetjem in organizacijam.

Kje lahko prijavite prevaro? Na tem naslovu.

Sicer pa jih najdete tudi na facebooku in twitterju, če odtipkate Varni na internetu oziroma: @varninanetu

Odzivni center za omrežne vdore in spletne goljufije SI-CERT in njegov program ozaveščanja Varni na internetu izvaja javni zavod Arnes, katerega dejavnosti financira direktorat za informacijsko družbo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

***

Rubrika Varni na internetu je na sporedu vsak tretji torek ob 10. uri.

Vabimo vas tudi, da sledite rubriki Zaženi se in spremljate, kako lažje navigirati po birokraciji, ter Pravu za vse, kjer objavljamo uporabne pravne nasvete.

Še nimate pametnega telefona ali tablice? Statistični podatki namigujejo na to, da boste kaj kmalu postali lastnik katere od tovrstnih naprav iz široke ponudbe na trgu.

Pametni telefoni in tablice so postali čisto prava konkurenca računalnikom in prenosnikom. Z njimi kličemo in pošiljamo SMS-sporočila, brskamo po internetu, uporabljamo družbena omrežja, igramo igre, nakupujemo, opravljamo bančne storitve in tako dalje. 

Mobilna naprava ima skoraj vse, kar ima računalnik: lasten operacijski sistem (na primer Android, iOS, Windows Phone) in brskalnik, s katerim brskamo po spletu. Namesto programov na mobilnih napravah uporabljamo aplikacije: za prebiranje pošte, brskanje, družbeno mreženje, branje novičarskih portalov, igrice, budilko itd. Nekatere so prednaložene že ob nakupu, druge lahko kupimo ali jih brezplačno naložimo prek aplikacijskih trgovin (na primer Google Play, App Store, Marketplace).

Mobilne naprave tako vključujejo vse funkcionalnosti domačih računalnikov, le videz naprave in uporabniškega vmesnika je drugačen. Zelo podobne pa so nevarnosti in nevšečnosti, saj smo tudi na mobilnih napravah izpostavljeni virusom in drugim škodljivim programom, zlonamernim kodam ter spletnim goljufijam.

Največja grožnja pametnemu telefonu

V svetu pametnih telefonov največjo grožnjo predstavlja uporabnik, ki ne nalaga posodobitev operacijskega sistema, ne posodablja aplikacij ali pa jih celo nalaga iz nepreverjenih virov (edine uradne trgovine za aplikacije so Play Store za Android operacijski sistem, iStore za Apple in Market Place za Windows phone).

Ignoriranje obvestil o posodobitvah, ki so na voljo, je zagotovo ena izmed slabših idej; posodobitve med drugim prinašajo zakrpane varnostne luknje in ranljivosti ter tako znatno pripomorejo k varnostni vašega pametnega telefona ali tablice. Tudi aplikacijam iz nepreverjenih virov, raznim igricam in stavnicam se raje izogibajte. Namesto zabavne vsebine boste lahko sami sebi naklikali virus.

Vendar jo lastniki pametnih naprav v primerjavi z lastniki računalnikov odnesejo slabše, predvsem na račun antivirusnih programov. Če se pri uporabni računalnika lahko zanesemo na njihovo učinkovitost, se zadeva spremeni, ko se pogovarjamo o pametnih napravah.

Virusi in antivirusni programi za pametne naprave

Antivirusni programi za pametne naprave sicer obstajajo, vendar so v primerjavi z računalniškimi dosti manj učinkoviti in zanesljivi − na škodo uporabnikov pametnih naprav. Tudi pametni telefoni so tarča izdelovalcev škodljive programske opreme.

Sum na virusno okužbo nam lahko vzbudi nenadno zmanjšanje trajanja baterije, slabšo zmogljivost ali neobičajno delovanje telefona. Vendar so isti simptomi lahko posledica preobremenjenega pomnilnika telefona. Kako lahko torej vemo, da je naš pametni telefon ali tablica okužen z virusom?

Nekateri virusi se tako skrijejo, da jih je zelo težko odkriti. Trojanci (virusi, ki prestrezajo naša gesla) delujejo v napravi potuhnjeno, njihovega delovanja niti ne opazimo, kar je v prvi vrsti tudi namen zlonamernega programa za krajo podatkov. Spet drugi virusi sami odpirajo reklamna okna, nas motijo pri našem delu na pametnem telefonu in njihovo aktivnost zaznamo takoj.

V skladu s trendom škodljive programske opreme na računalnikih so tudi pri pametnih telefonih vse pogostejša grožnja izsiljevalski virusi, ki zaklenejo vse naše podatke; fotografije, imenik, koledar ... in v zameno za odklepanje podatkov zahtevajo odkupnino. Tudi v tem primeru boste delovanje virusa opazili hitro − ko ne boste mogli dostopati do vaših datotek. Najbolje jo bodo odnesli uporabniki z varnostno kopijo dokumentov oziroma sinhroniziranim kopiranjem v oblak. Preostali bodo za svoje dokumente morali plačati odkupnino ali pa se lahko od njih za vedno poslovijo.

Če sumite, da bi vaš telefon utegnil biti okužen z virusom, lahko poskusite enega izmed naslednjih korakov.

1. Z antivirusnim programom preverite vsebino telefona.

2. Če to ne deluje, telefon ponastavite na tovarniške nastavitve (pred tem se prepričajte, da imate aktualno varnostno kopijo pomembnih podatkov, saj ponastavitev izbriše vse uporabnikove podatke in telefon povrne v stanje ob nakupu).

3. V skrajnem primeru pa lahko telefon odnesete na najbližji servis, kjer vam bodo ponovno naložili operacijski sistem.

Javna wi-fi omrežja − katero izbrati?

Na letališču, v turističnih krajih in v kavarnah so pogosto na voljo javna brezžična omrežja, ki so brezplačna ali dostopna po nizki ceni. Vendar ni vseeno, katero izberete.

Če brezžična dostopna točka ni dovolj zavarovana, lahko pride do prestrezanja omrežnega prometa, kar pomeni, da lahko neznanec spremlja ves vaš omrežni promet. Prav posebno previdnost pa zahteva tako imenovano ad-hoc brezžično omrežje, ki ga ustvari nekdo kar na svojem računalniku. V tem primeru se povežete neposredno na prenosnik neznanca. Takšna omrežja so po navadi prikazana z malo drugačno ikono. Pozanimajte se, katero je uradno omrežje hotela, kampa ali cybercafeja. Če lahko izbirate med nešifriranim in šifriranim omrežjem, izberite šifrirano.

Vse spletne storitve, v katere se prijavljate z uporabniškim imenom in geslom, bi se morale nahajati na varni, šifrirani povezavi, kar lahko preverite tako, da v vrstici z URL-naslovom poiščete ključavnico. Aplikacije po drugi strani že v osnovi delujejo na varni povezavi.

V vrstici z URL-naslovom poiščite zeleno ključavnico ali pa za dostop do spleta uporabite namensko aplikacijo.

Ukraden telefon

V primeru okvare ali kraje telefona morate predhodno poskrbeti za nekaj osnovnih varnostnih nastavitev, s katerimi boste zavarovali svoje podatke in preprečili, da bi do njih prišli drugi.

1. Zaklepajte telefon. Takoj nastavite PIN številko ali zaklepanje s potegom po številčnici (to možnost ponuja Android).

2. Na pametnem telefonu nastavite varnostno kopiranje − avtomatsko shranjevanje podatkov s telefona na domači računalnik ali v oblak.

3. Lastniki Androidov imate na voljo aplikacijo Android device manager, s pomočjo katere lahko na daljavo izbrišete podatke iz ukradenega telefona, lahko ga zaklenete ali prisilite v zvonjenje. Če ste s telefonom prijavljeni v Crome brskalnik, preprosto prek druge naprave vpišite »Find my phone« in brskalnik bo napravo lociral na nekaj deset metrov natančno. Manj uporabna funkcija, če ste telefon založili v vašem domu, gotovo pa zelo koristna v primeru kraje.

4. Lastniki Apple naprav vklopite funkcijo »Find my iPhone«, ki bo pomagala locirati pogrešano napravo. Prav tako lahko na daljavo sprožite zvonjenje, pošljete sporočilo ...

Top 5 nasvetov za varno rabo pametnih naprav

1. Zaslon telefona zaklepajte s pinom ali z vzorcem.

2. Redno posodabljajte operacijske sisteme in aplikacije, ki ste jih naložili izključno iz preverjenih virov (Play Store, App Store in Market Place) in ne nalagajte sumljivih datotek, ne glede na to, kako zanimive so.

3. Povežite se samo na uradna wi-fi omrežja. Še bolje bo, da uporabite prenos mobilnih podatkov, če imate to možnost.

4. Nastavite sinhroniziranje oziroma varnostno shranjevanje v oblak.

5. Vklopite funkcijo za iskanje pogrešanega telefona (Android device manager ali Find my iPhone).

Več o varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah najdete v priročniku ABC varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah.

 

Varnost in zasebnost na pametnih telefonih 1

***

Po dosjeju prispevkov Varni na internetu lahko brskate TUKAJ.

Prijavi sovražni govor